Το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα φαρμακευτικά προϊόντα από το τέλος του μήνα άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας, μάλιστα, πως στη συνέχεια η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πιο υψηλούς δασμούς.

«Πιθανότατα στο τέλος του μήνα θα ξεκινήσουμε με χαμηλό δασμό και θα δώσουμε στις φαρμακευτικές εταιρείες ένα χρόνο περίπου για να χτίσουν, και στη συνέχεια θα τους κάνουμε πολύ υψηλούς δασμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους χθες Τρίτη, καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον μετά τη συμμετοχή του σε Σύνοδο Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πίτσμπουργκ.

Παράλληλα, σημείωσε πως το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή δασμών στους ημιαγωγούς είναι «παρόμοιο» και ότι είναι «λιγότερο περίπλοκο» να επιβληθούν δασμοί στα τσιπ, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται πως ο αμερικανός προέδρος είχε πει ότι σχεδίαζε να επιβάλει δασμό 50% στο χαλκό τις επόμενες εβδομάδες και ότι ανέμενε ότι οι δασμοί για τα φαρμακευτικά προϊόντα θα έφταναν το 200%, αφού έδινε στις εταιρείες ένα χρόνο για να επαναφέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ. Μάλιστα, έχει ήδη ανακοινώσει έρευνες βάσει του άρθρου 232 του νόμου περί επέκτασης του εμπορίου του 1962 για τα φάρμακα, υποστηρίζοντας ότι η «πλημμύρα» των ξένων εισαγωγών απειλεί την εθνική ασφάλεια.

Παρόλα αυτά, οι όποιοι δασμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν φάρμακα στο εξωτερικό – και κινδυνεύουν να αυξήσουν το κόστος για τους αμερικανούς καταναλωτές.

Ειδήσεις σήμερα

Έρχεται ο πρώτος ισχυρός καύσωνας του καλοκαιριού – Πότε θα «χτυπήσουν» τα 43άρια

Τι προσφέρει η νέα γραμμή υγείας 1566 – Τι θα προστεθεί από τον Σεπτέμβριο

Αφυδάτωση και εγκαύματα: Tips άμεσης ανακούφισης από τις καλοκαιρινές ενοχλήσεις