Τα πρώτα αποτελέσματα από το ψηφιακό crash test των εφημεριών στα Επείγοντα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έχει στη διάθεσή του το ΘΕΜΑ. Η ολοκλήρωση τριών εφημεριών με το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ασθενών, γνωστό ως «βραχιολάκι» στους ασθενείς, ήταν μία δυνατή δοκιμή ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τους πολίτες και το νοσοκομείο, που επιβεβαίωσε την αντοχή και την απόδοση των πρώτων, την υπομονή των δεύτερων και τα αντανακλαστικά του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος εισιτηρίου κίνησης με κωδικό QR, μέσα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τα εργαστήρια, έδειξε δυσλειτουργίες, οδήγησε – και οδηγεί- σε παρεμβάσεις και τεχνικές βελτιώσεις και δρομολόγησε μια καινοτόμο διαδικασία που σε λιγότερο από δύο μήνες θα εφαρμοστεί και σε άλλα 13 νοσοκομεία της χώρας.
Περισσότερα από 2.000 άτομα εξυπηρετήθηκαν στις τρεις 16ωρες εφημερίες που έχουν πραγματοποιηθεί (αυτές έγιναν την Πέμπτη 15 Μαϊου, την Δευτέρα 19 και την Παρασκευή 23 Μαϊου, από τις 2 το μεσημέρι κάθε μέρας έως τις 8 το πρωί της επομένης). Αναλυτικά, κατά την πρώτη εφημερία στο νοσοκομείο απευθύνθηκαν 659 άτομα, στη δεύτερη 721 και στην τρίτη 700 άτομα.
Eνδεικτική της σημασίας του νέου συστήματος και των προσδοκιών για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα στο ΕΣΥ είναι η επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη, στον «Ευαγγελισμό» πριν από τη δεύτερη εφημερία, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Ο διοικητής, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος τους ξενάγησε στην ψηφιακή διαδρομή που ακολουθούν ασθενείς και υγειονομικοί.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Αριστερά του ο διοικητής, Αναστάσιος Γρηγορόπουλος, πίσω δεξιά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Ο χρόνος αναμονής
Το νέο σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να παρακολουθούν real-time την αναμονή τους, είτε μέσα από τις οθόνες των ΤΕΠ είτε μέσα από την εφαρμογή My Health App, αλλά και στους γιατρούς και το διοικητικό προσωπικό να ξέρουν ποιος περιμένει, σε ποιο σημείο και για πόση ώρα, επεμβαίνοντας εάν χρειαστεί.
Η μάχη με τον χρόνο, που χαρακτηρίζει κάθε εφημερία μεγάλου νοσοκομείου στην Αττική, επαναλήφθηκε και στις νέου τύπου εφημερίες, με το «βραχιολάκι». Η αναμονή των πολιτών που προσέρχονταν, δοκιμάστηκε, με τα στοιχεία ωστόσο που καταγράφονταν ψηφιακά να αποτελούν πια απτή απόδειξη της διαδρομής τους μέσα στα Επείγοντα.
Το ίδιο δοκιμάστηκε όμως και η αντοχή των υγειονομικών, που καλούνταν να συμπληρώνουν στις οθόνες του υπολογιστή τα δεδομένα που αφορούσαν κάθε ασθενή. Άλλωστε, όπως τονίζουν και οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας σε πρώτη φάση το «βραχιολάκι» δεν θα συρρικνώσει την αναμονή αλλά θα δώσει την πραγματική εικόνα, μεταφέροντας τα στοιχεία από το πεδίο στην ψηφιακή πλατφόρμα.
Ο συνολικός χρόνος αναμονής, που αποτυπώθηκε από το σύστημα ψηφιακής ιχνηλάτησης, ήταν από 3,5 έως και 5 ώρες στην πρώτη μέρα εφημέρευσης, με τους αρμόδιους να καταγράφουν αρκετά προβλήματα με ανάγκη επίλυσης στην ψηφιακή εφαρμογή.
Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως η αποτύπωση του χρόνου σε συσχέτιση με τη βαρύτητα του περιστατικού. Έτσι, για παράδειγμα τα επείγοντα περιστατικά – αντιστοιχούν σε κόκκινο «βραχιολάκι»- περίμεναν 40 λεπτά από το Γραφείο Διαλογής μέχρι την πρώτη εξέταση από γιατρό. Τα σοβαρά περιστατικά, που παίρνουν πορτοκαλί «βραχιολάκι», είχαν μέσο χρόνο αναμονής 21 λεπτά μέχρι την πρώτη εξέταση από γιατρό, τα μεσαίας βαρύτητας (κίτρινο χρώμα) 35 λεπτά και τα αμέσως επόμενα σε σοβαρότητα (πράσινο χρώμα) περιστατικά 33 λεπτά.
Οσοι φόρεσαν μπλε «βραχιολάκι» στην πρώτη ψηφιακή εφημερία του νοσοκομείου Ευαγγελισμός ήταν εκατοντάδες και περίμεναν 3,5 ώρες, χρόνος αναμενόμενος αν συνυπολογιστεί ότι δεν είχαν σοβαρό και επείγον πρόβλημα υγείας που έπρεπε να αντιμετωπιστεί στην εφημερία του τριτοβάθμιου νοσοκομείου. Άλλωστε είναι γνώριμη εικόνα έξω από τον Ευαγγελισμό και άλλα μεγάλα νοσοκομεία η ουρά με εκατοντάδες πολίτες που σχηματίζεται πριν ανοίξει η εφημερία, και που σπανίως αποτελούν επείγοντα συμβάντα.
Στη δεύτερη εφημερία η εικόνα βελτιώθηκε, αλλά και πάλι δεν υπήρχε αναλυτική αναμονή ανά εργαστήριο και ιατρείο. Η διοίκηση του νοσοκομείου έλαβε τα στοιχεία για τον μέσο χρόνο αναμονής από το Γραφείο Διαλογής έως το πρώτο Ιατρείο και τον συνολικό μέσο χρόνο αναμονής. Έτσι, τα «κόκκινα» περιστατικά περίμεναν 43 λεπτά μέχρι να περάσουν σε γιατρό μετά τη Διαλογή, τα «πορτοκαλί» μία ώρα, τα «κίτρινα» 1 ώρα και 20 λεπτά, τα «πράσινα» σχεδόν δύο ώρες, τα «μπλε» ακόμη περισσότερο.
Η συνολική αναμονή διαμορφώθηκε στις 5 ώρες και 15 λεπτά στα «κόκκινα», δηλαδή τα σοβαρά και επείγοντα, και στις 4 ώρες και 26 λεπτά στα «μπλε». Η ποιοτική διαφορά που εντοπίζουν οι έμπειροι υγειονομικοί του Ευαγγγελισμού μιλώντας στο ΘΕΜΑ είναι ότι τα επείγοντα περιστατικά υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημά τους σε αυτό το χρονικό διάστημα που έχει προτεραιοποιηθεί η περίπτωσή τους, ενώ στα ήπιας βαρύτητας «μπλε» περιστατικά ο χρόνος αναλώνεται κυρίως σε αναμονή για εξέταση και διάγνωση. Δεδομένο που αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση των εφημεριών των νοσοκομείων με τα Κέντρα Υγείας, όπως έχει ξεκινήσει ήδη με 4 Κέντρα στο λεκανοπέδιο η ηγεσία του υπουργείου με τις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Ποια νοσοκομεία θα ακολουθήσουν
Στην πλήρη λειτουργία του νέου συστήματος οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα μέσω εφαρμογής να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα νοσοκομεία που εφημερεύουν, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Την ίδια στιγμή, θα μπορούν να πληροφορούνται για τις ιατρικές ειδικότητες που έχει κάθε νοσοκομείο, καθώς και για τους εκτιμώμενους χρόνους αναμονής ανά ειδικότητα.
Το «βραχιολάκι» αναμένεται να επεκταθεί σε άλλα 13 νοσοκομεία μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Ειδικότερα, πρόκειται για τα νοσοκομεία «ΚΑΤ», «Σισμανόγλειο», «Αμαλία Φλέμινγκ», «Γ. Γεννηματάς», «Λαϊκό», Παίδων «Η Αγία Σοφία», «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», Παίδων Πεντέλης, «Άγιος Σάββας», «Οι Άγιοι Ανάργυροι», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου.
Διαβάστε επίσης
Μεταρρυθμίσεις σε ηλεκτρονικά ραντεβού και επείγοντα ανανεώνουν σταδιακά το ΕΣΥ
ΕΣΥ: Περιέθαλψε 11,8 εκατομμύρια ασθενείς σε ένα έτος – Ποια νοσοκομεία σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο