Ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης, αν και εξαιρετικά σπάνιος, παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση στους νεότερους ενήλικες, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση αύξησης των καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος σε ηλικίες μικρότερες από αυτές που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «τυπικές».

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση στοιχείων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, παρατηρείται απότομη αύξηση των περιστατικών αδενοκαρκινώματος της σκωληκοειδούς απόφυσης, ιδίως στις γενιές X και millennials.

Αξιολογώντας σχεδόν 5.000 περιστατικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα εμφάνισης στους ενήλικες της γενιάς X ήταν υπερτριπλάσια σε σύγκριση με συνομήλικους που γεννήθηκαν μεταξύ 1941 και 1949. Για τους millennials, η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αγγίζοντας τον τετραπλασιασμό.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε τόσο απότομη αύξηση αυτών των περιστατικών σε σχετικά νέες ηλικίες», δήλωσε η Δρ. Andreana N. Holowatyj, επίκουρη καθηγήτρια αιματολογίας, ογκολογίας και βιολογίας του καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. «Παράλληλα, όμως, είναι κρίσιμο να τονίσουμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια μορφή καρκίνου, και να αποφύγουμε τον υπερβολικό πανικό».

Μέρος μιας ευρύτερης τάσης αύξησης καρκίνων του πεπτικού

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας μικρός, σωληνοειδής σχηματισμός κοντά στη συμβολή του λεπτού με το παχύ έντερο. Αν και η ακριβής της λειτουργία δεν είναι πλήρως κατανοητή, θεωρείται ότι συμβάλλει στη διατήρηση του εντερικού μικροβιώματος. Ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης αφορά μόλις 1-2 άτομα ανά εκατομμύριο ετησίως. Ωστόσο, νέα δεδομένα καταδεικνύουν συνεχή ανοδική πορεία. Μελέτη έδειξε ότι η συνολική επίπτωση στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκε την περίοδο 2000-2016, με τη μεγαλύτερη αύξηση να εντοπίζεται στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο», αναφέρει η Δρ. Holowatyj. «Παρόμοια αύξηση παρατηρείται και σε άλλους καρκίνους του γαστρεντερικού, όπως αυτοί του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος και του οισοφάγου, ιδίως όταν εμφανίζονται πριν από τα 50 έτη».

Γιατί αυξάνονται οι καρκίνοι του γαστρεντερικού στους νέους;

Παραδοσιακά, οι καρκίνοι θεωρούνται ασθένειες της τρίτης ηλικίας. Η πρόσφατη αύξηση των διαγνώσεων σε νεότερους ενήλικες προκαλεί προβληματισμό, καθώς τα αίτια παραμένουν ασαφή. Αν και η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, εικάζεται ότι κοινοί τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, ενδέχεται να συμβάλλουν.

«Οι στρατηγικές που μειώνουν τον κίνδυνο για άλλους τύπους καρκίνου, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του αλκοόλ και η τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση και στον καρκίνο της σκωληκοειδούς απόφυσης», επισημαίνει η Δρ. Ardaman Shergill, ογκολόγος στο UChicago Medicine. Η Δρ. Holowatyj προσθέτει ότι δεν αποκλείεται και η συμβολή γενετικών παραγόντων, γι’ αυτό και το εργαστήριό της ερευνά τους μοριακούς μηχανισμούς που μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου.

Τα συμπτώματα του καρκίνου της σκωληκοειδούς απόφυσης

Η πρώιμη διάγνωση είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα είναι συχνά ασαφή και μη ειδικά. «Συχνά παρατηρούμε ενδείξεις που μοιάζουν με άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού ή ακόμα και γυναικολογικά προβλήματα», αναφέρει ο Δρ. Zachary  Brown, χειρουργός – ογκολόγος και επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή NYU Grossman Long Island.

Τα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Επίμονο κοιλιακό άλγος
  • Ανεξήγητη κόπωση
  • Απώλεια βάρους
  • Οξεία σκωληκοειδίτιδα (πολλές περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κατά τη διάρκεια σκωληκοειδεκτομής)
  • Φούσκωμα ή πίεση στην κοιλιά
  • Ασαφής πόνος στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς
  • Δυσφορία στην πύελο
  • Εμφάνιση νέας κήλης
  • Απόφραξη του εντέρου
  • Αλλαγές στις εντερικές συνήθειες
  • Ανίχνευση ωοθηκικών μαζών

Αντιμετώπιση και πρόγνωση

Η κύρια θεραπευτική προσέγγιση είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χορηγείται και χημειοθεραπεία. «Οι χειρουργικές επεμβάσεις για αυτού του είδους τους καρκίνους είναι συνήθως πολύπλοκες και απαιτούν αρκετές ώρες», εξηγεί η Δρ. Shergill.

Η πρόγνωση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Για τους χαμηλής κακοήθειας όγκους, τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης κυμαίνονται από 67% έως και 97%. Αντίθετα, όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, τα ποσοστά επιβίωσης είναι σημαντικά χαμηλότερα.

«Ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της κατανόησης αυτής της νόσου», καταλήγει ο Δρ. Brown. «Η έρευνα πάνω στη βιολογία του όγκου και στους παράγοντες κινδύνου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών και μελλοντικά, για την έγκαιρη ανίχνευση».

Διαβάστε επίσης

Γαστρεντερικός καρκίνος: Φταίει η κακή διατροφή για 1 στις 5 περιπτώσεις

Καρκίνος σε νεαρή ηλικία: Γιατί παρουσιάζει αυξητική τάση; Μία καθηγήτρια Επιδημιολογίας αναλύει τα δεδομένα

Το απρόσμενο τρόφιμο που συνδέεται με καρκίνο του πεπτικού – Πόσα γραμμάρια είναι επικίνδυνα