Τις στοχευμένες παρεμβάσεις στο πεδίο της προνοιακής στήριξης και φροντίδας, για τους ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου στο Στρογγυλό Τραπέζι που διοργάνωσε το ygeiamou.gr με τίτλο «Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Ανάγκες, προκλήσεις και προοπτικές».
Αναγνωρίζοντας ότι οι προνοιακές παροχές αποτελούν ένα μεγάλο θέμα στην – δύσκολη- καθημερινότητα όλων των ασθενών, η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην στήριξη της πολιτείας όπως αυτή ξεδιπλώνεται μέσω των επιδομάτων και ιδίως στο διατροφικό επίδομα που ζητούν οι ασθενείς με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση μέσω της Ελληνικής Κοινότητας Πνευμονικής Υπέρτασης.
«Στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, μέσω της προνοιακής φροντίδας προσπαθούμε ποικιλοτρόπως να προσφέρουμε στους πολίτες, στους ανάπηρους συμπολίτες μας. Χορηγούμε 10 επιδόματα αναπηρίας, για παράδειγμα προνοιακό επίδομα σε τυφλούς, τετραπληγικούς, παραπληγικούς, οροθετικούς κα. Ένα από αυτά τα επιδόματα είναι και το διατροφικό επίδομα. Θα ήθελα να καταστεί σαφές ότι το διατροφικό επίδομα δεν δίδεται για να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Όλα τα επιδόματα αναπηρίας δίνονται στους συμπολίτες μας, έτσι ώστε να καλύπτουμε συγκεκριμένες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία που έχουν. Το διατροφικό επίδομα, λοιπόν, καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες, πολύ συγκεκριμένα, των συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν κάνει μεταμόσχευση» εξήγησε η υπουργός το σκεπτικό με το οποίο δίδεται το διατροφικό επίδομα.
Έκανε δε, ιδιαίτερη αναφορά στο Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας, το οποίο στην πράξη λειτουργεί ως επίδομα λοιπής αναπηρίας. Δηλαδή, «όλοι συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν τα χαρακτηριστικά μιας πολύ συγκεκριμένης αναπηρίας, ή έχουν διάφορες αναπηρίες και αθροιστικά φτάνουν στο λεγόμενο 67 στα 100, που τους βγάζει η γνωμάτευση από τα Κέντρα Πιστοποίησης (ΚΕΠΑ), τότε δικαιούνται το επίδομα βαριάς αναπηρίας. Οι συμπολίτες μας, λοιπόν, με πνευμονική υπέρταση, δεν έχουν de factο αναπηρία. Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση είναι μία πάθηση η οποία μπορεί να επιφέρει αναπηρία, και μπορεί να την επιφέρει σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε ασθενή και σε διαφορετικό στάδιο της ζωής του. Έρχεται σε αυτό το σημείο η αξιολόγηση και η γνωμάτευση μέσω ΚΕΠΑ και δίνει στον ασθενή το αντίστοιχο ποσοστό, έτσι ώστε να διεκδικήσει το Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας» ανέφερε η κυρία Μιχαηλίδου.
Θέτοντας το ερώτημα «αν είναι αυτή η βοήθεια αρκετή;» η υπουργός προεξόφλησε και την αρνητική απάντηση. «Όχι, δεν είναι η βοήθεια αυτή αρκετή, ώστε ένας άνθρωπος με αναπηρία να μπορέσει να βασιστεί στο επίδομα αυτό. Παρόλα αυτά εμείς προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να το ενισχύσουμε» είπε και αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το ετήσιο ποσό των 250 ευρώ που θα λαμβάνουν ανεξάρτητα από άλλα επιδόματα όλα τα άτομα με αναπηρία.
Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας αναγνωρίζει και εφαρμόζει την ιστορική απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τον Μάιο του 2019 με την οποία γίνονται ορατές οι σπάνιες ασθένειες κοινωνικά, δημοσιονομικά, οικονομικά και ασφαλιστικά.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου με την Διευθύντρια Σύνταξης του ygeiamou.gr, κυρία Παναγιώτα Καρλατήρα (Photo:Παναγιώτης Κουφαλέξης)
Κάθε ασθένεια έχει ιδιαιτερότητες, το ίδιο και η αναπηρική κατάσταση. Με ποιο τρόπο λοιπόν, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αξιολογεί και εξατομικεύει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε πληθυσμού ασθενών ή/και αναπήρων; Διαθέτει τα εργαλεία για να το πράξει αυτό και μάλιστα με τρόπο που να αποτυπώνεται στην κατανομή των προνοιακών παροχών; «Είναι μια πολύ δύσκολη και διαρκής άσκηση. Και δυστυχώς είναι μια άσκηση η οποία δεν μπορεί να έχει απάντηση σε μία μόνο μέρα. Δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί για να φτάσουμε σε μια απολύτως ορθολογική, δίκαιη και σωστή κατανομή των προνοιακών επιδομάτων. Αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ο βασικός είναι το μπερδεμένο και διακεκομμένο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει όλα τα επιδόματα και τις προνοιακές παροχές. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες ρυθμίζουν επιμέρους ζητήματα προνοιακών παροχών. Δυστυχώς δεν μπορεί να βγει ένας κώδικας, που να αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη πλήρως τον χάρτη των προνοιακών παροχών της χώρας. Αυτό γίνεται λοιπόν με πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις» ανέφερε η κυρία Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Στρογγυλό Τραπέζι του ygeiamou.gr με τίτλο «Ζώντας με Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Ανάγκες, προκλήσεις και προοπτικές». Επικαλέστηκε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της πρόσφατης αλλαγής των επιδομάτων στους πολίτες με κώφωση, οι οποίοι μέχρι πρότινος ελάμβαναν επίδομα μέχρι την ηλικία των 18 χρόνων και στη συνέχεια πάλι μετά τα 65 χρόνια τους. Πλέον, το επίδομα το λαμβάνουν εφ’ όρου ζωής.
Η κυρία Μιχαηλίδου έθεσε και το μείζον θέμα – που έχει ανοίξει στην Ευρώπη- της λειτουργικότητας των ατόμων με αναπηρία και του κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι κριτήριο που σταθμίζεται στην προνοιακή πολιτική. Και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: «Μέσα από τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού επιχειρούμε να βρούμε μια καλή ισορροπία. Για να πάρουν οι συμπολίτες μας με αναπηρία Προσωπικό Βοηθό, δεν αξιολογούνται μόνο από επιτροπές ΚΕΠΑ. Θεσμοθετήσαμε ένα νέο μοντέλο, βάσει του οποίου καταθέτουν το αίτημά τους στο ΚΕΠΑ, αλλά στη συνέχεια αξιολογεί την κατάσταση και τον χώρο τους μια ειδική τριμελής Επιτροπή, η οποία δεν είναι αμιγώς ιατροκεντρική και κρίνει την ανάγκη για Προσωπικό Βοηθό. Η εικόνα από την πιλοτική λειτουργία του θεσμού είναι πολύ καλή, κι ελπίζουμε στην πανελλαδική εφαρμογή του να λειτουργήσει σε πιο εξατομικευμένο επίπεδο. Γιατί αυτό είναι το κλειδί και αυτό χρειάζονται πλέον οι ασθενείς και τα άτομα με αναπηρία: να έχουν την στήριξη της πολιτείας βάσει προνοιακών παροχών ή γενικότερα υπηρεσιών που συνεπικουρούν σε αυτό».
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το round table
Διαβάστε επίσης
Άδωνις Γεωργιάδης: «Κανένας ασθενής δεν θα στερηθεί το φάρμακο που χρειάζεται»
Χαρά Κανή: «Χρειαζόμαστε ένα ηρωικό φάρμακο για την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση»