Μια σειρά από σημαντικές αλλαγές έρχονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), όπως ανακοινώθηκαν στο 6ο Συνέδριο Υγείας που διοργάνωσαν το Πρώτο Θέμα και το ygeiamou.gr, με τίτλο «Οικοσύστημα Υγείας: Στρατηγικές και προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει».
Σύστημα επιτήρησης των αναμονών στα Επείγοντα – το οποίο κάνει «πρεμιέρα» σήμερα στον Ευαγγελισμό, αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας από τους πολίτες, συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων στις εφημερίες του ΕΣΥ, σκέψεις για μπόνους επιβράβευσης σε γιατρούς και νοσηλευτές, είναι ορισμένες μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται για τα νοσοκομεία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας. Παράλληλα, στο πεδίο της πρόληψης, εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης θα ανιχνεύουν εγκαίρως κρούσματα μεταδοτικών νοσημάτων, με την Ελλάδα να πρωτοπορεί στον τρόπο που προλαμβάνει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
«Ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία τέμνεται με την καθημερινότητα την οποία ζουν οι γιατροί στην πρώτη γραμμή, θα είναι το σύστημα παρακολούθησης το οποίο θέτουμε σε εφαρμογή άμεσα, στον «Ευαγγελισμό», το πιλοτικό σύστημα παρακολούθησης του ασθενούς από τη στιγμή που θα εμφανίζεται στην εφημερία ενός νοσοκομείου. Αυτό θα αλλάξει τα πάντα. Το λέω έχοντας πλήρη αίσθηση της βαρύτητας των όσων λέω. Θα αλλάξει δραστικά η εμπειρία της εφημερίας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με δύο γιατρούς του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σύστημα επιτήρησης (το λεγόμενο «βραχιολάκι») ξεκινά τη λειτουργία του σήμερα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού». Πρόκειται για ένα tracker σε κάθε ασθενή, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί κάθε ασθενής και όλες τις «στάσεις» που χρειάζεται να κάνει κατά την παρουσία του στο ΤΕΠ. Στόχος είναι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της παροχής φροντίδας. Η πιλοτική λειτουργία θα επεκταθεί σε 14 νοσοκομεία έως τα μέσα Ιουλίου και σε 80 νοσοκομεία έως Ιανουάριο 2026.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επανειλημμένως στην ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος επιβράβευσης των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, οι οποίοι τιμούν το λειτούργημα. «Μιλάμε για την ανάγκη επενδύσεων σε υποδομές κ.λπ., αλλά το πιο κρίσιμο συστατικό είναι το έμψυχο δυναμικό στον τομέα της δημόσιας υγείας. Πιστεύω πως πρέπει να φτάσουμε στη λογική της επιβράβευσης με βάση την απόδοση των ανθρώπων που παρέχουν υπηρεσίας υγείας. Ασφαλώς, με ένα σύστημα αξιολόγησης με διαφάνεια και δικαιοσύνη. Είναι επιβεβλημένο να πάμε σε ένα σύστημα επιβράβευσης, όσο δύσκολο και εάν φαίνεται. Το γνωρίζω από τη θητεία μου ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι ένα ζήτημα είναι το να συνετίσεις όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Αλλά εξίσου δύσκολο είναι το να επιβραβεύσεις όσους την κάνουν με εξαιρετικό τρόπο», σημείωσε.
Ένταξη στρατιωτικών νοσοκομείων στις εφημερίες
Μιλώντας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και την υπερφόρτωση των εφημεριών, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μείωση της ζήτησης. «Πρέπει να δουλέψουμε και στο να μειώσουμε τη ζήτηση, να μην πηγαίνει ο άλλος τόσο εύκολα, θα έλεγα μερικές φορές για ψύλλου πήδημα, στο νοσοκομείο, και να αυξήσουμε την προσφορά. Στην προσφορά έχουν γίνει βήματα. Τα κέντρα υγείας εδώ στο λεκανοπέδιο, τα οποία εντάχθηκαν στο σύστημα των εφημεριών, έχουν δώσει μια σημαντική ανακούφιση στον τομέα αυτό», ανέφερε προσθέτοντας ότι γίνονται συζητήσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να κατευθύνονται με το ΕΚΑΒ κάποια περιστατικά στα στρατιωτικά νοσοκομεία. «Θα δώσει κι αυτό μια περαιτέρω ανακούφιση».
Περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τη συνεργασία του ΕΣΥ με τα στρατιωτικά νοσοκομεία έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. «Η κεντρική ιδέα είναι τα στρατιωτικά νοσοκομεία που θα εφημερεύουν να παραλαμβάνουν τους ασθενείς που μεταφέρει το ΕΚΑΒ και όχι τους περιπατητικούς. Επίσης, θα εφημερεύουν σε βάση επιλεκτική ως προς το ΕΚΑΒ, κατά τις κρίσιμες ημέρες. Διότι, αν αφαιρέσουμε έστω και 50 περιστατικά ΕΚΑΒ από ένα εφημερεύον νοσοκομείο, η διαφορά μπορεί να είναι τεράστια στην αποφόρτιση», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε την ιδανική φόρμουλα ώστε να συλλειτουργήσουμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είμαστε κοντά στο να γίνει αυτό».
Μιλώντας στο πάνελ ειδικά για το δημογραφικό, ο κ. Γεωργιάδης εστίασε στην πρόληψη, σημειώνοντας ότι πέρα από τη διάγνωση, το επόμενο βήμα είναι η διατήρηση της καλής υγείας. «Στην Ελλάδα παραμελούμε την άσκηση, είναι χαρακτηριστικό μας. Θυμάμαι ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε την αναγκαιότητα της άσκησης στη Βουλή και υπέστη τεράστιο bullying. Λόγω του γελοίου τρόπου που λειτουργεί η αντιπολίτευση. Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι με τακτική άσκηση, θα έχουμε λιγότερα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια».
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας
Το επιχειρησιακό σχέδιο Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ για την πρόληψη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στη Δημόσια Υγεία ανέλυσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εστιάζοντας στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Δουλεύουμε ήδη πάνω σε ένα νέο σύστημα που θα μπορεί να εντοπίζει αυτόματα κρούσματα. Για παράδειγμα, αν εντοπιστεί ένα σοβαρό μεταδοτικό νόσημα, όπως ένα κρούσμα mpox σε μια πτήση, το σύστημα θα μπορεί να ενεργοποιεί άμεσα τη διαδικασία ιχνηλάτησης σε όλους τους επιβάτες. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο δημόσιας υγείας, πρόληψης και ελέγχου», ανέφερε η κυρία Αγαπηδακη. Το νέο αυτό εργαλείο θα επιτρέπει καλύτερη εποπτεία και έλεγχο σε εγχώριο επίπεδο όσο και για υποστήριξη άλλων χωρών.
Όπως είπε, ο ΕΟΔΥ έχει προσλάβει και εκπαιδεύσει επιδημιολόγους πεδίου, με σκοπό την ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης τόσο σε μεταδοτικά όσο και σε μη μεταδοτικά νοσήματα. Η καθ’ύλιν αρμόδια για τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που έχει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα, 363.500 άνθρωποι έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων, και από αυτούς, πάνω από 65.000 -μια πόλη σαν τα Γιάννενα- έχουν εντοπιστεί με ευρήματα. Ειδικά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, 420.000 άνθρωποι έχουν κάνει τις σχετικές εξετάσεις, και από αυτούς, 3.000 έχουν διαγνωστεί με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο.
Τα θέματα που αναλύθηκαν στο 6ο Συνέδριο Υγείας ήταν ποικίλα. Δεν θα μπορούσε να λείπει η φαρμακευτική πολιτική, με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, να αναφέρει ότι ο κλάδος του φαρμάκου το 2024 «γέννησε» 1,5 δισ. ευρώ σε επενδύσεις. «Σε ό,τι αφορά στο κρατικό επενδυτικό clawback, η δική μας κυβέρνηση επιθυμεί και προτίθεται να το επεκτείνει, ενώ προσθέτουμε επιπλέον 100 εκατ. ευρώ ανά έτος, ως ενίσχυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», σημείωσε.
Στο πεδίο της ψηφιακής υγείας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, επεσήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί τεράστια βήματα. Έχουμε προχωρήσει σε πολύ ουσιαστικές και σημαντικές τομές στη λειτουργία του ψηφιακού κράτους στην Ελλάδα. Έχουμε πλέον έναν νέο Ψηφιακό Φάκελο Υγείας και ένα νέο Σύστημα Συνταγογράφησης. Πολύτιμα εργαλεία για τον πολίτη και το κράτος, τα οποία είναι απολύτως λειτουργικά σήμερα».
Στο νέο νοσοκομειακό χάρτη αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας ότι το Υπουργείο Υγείας είναι πολύ κοντά να ξεκινήσουν οι αλλαγές σε επίπεδο διοίκησης και συγκεκριμένα στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης, αναμένονται συγχωνεύσεις κλινικών και ανακατανομή τους, ώστε να υπάρχει καλύτερη κατανομή των δημόσιων υπηρεσιών υγείας.
Διαβάστε επίσης
Άννα Διαμαντοπούλου: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί βαθιά μεταρρύθμιση του συστήματος
Αναστασία Κοτανίδου: Ακόμα καλύτεροι οι Έλληνες γιατροί την επόμενη 5ετία
Θεανώ Καρποδίνη: Η πρόληψη ως πυλώνας υγείας – Ξεκινά η κατ’ οίκον διανομή των ακριβών φαρμάκων