Μπορεί τα ιδιωτικά προγράμματα ασφάλισης υγείας που προσφέρονται στην αγορά να μοιάζουν ίδια μεταξύ τους, όμως υπάρχουν κάποιες «κομβικές» διαφορές, για τις οποίες ο ασφαλισμένος πρέπει να είναι ενήμερος. Διότι, πράγματι γενικά η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία, όμως υπάρχουν διαφορές σημαντικές από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.
Οι κυρίαρχες διαφορές -για τις οποίες ο κάτοχος του συμβολαίου πρέπει να έχει γνώση για να μην βρεθεί σε δυσάρεστη θέση και να αναπτύξει αντιδικία με την εταιρεία -αφορούν την χρήση του συμβολαίου στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές.
Δηλαδή, υπάρχουν συμβόλαια που δεν έχουν ευελιξία. Για να ενεργοποιηθούν και να καλύψουν τον ασφαλισμένο τους, αυτός θα πρέπει να πηγαίνει σε συγκεκριμένα -συμβεβλημένα με την ασφαλιστική -ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και σε συγκεκριμένους ιατρούς. Αντίθετα, άλλα προγράμματα υγείας αφήνουν το «ελεύθερο» στον κάτοχό τους να πηγαίνει σε όποιον γιατρό ή νοσοκομείο επιθυμεί. Συνήθως, τα δεύτερα αυτά προγράμματα είναι ακριβότερα της πρώτης περίπτωσης.
Επίσης, μια γνώση που πρέπει να έχει ο κάτοχος ιδιωτικού προγράμματος υγείας είναι στην περίπτωση που έχει και άλλη ασφάλιση, (δημόσια ομαδική, ιδιωτική) πώς μπορούν οι ασφαλίσεις του να λειτουργήσουν συμπληρωματικά ή συνδυαστικά προς όφελός του -τόσο οικονομικό όσο και από άποψη εξυπηρέτησης.
Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος ιδιωτικά ασφαλισμένος στην υγεία του για το πώς αποζημιώνεται σε περίπτωση χρήσης του συμβολαίου (χρονικό διάστημα και διαδικασίες), καθώς και για την εξέλιξη των ασφαλίστρων που θα καταβάλλει ετησίως.
Διαβάστε επίσης
Ασφάλεια ζωής: Για ποιους λόγους κάποιοι δεν το αποφασίζουν – Τι προσφέρει στα δύσκολα
Ιδιωτική ασφάλιση υγείας: Το «κάτι παραπάνω» που μειώνει την ταλαιπωρία των ασθενών
Όταν η ασφαλιστική αρνείται να καλύψει, τη λύση δίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή