Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας υπερευαισθησία και στένωση των αεραγωγών. Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητά του έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που αποδίδεται σε παράγοντες όπως η αλλαγή του τρόπου ζωής, η μειωμένη επαφή με το φυσικό περιβάλλον και οι διατροφικές συνήθειες.
Από την άλλη πλευρά, το γάλα καμήλας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας λόγω των πιθανών ευεργετικών του ιδιοτήτων, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η αντιφλεγμονώδης δράση του. Σε αυτό το πλαίσιο, μια νέα μελέτη από το Ινστιτούτο Μηχανικής και Τεχνολογίας Joldasbekov στο Καζακστάν αναδεικνύει τη δυνητική προστατευτική δράση του κατά του αλλεργικού άσθματος. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, έδειξε ότι η κατανάλωσή του μείωσε σημαντικά την υπεραντιδραστικότητα των αεραγωγών και τη φλεγμονή στους πνεύμονες σε ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε αλλεργιογόνα από ακάρεα οικιακής σκόνης.
Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη
Οι ερευνητές εξέτασαν αν το γάλα καμήλας μπορεί να επηρεάσει θετικά την αντίδραση του οργανισμού σε αλλεργιογόνα που προκαλούν άσθμα. Χρησιμοποίησαν 30 ποντίκια, τα οποία χώρισαν σε τρεις ομάδες: μία ομάδα ελέγχου (χωρίς έκθεση σε αλλεργιογόνα), μία που εκτέθηκε σε αλλεργιογόνα από ακάρεα σκόνης και μία που εκτέθηκε στα ίδια αλλεργιογόνα αλλά έλαβε και γάλα καμήλας.
Το γάλα καμήλας χορηγήθηκε από το στόμα, πέντε φορές την εβδομάδα, σε ποσότητα 0,5 ml. Η έκθεση στα αλλεργιογόνα γινόταν μέσω της μύτης, επί τρεις εβδομάδες. Το γάλα προερχόταν από καμήλες Δρομέδαρης που εκτρέφονται στην περιοχή Almaty. Στο τέλος του πειράματος, εξετάστηκαν οι πνεύμονες των ζώων για σημάδια φλεγμονής και υπεραντιδραστικότητας, δηλαδή πόσο εύκολα «αντιδρούσαν» σε ερεθίσματα (χαρακτηριστικό σύμπτωμα του άσθματος).
Μειωμένη φλεγμονή και καλύτερη αναπνευστική λειτουργία
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν γάλα καμήλας παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις. Συγκεκριμένα:
- Λιγότερη υπεραντιδραστικότητα στους αεραγωγούς: Οι πνεύμονες των ποντικιών που έπιναν γάλα καμήλας ήταν πιο «ήρεμοι». Δεν αντιδρούσαν υπερβολικά σε ερεθίσματα, όπως συμβαίνει στο άσθμα, όπου οι αεραγωγοί «σφίγγουν» και προκαλούν δύσπνοια.
- Μειωμένα επίπεδα φλεγμονής στους πνεύμονες: Υπήρχαν λιγότερα φλεγμονώδη κύτταρα, δηλαδή λιγότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού που συνήθως καταφθάνουν στους πνεύμονες και προκαλούν ερεθισμό.
- Χαμηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων φλεγμονωδών ουσιών (κυτταροκινών): Οι ουσίες αυτές (IL-4, IL-5 και IL-13) είναι σαν «σήματα συναγερμού» του οργανισμού, που προκαλούν φλεγμονή στους πνεύμονες. Τα ποντίκια που έλαβαν γάλα καμήλας είχαν χαμηλότερα επίπεδα από αυτές, γεγονός που βοηθά στην καταστολή των συμπτωμάτων άσθματος.
- Λιγότερα κύτταρα Th2 και Th17: Πρόκειται για εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που συμμετέχουν στην αλλεργική φλεγμονή. Το γάλα καμήλας φάνηκε να μειώνει τον αριθμό τους, περιορίζοντας έτσι την υπεραντίδραση του οργανισμού απέναντι στα αλλεργιογόνα.
Επιπλέον, τα επίπεδα μιας άλλης ουσίας, της CCL17 (χημειοκίνη που προσελκύει κύτταρα που προκαλούν φλεγμονή), ήταν επίσης μειωμένα στα ζώα που έλαβαν γάλα καμήλας. Ορισμένοι τύποι δενδριτικών κυττάρων που συνδέονται με τη φλεγμονή βρέθηκαν, επίσης, σε μικρότερο αριθμό.
Τι μας δείχνουν τα ευρήματα – Ποια ερωτήματα παραμένουν
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, «το γάλα καμήλας φαίνεται να διακόπτει την υπερβολική ανοσολογική αντίδραση που προκαλούν τα αλλεργιογόνα». Με άλλα λόγια, λειτουργεί σαν μια φυσική «πέδη» για τη φλεγμονή και τις κρίσεις άσθματος, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη μελέτη. Επιπλέον, επισημαίνει ότι τα οφέλη αυτά πιθανόν να είναι απόρροια της σύνθεσης του γάλακτος καμήλας, το οποίο περιέχει πρωτεΐνες και αντισώματα που επηρεάζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, παρότι τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, η μελέτη έγινε μόνο σε ποντίκια και δεν είναι γνωστό αν τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν και για τον άνθρωπο. Δεν αναλύθηκαν τα συγκεκριμένα συστατικά του γάλακτος καμήλας που ευθύνονται για τη δράση του, ούτε έγινε σύγκριση με άλλα είδη. Για να διαπιστωθεί αν μπορεί να αξιοποιηθεί ως συμπληρωματική προσέγγιση στο αλλεργικό άσθμα, απαιτούνται μελλοντικές, καλά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμές.
Διαβάστε επίσης
Το φρέσκο γάλα που ρίχνει τη χοληστερόλη, ιδανικό για διαβητικούς – Δεν είναι αυτό που φαντάζεστε