Η σεμαγλουτίδη μπήκε δυναμικά στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν μια αποτελεσματική λύση για την απώλεια βάρους. Χάρη στην ικανότητά της να μειώνει την όρεξη και να προκαλεί μείωση του σωματικού λίπους, το δημοφιλές αντιδιαβητικό φάρμακο έγινε αντικείμενο συζήτησης, θαυμασμού και, σε κάποιες περιπτώσεις, παρεξηγήσεων. Όμως, πίσω από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ζυγαριάς, μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να ρίξει φως σε μια λιγότερο προβεβλημένη αλλά εξαιρετικά κρίσιμη πτυχή της θεραπείας: η απώλεια βάρους με σεμαγλουτίδη συνοδεύεται και από σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο ENDO 2025 της Endocrine Society, δείχνουν πως περίπου το 40% του βάρους που χάνεται με τη χρήση σεμαγλουτίδης προέρχεται από μυϊκή μάζα. Αν και η απώλεια λίπους είναι ο βασικός στόχος, η παράλληλη μείωση της μυϊκής μάζας μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες συνέπειες: αδυναμία, μείωση του βασικού μεταβολισμού και σε βάθος χρόνου αυξημένο κίνδυνο για οστεοπόρωση, ιδιαίτερα σε γυναίκες και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Απαραίτητη η μυϊκή μάζα

Η Δρ. Melanie Haines, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και ιατρός στο Νοσοκομείο Γενικής Μασαχουσέτης, εξηγεί: «Η μυϊκή μάζα παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στην προστασία των οστών. Η απώλεια μυϊκής μάζας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που μειώνει τα οφέλη του φαρμάκου στη ρύθμιση του σακχάρου και μπορεί να εντείνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης». Με άλλα λόγια, χωρίς τους μυς, το σώμα «καίει» λιγότερες θερμίδες, διαχειρίζεται χειρότερα το σάκχαρο και καθίσταται πιο ευάλωτο σε πτώσεις, κατάγματα και μεταβολικές διαταραχές.

Η έρευνα μελέτησε 40 ενήλικες με παχυσαρκία για τρεις μήνες. Από αυτούς τους ασθενείς, στους 23 χορηγήθηκε σεμαγλουτίδη, ενώ οι 17 ακολούθησαν ένα πρόγραμμα διατροφής και τρόπου ζωής. Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες στους οποίους χορηγήθηκε σεμαγλουτίδη έχασαν περισσότερο βάρος, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε το σκεύασμα, με το ποσοστό απώλειας βάρους που αφορούσε άπαχη μάζα να είναι παρόμοιο και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι ασθενείς ήταν οι πιο ευάλωτοι στην απώλεια μυϊκής μάζας. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα έχει φυσική τάση να χάνει μυς και η λήψη φαρμάκων όπως η σεμαγλουτίδη φαίνεται να εντείνει αυτή τη διαδικασία.

Παράλληλα, η διατροφική επάρκεια σε πρωτεΐνη αναδεικνύεται ως καταλυτικός παράγοντας. Άτομα που δεν καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες ποιοτικής πρωτεΐνης ημερησίως, τείνουν να εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση της μυϊκής τους μάζας, σε σύγκριση με εκείνους που φροντίζουν τη διατροφή τους.

Πώς δε θα χάσουμε μυϊκή μάζα; 

Η σωστά δομημένη διατροφή μπορεί να αποτρέψει την απώλεια μυών. Η Δρ. Haines υπογραμμίζει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι το «κλειδί» για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ακόμη και κατά τη διάρκεια έντονης απώλειας βάρους. Άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, ψάρια όπως σολομό, τόνο, σαρδέλες, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδίως γιαούρτι υψηλής πρωτεΐνης, καθώς και φυτικές πηγές όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια, τόφου, κινόα και ξηροί καρποί.

Η συνιστώμενη ποσότητα πρωτεΐνης για την ενίσχυση της μυϊκής προστασίας υπολογίζεται σε 1,2–1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Δηλαδή, αν ένα άτομο ζυγίζει 70 κιλά, χρειάζεται περίπου 84–105 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Ο ιδανικός τρόπος να τα πετύχετε αυτά είναι να κατανείμετε την πρωτεΐνη ομοιόμορφα μέσα στην ημέρα, όχι μόνο σε ένα γεύμα, όπως συχνά συμβαίνει.

Ωστόσο, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή ή στη φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας. Οι ανάγκες κάθε οργανισμού διαφέρουν και η προσωποποιημένη στρατηγική είναι αυτή που θα διασφαλίσει ότι θα πετύχετε τους στόχους σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας. Με καλή καθοδήγηση, πρωτεϊνικά έξυπνες επιλογές και σταθερή παρακολούθηση, μπορείτε να διατηρήσετε τον έλεγχο, όχι μόνο της ζυγαριάς, αλλά και της υγείας.

Διαβάστε επίσης

Απώλεια βάρους: Πόση σημασία έχει το timing των γευμάτων

Τρία βήματα που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους- Τι να κάνετε

Αδυνάτισμα: Ποιοι το πετυχαίνουν καλύτερα με φάρμακα και ποιοι με δίαιτα