Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) διεισδύει ολοένα και περισσότερο στον κόσμο των διαδικτυακών γνωριμιών. Σύμφωνα με άρθρο του Bruce Y. Lee, καθηγητή στο City University of New York, στο Psychology Today, παίζει πλέον ουσιαστικό ρόλο στην εμπειρία των γνωριμιών, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές.
Η 14η ετήσια έρευνα Singles in America, αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί εκπρόσωποι της γενιάς Z (ηλικίες 18-27) έχουν ήδη εντάξει την τεχνητή νοημοσύνη στις ερωτικές τους σχέσεις. Μάλιστα, η χρήση της από εργένηδες αυξήθηκε κατά 333% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο Justin Garcia, Ph.D., επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Match και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Kinsey που διεξήγαγαν την έρευνα, εξήγησε ότι «αν και είναι ακόμη μειοψηφία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στα ραντεβού. Έτσι ρωτήσαμε τόσο για τη χρήση της όσο και για το κατά πόσο δεκτικοί είναι στο να την αξιοποιήσουν».
Η μελέτη διεξήχθη σε δείγμα 5.001 ατόμων, ηλικίας 18 έως 98 ετών, και περιλάμβανε εκπροσώπους από όλες τις ηλικιακές ομάδες: γενιά Z (18-27), Millennials (28-43), Gen X (44-59) και Boomers (60+). Αν και η έρευνα κάλυπτε ευρύ φάσμα θεμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη είχε σαφώς εξέχουσα θέση, ενώ αναδείχθηκε ο αυξανόμενος ρόλος της σε διάφορες πτυχές της ζωής.
Από την αναζήτηση συντρόφου μέχρι τη δημιουργία προφίλ
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται κυρίως για την αξιολόγηση πιθανών αντιστοιχιών στις εφαρμογές γνωριμιών. Μέσα από αλγόριθμους, τα συστήματα προσπαθούν να αναγνωρίσουν συμβατά προφίλ, προσφέροντας μια πιο στοχευμένη εμπειρία. Σε έναν χώρο όπου τα περισσότερα προφίλ περιέχουν παρόμοιες φράσεις και περιγραφές, μπορεί να βοηθήσει να ξεχωρίσουν οι ουσιαστικές λεπτομέρειες -εφόσον βέβαια οι αλγόριθμοι έχουν σχεδιαστεί με ορθό τρόπο.
Οι χρήστες πολλές φορές καταφεύγουν σε επιφανειακά κριτήρια, όπως φωτογραφίες, γεγονός που καθιστά την παρέμβασή της σημαντική για την ανάδειξη ουσιαστικότερων χαρακτηριστικών, όπως η προσωπικότητα και οι αξίες.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 26% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι διευκολύνει τις διαδικτυακές γνωριμίες, ενώ:
- 22% ανέφερε ότι είχε περισσότερες αντιστοιχίες
- 24% διαπίστωσε βελτίωση στην ποιότητα των αντιστοιχιών
- 21% εκτίμησε την εξοικονόμηση χρόνου
- 44% εξέφρασε την επιθυμία να φιλτράρει η τεχνητή νοημοσύνη τις προτάσεις για καλύτερη συμβατότητα
Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό χρηστών δηλώνει ότι την αξιοποιεί ως βοηθό στη σύνταξη του προφίλ τους ή για το τι να γράψουν κατά την έναρξη μιας συνομιλίας. Το 41% των ερωτηθέντων θα την χρησιμοποιούσε για να ξεκινήσει μια προσωπική συζήτηση, ενώ το 40% επιθυμεί να τη αξιοποιήσει για τη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού προφίλ.
Το περιεχόμενο που εμφανίζεται στα προφίλ και στις συνομιλίες είναι πλέον, σε πολλές περιπτώσεις, αποτέλεσμα συνεργασίας «εγώ, ο εαυτός μου και η AI». Αυτό μπορεί να είναι θετικό, καθώς βοηθά τους ανθρώπους να παρουσιάσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Όμως, μπορεί να αποβεί και προβληματικό, όταν κρύβει την αληθινή προσωπικότητα, καθυστερώντας την αυθεντική σύνδεση μεταξύ των ατόμων.
Η ΑΙ ως σύντροφος και το ερώτημα της συναισθηματικής αυθεντικότητας
Πέρα από εργαλείο, για αρκετούς χρήστες η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί και ως εναλλακτικός ρομαντικός σύντροφος. Η έρευνα έδειξε ότι το 16% των ερωτηθέντων έχει έρθει σε «σχέση» με μια μορφή της. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στους Gen Z (33%) και τους Millennials (23%).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι όσοι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία γνωριμιών ήταν πιο πιθανό να αλληλεπιδράσουν ρομαντικά με την τεχνητή νοημοσύνη σε σύγκριση με άτομα που δεν είναι ενεργά στον χώρο (23% έναντι 8%). Οι λόγοι φαίνεται να σχετίζονται με τη συναισθηματική υποστήριξη και την αίσθηση κατανόησης:
- 45% αισθάνθηκε ότι τούς κατανοεί περισσότερο
- 44% θεώρησε ότι προσφέρει ουσιαστική συναισθηματική υποστήριξη
- 36% ανέφερε μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση σε σχέση με έναν ανθρώπινο σύντροφο
Οι σχέσεις με την ΑΙ δεν αντικαθιστούν απαραίτητα τις ανθρώπινες αλλά λειτουργούν συχνά συμπληρωματικά, ιδιαίτερα για εκείνους που επιθυμούν μια αίσθηση κατανόησης και ασφάλειας.
Η «γκρι ζώνη» της απιστίας
Το θέμα της «ψηφιακής απιστίας» παραμένει αμφιλεγόμενο, καθώς δεν υπάρχει κοινή γραμμή σχετικά με το τι συνιστά παραβίαση εμπιστοσύνης, όταν εμπλέκεται η τεχνητή νοημοσύνη. Το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η διατήρηση ρομαντικής σχέσης με μια μορφή της, ενώ βρίσκονται σε αποκλειστικό δεσμό με άνθρωπο, συνιστά απιστία. Παρόμοια, το 39% βλέπει την ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων ως προβληματική, ενώ το 38% κρίνει ότι ακόμα και οι συναισθηματικά οικείες συζητήσεις ενδέχεται να αποτελούν μορφή εξαπάτησης.
Αντιθέτως, το 41% των συμμετεχόντων δεν θεωρεί καμία από αυτές τις πρακτικές ανάρμοστη, γεγονός που αναδεικνύει την έλλειψη κοινωνικής συναίνεσης για το τι είναι επιτρεπτό όταν πρόκειται για ρομαντική αλληλεπίδραση με τεχνητή νοημοσύνη. Όπως παρατηρεί ο Δρ. Garcia, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άνετα να την χρησιμοποιούν για να διαλέξουν φωτογραφία ή να συντάξουν ένα μήνυμα αλλά δυσπιστούν όταν ο συνομιλητής τους κάνει το ίδιο, γιατί δεν είναι σίγουροι ότι η επικοινωνία είναι ειλικρινής.
Εν κατακλείδι, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται σταδιακά στην καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλάζει και ο τρόπος που προσεγγίζουν τις προσωπικές σχέσεις. Είτε χρησιμοποιείται για διευκόλυνση στην επιλογή συντρόφου είτε ως μέσο επικοινωνίας ή ακόμα και ως εναλλακτική μορφή συντροφικότητας, εγείρονται ερωτήματα για την αυθεντικότητα και τη διαφάνεια.
Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο σημείο είναι η διαφάνεια και η κατανόηση των ορίων: το να μιλήσετε ανοιχτά με τον/την σύντροφό σας για το πώς χρησιμοποιείτε την τεχνητή νοημοσύνη και τι θεωρείτε αποδεκτό μπορεί να προλάβει παρεξηγήσεις. Ή, όπως υπογραμμίζει και ο Δρ. Garcia, «η ειλικρίνεια και η ανοιχτή επικοινωνία είναι βασικά στοιχεία στις σύγχρονες σχέσεις – με ή χωρίς τη χρήση της τεχνολογίας».
Διαβάστε επίσης
Τεχνητή νοημοσύνη σε ρόλο… sex toy: 5 τρόποι που η AI βελτιώνει τη σεξουαλική μας ζωή
Cybersex: Ποιοι επιλέγουν την ερωτική συνεύρεση μέσω διαδικτύου – Τι κερδίζουν
Έλλειψη επικοινωνίας: 10 συμπεριφορές που «φιμώνουν» την αγάπη