Αρχοντίκης: H φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να γίνει ανταγωνιστική και στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης
Τα τελευταία 15 χρόνια, όλοι οι κλάδοι της οικονομίας- φυσικά και η φαρμακοβιομηχανία – βιώνουν πρωτοφανείς προκλήσεις, είτε οικονομικές, είτε υγειονομικές, είτε ενεργειακές, είτε γεωπολιτικές. Αρκεί να θυμηθούμε πως το 2010 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανήλθε σε περίπου 8,5 δισ. ευρώ. Το 2020, η φαρμακευτική δαπάνη μετά βίας έφθασε τα 2 δισ. ευρώ. Η υψηλή φαρμακευτική δαπάνη εν μέσω μνημονίων οδήγησε σε δημοσιονομικές προσαρμογές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, με επονείδιστα για τη φαρμακοβιομηχανία μέτρα. Μεταξύ αυτών, θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών, εισαγωγή μηχανισμών υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και εκπτώσεων (rebates) για να εισέλθουμε στη λίστα αποζημίωσης. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εισήλθε σε ατέρμονες διαβουλεύσεις με την τρόικα που αποδείχθηκαν αδιέξοδοι. Tότε κλήθηκε να λάβει σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις για να επιβιώσει.
Τώρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να γίνει ανταγωνιστική και στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, όπου ΗΠΑ και Κίνα πρωτοπορούν. Εδώ δίνεται ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Στον ΟΦΕΤ ήδη συνεργαζόμαστε με 2 startups, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων σκευασμάτων, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ θα δώσουν λύσεις και στο ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού.
Οικοδομώντας την ανθεκτικότητα της φαρμακοβιομηχανίας σε καιρούς διαρκών προκλήσεων
Στο βήμα αυτή την ώρα ο Αθανάσιος Αρχοντίκης, Αντιπρόεδρος, Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Συντονιστής Επιχειρηματικής Αριστείας, Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ)
Φάμελλος: Έχουμε υποκριτική συγκάλυψη για να κρύψουν τις ευθύνες τους – Είναι μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας της πολιτικής και της Δημοκρατίας
Δεν θέλω να κάμω σχόλιο για το επιστημονικό σκέλος του πορίσματος και της πραγματογνωμοσύνης του κ. Καρώνη του ΕΜΠ. Η εκμετάλλευση της κυβέρνησης και η μονομερής ανάγνωσης δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας από την κοινωνία. Έχουμε υποκριτική συγκάλυψη για να κρύψουν τις ευθύνες τους. Είναι μεγάλο πρόβλημα αξιοπιστίας της πολιτικής και της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό τον λόγο δεν επικεντρωνόμαστε στα πορίσματα αλλά στην πολιτική. Είναι χυδαίο η κυβέρνηση αποσπασματικά να εκμεταλλεύεται πορίσματα για να βγει… λάδι. Γι αυτό έφτασε να κλείσει μία προανακριτική επιτροπή χωρίς μάρτυρες. Είναι μία εξέλιξη που με ανησυχεί ως πολίτη ελεύθερo. Αυτός ο βούρκος μπορεί να καταπιεί όλους.
Φάμελλος: Εμείς θέλουμε οι γιατροί να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
Εμείς θέλουμε οι γιατροί να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό προϋποθέτει καλύτερα νοσοκομεία και καλύτερες αμοιβές. Φοβόμαστε ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχει δημόσια υγεία. Το να έχεις την υγεία σου είναι θέμα Δημοκρατίας.
Γεροτζιάφας: Αν περάσεις νόμους για τις διαδικασίες και τη στρατηγική στόχευση, κερδίζεις χρήματα
Ο Σωκράτης Φάμελλος στο 6ο Συνέδριο ygeiamou
@protothema.gr Φάμελλος: Η Δημόσια Υγεία είναι κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και θέλουμε η Πολιτεία να έχει την κεντρική ευθύνη #protothema #ygeiamou #greektiktok #tiktokgreece #news #famellos ♬ πρωτότυπος ήχος – protothema.gr
Δείτε το βίντεο του πάνελ με θέμα «Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας»
Συζητούν αυτή την ώρα ο Σωκράτης Φάμελλος με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα

Φάμελλος: Οι παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση στα επείγοντα, δεν έχουν αποτέλεσμα, και δεν λύνουν το καθημερινό πρόβλημα
Οι παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση στα επείγοντα, δεν έχουν αποτέλεσμα, και δεν λύνουν το καθημερινό πρόβλημα. Απαράδεκτο να συζητάμε για εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και να μην κάνουμε προσλήψεις.
Αν υπάρχει ένα ζήτημα Δημοκρατίας, δεν μπαίνει ποτέ το ερώτημα της Οικονομίας. Η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει το δικαίωμα στη ζωή. Πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στην Υγεία για όλους και όλες. Το ερώτημα είναι ψευδεπίγραφο και το βάζουν αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Γιατί η κυβέρνηση υπερφορολόγησε με 6,5 δις. πάνω από το πλεόνασμα;
Ας δεχθώ ότι χρειαζόμαστε 3 δις ευρώ, με τα 2 να πηγαίνουν στο προσωπικό. Εϊμαστε στον πάτο αυτή τη στιγμή. Πού θα βρεις τα χρήματα. Όταν παίρνουμε στο Θριάσιο τη σύμβαση σίτισης και τη δίνουμε σε εργολάβο, κερδίζεις άμεσα χρήματα. Όταν έχεις υπερπλεόνασμα, πρώτα πρέπει να επενδύεις στην Υγεία και μετά στην αποπληρωμή των δανείων. Δεν ήταν ανάγκη οι τράπεζες να βγάλουν υπερκέρδη.
Βούληση δεν υπάρχει στην Κυβέρνηση.

Γεροτζιάφας: Έχουμε κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, γιατί ξοδεύουμε πολλά χρήματα ενώ ταυτόχρονα έχουμε μεγάλες ταξικές διαφορές
Έχουμε τα δεδομένα του σήμερα και τα δεδομένα για τα δεδομένα έως τα επόμενα 10 χρόνια. Αν συγκρίνουμε τις χώρες της ΕΕ με τις ΗΠΑ για τις κατά κεφαλήν δαπάνες για την Υγεία, η κατάσταση στην ΕΕ είναι πολύ καλύτερη. Δεν είναι μόνο να αυξάνεις τα λεφτά, δεν είναι λύση.
Έχουμε κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, γιατί ξοδεύουμε πολλά χρήματα ενώ ταυτόχρονα έχουμε μεγάλες ταξικές διαφορές. Πχ δεν είναι εύκολο για κάποιον να έρθει στην Αθήνα από τον Έβρο, να έρθουν στην Αθήνα για χημειοθεραπεία.
Αν κάνεις σχέδιο σήμερα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, θα ελαττώσεις 50% τις δαπάνες. Κάθε δολλάριο που επενδύεται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, σώζει 5 δολλάρια για την μετέπειτα φάση. Πρέπει να πάρουμε υπόψιν τα δεδομένα για να κάνουμε τον σχεδιασμό μας.
Στην επόμενη 10ετρία θα επενδυθούν περίπου 3,5 τρις στην e-health στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αν μπορώ να κάνω διαγνώσεις σε όλο τον κόσμο χάρη στην τεχνολογία, αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζομαι απαραίτητα σε ένα νοσοκομείο, αλλά θα μπορεί μία ομάδα σε συνεργασία με εμένα να επιλύει καταστάσεις.
Επιστημονικά ένας γιατρός δεν θα πάει στην Ικαρία. Μπορείς να κάνεις όμως την αξονική τομογραφία στην Ικαρία και να έχεις ένα επιτελείο στον Ευαγγελισμό να κάνει τη διάγνωση. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να σπάσεις αυγά, να αλλάξεις σκεπτικό και να συγκρουστείς με το κατεστημένο των γιατρών και των τοπικών βουλευτών.
Φάμελλος: Η Δημόσια Υγεία είναι κεντρική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και θέλουμε η Πολιτεία να έχει την κεντρική ευθύνη
Ξεκίνησε το πάνελ με θέμα «Σύστημα Υγείας: Πολιτικές για ένα Βιώσιμο και Δίκαιο Μέλλον»
Ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος συζητά με τον κ. Γρηγόρη Γεροτζιάφα, Καθηγητή Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Σορβόνης
Συντονίζει η δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά
Δείτε το βίντεο του πάνελ με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση στην Υγεία: Καινοτομία, Προκλήσεις και Ευκαιρίες»
Μητσοτάκης για Τέμπη: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια
Αποδεικνύεται ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Όλοι έχουμε καταλάβει πια, τι πήγε να συμβεί -και σταματώ εδώ.
Μητσοτάκης: Πρέπει να αλλάξουμε το σκεπτικό μας και από εκεί που επιστρέφουμε πλεονάσματα, να τα επενδύσουμε
Οι πρώτες αυξήσεις που δώσαμε για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών, βελτιώνουν την κατάσταση αλλά δεν είμαστε εκεί που θέλουμε. Τα δημόσια οικονομικά μας έχουν βελτιωθεί. Πρέπει να αλλάξουμε το σκεπτικό μας και από εκεί που επιστρέφουμε πλεονάσματα, να τα επενδύσουμε. Προτεραιοποιούμε και αντιμετωπίζουμε τις αντιδράσεις. Θα φτάσουμε κάποια στιγμή και στη λογική της επιβράβευσης με βάση την απόδοση.
Άκουσα την κυρία Διαμαντοπούλου, είναι άδικο να υπάρχουν γενικοί αφορισμοί. Ναι, θέλω να φτάσω στο σημείο που συγκεκριμένα ποσά μπορούν να δοθούν ως επιβράβευση στους γιατρούς με διαφανή διαδικασία. Έχω ασχοληθεί με την αξιολόγηση πολλά χρόνια. Είναι ένα ζήτημα να ενθαρρύνεις, και άλλο ένα να επιβραβεύσεις αυτόν που είναι πραγματικά εξαιρετικός. Αδιανόητο αυτούς τους ανθρώπους να μην μπορούμε να τους επιβραβεύσουμε. Μετράει και η αναγνώριση, από τους πολίτες, όπως βλέπεις στο εξωτερικό «ο γιατρός του μήνα» κλπ. Αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο επιβράβευσης συνολικής.
Συνεχίζεται η συζήτηση του πάνελ με ομιλητή τον Πρωθυπουργό

@protothema.gr Μητσοτάκης: Είμαστε σε καλό δρόμο για παρεμβάσεις που μόλις ολοκληρωθούν θα μιλάμε για ένα νέο ΕΣΥ. #protothema #ygeiamou #greektiktok #tiktokgreece #news #mitsotakis ♬ πρωτότυπος ήχος – protothema.gr
Μητσοτάκης: Κουβαλάμε παθογένειες δεκαετιών – Πρέπει να μετράμε, εκεί η τεχνολογία βοηθά
Κουβαλάμε παθογένειες δεκαετιών. Πρέπει να μετράμε, εκεί η τεχνολογία βοηθά. Το My Health App μας έδειξε ανθρώπους να γράφουν επισκέψεις, να πληρώνονται χωρίς να κάνουν τη δουλειά τους. Υπάρχουν πρωτόκολλα και διαδικασίες και δεν πρέπει ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε, αλλά η κατεύθυνση είναι αυτή.
Τσιφτσής: Το κράτος ως εργοδότης δεν είναι αξιόπιστος, αλλάζει το καθεστώς των εργαζομένων που διορίζονται
Το κράτος ως εργοδότης δεν είναι αξιόπιστος, αλλάζει το καθεστώς των εργαζομένων που διορίζονται. Ξεκινάς στο Ρίο και γυρνάς γύρω γύρω για να καλύψεις κενά. Προφανώς τότε, να πάει κάποιος στην Κύπρο, μιλούν ελληνικά, πληρώνουν καλά, το κλίμα είναι σαν της Κρήτης. Θέλουμε το ΕΣΥ να είναι εργοδότης αντίστοιχος με του εμπορίου. Για τους νοσηλευτές είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα.
Κοντοβουνήσιος: Η απόφαση επιστροφής στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολη, χρειάζονται κίνητρα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα
Μητσοτάκης: Πρέπει να δούμε γιατί δεν υπάρχει η ανταπόκριση από τους νέους ανθρώπους για τις νοσηλευτικές σχολές
Ποιο είναι το ενδιαφέρον σήμερα για τις ιατρικές και νοσηλευτικές σχολές; Το ερώτημα είναι αν το ΕΣΥ μπορεί να ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να δούμε γιατί δεν υπάρχει η ανταπόκριση από τους νέους ανθρώπους για τις νοσηλευτικές σχολές.
Σε εξέλιξη η συζήτηση του πάνελ με θέμα « Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Κυριάκος Μητσοτάκης

Χρήστος Κοντοβουνήσιος

Δημήτρης Τσιφτσής
Μητσοτάκης: Τα Επείγοντα είναι ένα ζήτημα προσφοράς/ζήτησης
Τα Επείγοντα είναι ένα ζήτημα προσφοράς/ζήτησης. Πρέπει να δουλέψουμε και στο να μειώσουμε τη ζήτηση, να μην πηγαίνει τόσο εύκολα στο νοσοκομείο και να αυξήσουμε την προσφορά, όπως τα Κέντρα Υγείας, τα οποία έχουν δώσει ανακούφιση στον τομέα αυτόν. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, να μεταφέρουμε εκεί περιστατικά, αυτό θα δώσει ανακούφιση. Έχουν περιοριστεί τα περιστατικά με ράντζα. Ένα παράδειγμα που έχουμε πρόβλημα είναι το Αττικό, εργαζόμαστε για να το περιορίσουμε.
Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις που διαχειρίζονται και την ψυχολογία του ασθενούς. Να έχουμε εξειδικευμένες νοσηλεύτριες που διαχειρίζονται τον ασθενή, παίρνουν ένα κομμάτι του άγχους. Εκεί υπάρχει προτεραιποίηση, τριάζ και ο γιατρός διαλέγει πιο περιστατικό είναι πιο σημαντικό. Στόχος δηλαδή να προσέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον ασθενεί που πηγαίνει στο ΕΣΥ. Παντού στον κόσμο έχει καθυστερήσεις και αναμονή στις εφημερίες.
Μητσοτάκης: Πρέπει να δουλέψουμε για να μειώσουμε τη ζήτηση στα Επείγοντα και να αυξήσουμε την προσφορά, κάτι που έχει γίνει με τα κέντρα υγείας στο λεκανοπέδιο
Κάνουμε συζητήσεις με το υπουργείο Άμυνας να μπορούμε να στέλνουμε κάποια από τα περιστατικά με ΕΚΑΒ στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Μητσοτάκης: Σκοπός να εντοπίσουμε πού υπάρχουν οι ελλείψεις
Πρέπει να δούμε την ανθεκτικότητα και την ασφάλεια μέσα από μία πιο ευρεία έννοια, για μία χώρα. Είναι μόνο τα drones, ή είναι και οι υποδομές αντιμετώπισης έκτακτων καταστροφών. Θα το δούμε άμεσα.
Η στιγμή που φτάνει στον χώρο του 6ου Συνεδρίου ygeiamou ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
@protothema.gr Στον χώρο του συνεδρίου έφτασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης #protothema #ygeiamou #greektiktok #tiktokgreece #news #mitsotakis ♬ πρωτότυπος ήχος – protothema.gr
Παπαστεργίου στο συνέδριο ygeiamou.gr: Το ψηφιακό κράτος δεν φοβάται πια να αναμετρηθεί με τον κακό εαυτό του
Την ετοιμότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συνεπικουρήσει με κάθε δυνατό τρόπο το υπουργείο Υγείας και το ΕΣΥ, ανέδειξε ο αρμόδιος Υπουργός, Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στο 6ο συνέδριο του ygeiamou.gr.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν επιτευχθεί τεράστια βήματα. Έχουμε προχωρήσει σε πολύ ουσιαστικές και σημαντικές τομές στη λειτουργία του ψηφιακού κράτους στην Ελλάδα. Έχουμε πλέον έναν νέο Ψηφιακό Φάκελο Υγείας και ένα νέο Σύστημα Συνταγογράφησης. Πολύτιμα εργαλεία για τον πολίτη και το κράτος, τα οποία είναι απολύτως λειτουργικά σήμερα».
»Και δεν είναι σχέδια επί χάρτου. Αντιθέτως, έχουμε μια στρατηγική για την ψηφιοποίηση του κράτους, υπάρχει πχ το πρόγραμμα Δαίδαλος, με μια μονάδα ΑΙ τεράστιας υπολογιστικής δύναμης. Προχωράμε ταχύτατα στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων σε σχέση με τη δημόσια υγεία και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα να βοηθήσουμε το υπουργείο Υγείας, σε ό,τι αφορά στα δεδομένα και τις πληροφορίες, σε ό,τι μας ζητηθεί. Πλέον διαθέτουμε στην Ελλάδα τα κατάλληλα, σύγχρονα εργαλεία, ώστε να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα από έναν απέραντο όγκο δεδομένων που συλλέγουμε.
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Σε εξέλιξη η συζήτηση του δεύτερου πάνελ με ομιλητή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Μητσοτάκης: Θα αλλάξει δραστικά για τους ασθενείς η εμπειρία της εφημερίας
Έχουμε προσλάβει 500 τραυματιοφορείς, θα πάνε στις εφημερίες. Η δυνατότητα να προσθέσουμε τεχνολογικές λύσεις, θα αναμορφώσουν πλήρως την εμπειρία του ασθενούς. Τέλος, αξιολόγηση. Υπάρχει οριζόντια αξιολόγηση και σε λίγο καιρό θα μπορούμε να ρωτάμε τους ασθενείς μόλις βγαίνουν από μία δομή υγείας.
Μητσοτάκης: Είμαστε σε καλό δρόμο για παρεμβάσεις που μόλις ολοκληρωθούν θα μιλάμε για ένα νέο ΕΣΥ.
Είχαμε θέσει την αναμόρφωση του ΕΣΥ ως μια από τις 3 προτεραιότητες της κυβερνητικής μας στρατηγικής στη δεύτερη θητεία. Πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί στο να προσελκύουμε τους καλύτερους ιατρούς. Αύριο θα είμαι στο ΚΑΤ, να δούμε τα νέα ΤΕΠ, είναι χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάνουμε δράσεις σε προληπτικό επίπεδο και έχουν καθολική αποδοχή. Το ελληνικό κράτος οργανωμένα για πρώτη φορά ενημερώνει πολίτες για προληπτικές εξετάσεις. Με τον κ. Κοντοβοηνήσιος έχουμε εργαστεί στενά για το προληπτικά τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Κάνουμε 500.000 χειρουργεία και κάνουμε δύο εκατ. χειρουργεία τον χρόνο.

Ξεκινάει το τρίτο πάνελ με θέμα «Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας»
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τους Χρήστο Κοντοβουνήσιο, Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής, Β’ Χειρουργικό Τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» Δημήτριο Τσιφτσή, Συντονιστής Διευθυντής, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ
Στον χώρο του συνεδρίου έφτασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Αγαπηδάκη: Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης θα εντοπίζονται κρούσματα μεταδοτικών νοσημάτων πριν την είσοδο στη χώρα
«Το θέμα της κλιματικής κρίσης, αποτελεί κρίση δημόσιας υγείας, η οποία εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, από κρούσματα σε τοπικό επίπεδο έως πιθανές πανδημίες», υπογράμμισε εξ αρχής η αναπληρώτρια Υπουργού Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την εισήγησή της στη συζήτηση με θέμα «Βιώνοντας την Κλιματική Αλλαγή: Οι παρεμβάσεις και οι λύσεις». Η υπουργός αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, τις σημαντικές εξελίξεις στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τη σημασία του προγράμματος Προλαμβάνω αλλά και την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων μεταδοτικών νοσημάτων.
Παπαστεργίου: Το μυστικό για να λειτουργήσουν είναι η διαλειτουργικότητα
Τα συστήματά μας δημιουργήθηκαν πριν από δύο και πλέον δεκαετίες. Ο επιταχυντής είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Το μυστικό για να λειτουργήσουν είναι η διαλειτουργικότητα.
Διαμαντοπούλου: Οι άνθρωποι του χώρου της Υγείας κάνουν πολύ δύσκολα πράγματα και το θέμα είναι η επένδυση σε αυτούς
Εάν δεν γίνει μεταρρύθμιση στην Υγεία, (χάρτης Υγείας, εκπαίδευση προσωπικού κλπ) τότε θα κάνουμε έργα χωρίς το αποτέλεσμα που θέλουμε. Υπάρχουν πολλές χώρες, μικρότερες και με λίγες δυνατότητες που έχουν κάνει θαύματα. Η κριτική στην Κυβέρνηση είναι πως έχει περάσει πολύς χρόνος.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου στο 6ο Συνέδριο ygeiamou
@protothema.gr Παπαστεργίου: Από το 2019 γίνονται τεράστια βήματα στην υγεία και στην ψηφιοποίησή της #protothema #ygeiamou #greektiktok #tiktokgreece #news ♬ πρωτότυπος ήχος – protothema.gr
Διαμαντοπούλου: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σημαντικός για όλους τους πολίτες και τα νοσοκομεία της χώρας
Νοσοκομείο στη Μ. Βρετανία έχει δώσει ατομικό τεστ ούρων στους πολίτες και οι πολίτες ειδοποιούνται αυτόματα. Εντόπισαν ανθρώπους με ασθένειες, πρόλαβαν, άλλαξαν το προσωπικό και τις ειδικότητες. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει συνολική στρατηγική.
Σε εξέλιξη η συζήτηση του πάνελ με θέμα « Ψηφιακή Επανάσταση στην Υγεία: Καινοτομία, Προκλήσεις και Ευκαιρίες»

Τσούμα: Η ομογενοποίηση των δεδομένων γίνεται μέσα από τα συστήματα που ήδη έχουμε και βελτιστοποιούνται συνεχώς
Δημιουργούμε μια κεντρική βάση δεδομένων όπου έρχονται όλα τα δεδομένα υγείας απ’ όλα τα συστήματα υγείας για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Η ομογενοποίηση των δεδομένων γίνεται μέσα από τα συστήματα που ήδη έχουμε και βελτιστοποιούνται συνεχώς.


Δημήτρης Παπαστεργίου, Νίκη Τσούμα, Άννα Διαμαντοπούλου, Αντώνης Φιλιππίδης
Γεωργιάδης στο 6ο Συνέδριο του ygeiamou.gr: Έλεγα την αλήθεια για τα Τέμπη με κάθε προσωπικό κόστος, η Ελλάδα κινδύνευε να αυτοκτονήσει
Από την υπόθεση των Τεμπών ξεκίνησε η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, στο 6ο Συνέδριο του ygeiamou.gr, αφορμής δοθείσης από την έκδοση του τελικού πορίσματος περί της λεγόμενης «πυρόσφαιρας» από τους επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και σύμφωνα με την οποίαν, η έκρηξη και η ανάφλεξη που παρατηρήθηκαν μετά από την σύγκρουση των συρμών στα Τέμπη, αποδίδεται στα λιπαντικά των μηχανών και όχι σε οποιαδήποτε άλλη, ενδεχομένως παράνομη κ.λπ., ουσία.
Επί του ζητήματος αυτού και ύστερα από σχετική ερώτηση του συντονιστή του πάνελ, Στέφανου Τζανάκη, ειδικά δε για το εάν ο ίδιος νιώθει δικαιωμένος για το δημόσιο αγώνα που έδωσε κατά των θεωριών περί ξυλολίου κ.λπ., ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε τα εξής: «Η λέξη δικαίωση δεν είναι σωστή. Η χώρα βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο χείλος του γκρεμού. Πριν από μερικά χρόνια είδα 1 εκατ. πολίτες στο Σύνταγμα, να διαδηλώνουν με οργή για το πιο παράλογο πράγμα στον κόσμο. Για τη διαγραφή του PSI. Που αν δεν το ψηφίζαμε τότε, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν Βενεζουέλα.
Διαμαντοπούλου: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι ένα project πληροφορικής, είναι αλλαγή στην προσέγγιση της πρόληψης
Για να μπορέσουμε να μπούμε στην ψηφιακή εποχή χρειάζεται το Υπουργείο Υγείας μια σειρά από ειδικότητες καθώς και επανεκπαίδευση του προσωπικού. Χρειάζεται λαϊκή ψηφιακή επανεκπαίδευση, ένα εργαλείο που υπάρχει σε πολλές χώρες. Χρειάζεται ένα θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλεια.

Δείτε το βίντεο του πρώτου πάνελ με θέμα « Βιώνοντας την Κλιματική Αλλαγή: Οι παρεμβάσεις και οι λύσεις»
Παπαστεργίου: Από το 2019 γίνονται τεράστια βήματα στην υγεία και στην ψηφιοποίησή της
Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε ότι έχουν τεράστια βήματα στον χώρο της Υγείας αλλά και στην ψηφιοποίησή της.
Ξεκινά το τρίτο πάνελ με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση στην Υγεία: Καινοτομία, Προκλήσεις και Ευκαιρίες»
• Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
• Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ ΑΕ
• Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, πρ. Επίτροπος ΕΕ, πρ. Υπουργός
• Αντώνης Φιλιππίδης, Πρόεδρος & CEO DATASEL Healthcare IT Solutions
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης
Γεωργιάδης: Για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της γήρανσης πάμε ένα βήμα πέρα από τη διάγνωση, το θέμα είναι να κρατάς την υγεία σου σε καλό επίπεδο
Στην Ελλάδα βρισκόμαστε πολύ χαμηλά στο θέμα της άσκησης.
Κάνουμε τις περισσότερες προσλήψεις στο ΕΣΥ στην ιστορία μας επειδή πιστεύουμε στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Το κοινό παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου

Παπαστεργίου: Από το 2019 γίνονται τεράστια βήματα στην υγεία και στην ψηφιοποίησή της
Νεκτάριος: Λάθος επίσης των ασφαλιστικών εταιριών ότι δεν χρησιμοποίησαν τα συστήματα ελέγχου της προκλητής ζήτησης
Τη μεγάλη χρησιμότητα των ασφαλιστηρίων υγείας τόνισε ο κύριος Νεκτάριος επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι μεγάλο λάθος η τιμολόγηση με τη μέθοδο του level premium που οδηγεί σε υψηλά ασφάλιστρα.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες ξεκίνησαν με χαμηλά ασφάλιστρα και στη συνέχεια τα αύξησαν με δυσβάσταχτο κόστος για τους σημερινούς 65χρονους κατόχους συμβολαίων. Λάθος επίσης των ασφαλιστικών εταιριών ότι δεν χρησιμοποίησαν τα συστήματα ελέγχου της προκλητής ζήτησης – DRGs – είπε επίσης ο κύριος Νεκτάριος.
«Στην Ελλάδα δεν έγινε αυτό και τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις», είπε.
O Άδωνις Γεωργιάδης στο 6o Συνέδριο ygeiamou
@protothema.gr Γεωργιάδης για πυρόσφαιρα στην τραγωδία των Τεμπών #protothema #ygeiamou #greektiktok #tiktokgreece #news #georgiadis ♬ πρωτότυπος ήχος – protothema.gr
Κοτζαμάνης: Η υγεία δεν χτίζεται από τα 65 και μετά -χτίζεται από το μηδέν ως το άπειρο
Πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα βρεθεί χωρίς παιδιά και χωρίς σύντροφο. Και πολλοί υπέργηροι. Αυτές είναι οι προκλήσεις του συστήματος υγείας που είναι πολύ μεγάλες.
Γεωργιάδης: Ο πληθυσμός μας γηράσκει και αυξάνονται οι ανάγκες υγείας – Η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος είναι ένα σύνθετο ζήτημα

Ο Υπουργός Υγείας έφερε το παράδειγμα της Ουγγαρίας που ενώ ανέβασε τον δημογραφικό της δείκτη, αυτός ξανάπεσε. «Δεν είναι απλό το ζήτημα», ανέφερε.
Γεωργιάδης για πυρόσφαιρα στην τραγωδία των Τεμπών
Η λέξη δικαίωση δεν είναι σωστή. Η χώρα βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο χείλος του γκρεμού. Είδα 1 εκατ. πολίτες στο Σύνταγμα για το πιο παράλογο πράγμα στον κόσμο, για τη διαγραφή του PSI. Αν δεν το ψηφίζαμε, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα Βενεζουέλα. Η απάτη περί ξυλολίου ήταν πολύ χειρότερη γιατί έθετε ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα.
Πρέπει για τα Τέμπη να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι αλλά με την αλήθεια. Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να θέλει να συγκαλύψει και ειδικά, δεν είμαστε εμείς
Καρποδίνη: Οι ανάγκες των άνω των 65 ετών, αναλογούν στο 40% των συνολικών δαπανών υγείας – Με αυξητική τάση τα επόμενα χρόνια

Κελλάρης: Οι μισθοί των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να διπλασιαστούν χωρίς οι φορολογούμενοι να συνεισφέρουν ούτε 1 ευρώ -εάν προχωρήσει σε υλοποίηση το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχει ήδη μελετηθεί
Σε εξέλιξη η συζήτηση του δεύτερου πάνελ με θέμα « Αντιμετωπίζοντας το Δημογραφικό ζήτημα: Ο ρόλος της επιστήμης, των κυβερνήσεων, των πολιτών»

Νεκτάριος: H διαχείριση όλων των προβλημάτων που προέρχονται από τη γήρανση βρίσκονται στον δημόσιο τομέα
Ξεκινά το δεύτερο πάνελ με θέμα «Αντιμετωπίζοντας το Δημογραφικό ζήτημα: Ο ρόλος της επιστήμης, των κυβερνήσεων, των πολιτών»
• Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας
• Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια και Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ
• Μιλτιάδης Νεκτάριος, Ομότιμος Καθηγητής Ασφάλισης του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς
• Βύρων Κοτζαμάνης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
• Βασίλειος Κελλάρης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος Μονάδας IVF Εμβρυογένεσις ΥΓΕΙΑ
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Στέφανος Τζανάκης
Αγαπηδάκη: Ο γιατρός πηγαίνει πλέον στον πολίτη και όχι ο πολίτης να αναζητά τον γιατρό
Ο γιατρός πηγαίνει πλέον στον πολίτη και όχι ο πολίτης να αναζητά τον γιατρό. Αυτό επιτυγχάνουν οι Κινητές Μονάδες Υγείας. Ιδιαίτερα σε οικονομικά ασθενείς ομάδες πληθυσμού, σε δυσπρόσιτες περιοχές κ.λπ. 363.500 άτομα έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω εξετάσεις, χάρη στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ.
Καρτάλης: Οι περιοχές από την περιοχή της Θεσσαλίας και νοτιότερα είναι πιο ευάλωτες από πλευράς κλιματικών συνθηκών
Για τα επόμενα πέντε χρόνια δύσκολη η πρόβλεψη. Έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό η θερμοκρασία τη χώρα μας. Η εκτίμηση είναι ότι το 2040 η αύξηση θα είναι 2,5 βαθμών κυρίως στις νοτιότερες περιοχές μαζί με ένταση της ξηρασίας.

Αγαπηδάκη: Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης θα εντοπίζονται κρούσματα σοβαρών μεταδιδόμενων νοσημάτων πριν από την είσοδο τουριστών στη χώρα
Χωρίς μία ισχυρή επένδυση στον ΕΟΔΥ η Ελλάδα είναι επιδημιολογικά ευάλωτη.
Ο ΕΟΔΥ εντείνει τις συμμετοχές σε διεθνή προγράμματα, με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του.
Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης θα εντοπίζονται κρούσματα σοβαρών μεταδιδόμενων νοσημάτων πριν από την είσοδο τουριστών στη χώρα. Με ελέγχους μέσα σε αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια κ.λπ.
Το προηγημένο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης για τον εντοπισμό εν τω γεννάσθαι επιδημιών, θα ενημερώνει αυτομάτως τους αρμόδιους διεθνείς φορείς.

Λάγιου: Η ψηφιοποίηση κρίσιμο στοιχείο της επιδημιολογικής επιτήρησης
Απαραίτητη η διεθνής συνεργασία για την αξιόπιστη και ακριβή επιδημιολογική επιτήρηση/πρόληψη.
Σε εξέλιξη η συζήτηση του πρώτου πάνελ με θέμα «Βιώνοντας την Κλιματική Αλλαγή: Οι παρεμβάσεις και οι λύσεις»

Γιώργος Μιχαηλίδης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Κωνσταντίνος Καρτάλης, Παγώνα Λάγιου, Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Καρτάλης: Οι συνθήκες καύσωνα διαφοροποιούνται ακόμη και μεταξύ των συνοικιών της Αθήνας
Παράγοντες όπως π.χ. η πυκνότητα της δόμησης και οι δυνατότητες αερισμού, επηρεάζουν καθοριστικά την άνοδο της θερμοκρασίας.
Αγαπηδάκη: Για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκπαιδεύσει επιδημιολόγους πεδίου – Καταλύτης η θεομηνία «Ντάνιελ»
Είδαμε ότι μια κρίση μπορεί να μεταδοθεί και να γίνει ένα ξέσπασμα. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε ενισχύσει το νέο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης για κάθε όχι μόνο νόσημα, αλλά και τους παράγοντες που αναφέρθηκα, δηλαδή χώμα, νερό και αέρα. Για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκπαιδεύσει επιδημιολόγους πεδίου. Καταλύτης η θεομηνία «Ντάνιελ».
Λάγιου: Η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει όλα τα νοσήματα
Η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει όλα τα νοσήματα: τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο του πνεύμονα, αυξάνει τα ποσοστά τραυμάτων και επιβαρύνει ή πυροδοτεί ψυχικές νόσους (κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες).
Καρτάλης: Αν ξεχώριζα ένα πρόβλημα για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, θα ήταν οι καύσωνες
Διαπιστώνεται συστηματική αύξηση θερμοκρασίας σε όλη τη Μεσόγειο. Αν ξεχώριζα ένα πρόβλημα για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας, θα ήταν οι καύσωνες. Εχουμε αυξημένους και με επίμονη ένταση καύσωνες που προκαλούν πίεση στην υγεία του πληθυσμού ταυτόχρονα με το φαινόμενο της ξηρασίας που επιτείνει την κατάσταση.
Ξεκινά το πρώτο πάνελ με θέμα «Βιώνοντας την Κλιματική Αλλαγή: Οι παρεμβάσεις και οι λύσεις»
• Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
• Παγώνα Λάγιου, Κοσμήτωρ, Καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard
• Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος, ΕΚΠΑ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή
Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μαρία – Νίκη Γεωργαντά και Γιώργος Μιχαηλίδης
Καλωσόρισμα από την Παναγιώτα Καρλατήρα, Διευθύντρια του ygeiamou.gr
Στο βήμα του συνεδρίου η διευθύντρια του ygeiamou Παναγιώτα Καρλατήρα μιλάει για την ανάγκη ύπαρξης ενός ανθεκτικού συστήματος υγείας. Το δημογραφικό, η τεχνολογία και ένα φιλικό σύστημα υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο της θεματολογίας του φετινού 6ου Συνεδρίου Υγείας.

Έχει ξεκινήσει η προσέλευση του κόσμου στο 6ο Συνέδριο ygeiamou



Οι θεματικές ενότητες του 6ου Συνεδρίου ygeiamou
–Δημογραφικό Ζήτημα: Επιδράσεις της γήρανσης του πληθυσμού και των δημογραφικών μεταβολών στις υγειονομικές πολιτικές
–Κλιματική Αλλαγή και Υγεία: Πώς οι περιβαλλοντικές αλλαγές επηρεάζουν τη δημόσια υγεία και ποιες είναι οι προκλήσεις για το σύστημα υγείας
–Ψηφιακό Σύστημα Υγείας: Ανάδειξη των προοπτικών της τεχνολογίας στην αναβάθμιση της περίθαλψης και στη βελτίωση της πρόσβασης για τους πολίτες
–Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
–Σύστημα Υγείας: Πολιτικές για ένα Βιώσιμο και Δίκαιο Μέλλον
–Φαρμακευτικός κλάδος: Αναδεικνύοντας τον αναπτυξιακό ρόλο του στην Οικονομία
–Νοσοκομειακός Χάρτης: Σχεδιάζοντας το νέο τοπίο των νοσοκομείων και των δομών υγείας.
Ποιοι είναι οι ομιλητές του πρώτου πάνελ
Στο πρώτο πάνελ με θέμα «Βιώνοντας την Κλιματική Αλλαγή: Οι παρεμβάσεις και οι λύσεις» θα μιλήσουν η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, η Παγώνα Λάγιου, Κοσμήτωρ, Καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard και ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος, ΕΚΠΑ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή.
Θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Μαρία – Νίκη Γεωργαντά και Γιώργος Μιχαηλίδης.
- Ξεκινούν σε λίγη ώρα οι εργασίες του συνεδρίου
Ακολουθεί το πρόγραμμα του συνεδρίου:
6ο Συνέδριο ygeiamou
Οικοσύστημα Υγείας: Στρατηγικές και προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΪΟΥ 2025
ΦΑΡΟΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
09:45 Προσέλευση
10:30 Έναρξη – Χαιρετισμός
10:35 – 11:05 Βιώνοντας την Κλιματική Αλλαγή: Οι παρεμβάσεις και οι λύσεις
Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας
Παγώνα Λάγιου, Κοσμήτωρ, Καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard
Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος, ΕΚΠΑ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή
Συντονίζουν οι δημοσιογράφοι Μαρία – Νίκη Γεωργαντά και Γιώργος Μιχαηλίδης
11:10 – 11:50 Αντιμετωπίζοντας το Δημογραφικό ζήτημα: Ο ρόλος της επιστήμης, των κυβερνήσεων, των πολιτών
Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας
Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια και Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ
Μιλτιάδης Νεκτάριος, Ομότιμος Καθηγητής Ασφάλισης του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Βύρων Κοτζαμάνης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών (ΙΔΕΜ), Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Βασίλειος Κελλάρης, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος Μονάδας IVF Εμβρυογένεσις ΥΓΕΙΑ
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Στέφανος Τζανάκης
11: 55 – 12.30 Ψηφιακή Επανάσταση στην Υγεία: Καινοτομία, Προκλήσεις και Ευκαιρίες
Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ ΑΕ
Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, πρ. Επίτροπος ΕΕ, πρ. Υπουργός
Αντώνης Φιλιππίδης, Πρόεδρος & CEO DATASEL Healthcare IT Solutions
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης
12:35 – 13:15 Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τους
Χρήστο Κοντοβουνήσιο, Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής, Β’ Χειρουργικό Τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Δημήτριο Τσιφτσή, Συντονιστής Διευθυντής, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ
13:15 – 14:15 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
14:15 – 14:45 Σύστημα Υγείας: Πολιτικές για ένα Βιώσιμο και Δίκαιο Μέλλον
Ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος συζητά με τον κ. Γρηγόρη Γεροτζιάφα, Καθηγητή Αιματολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Σορβόνης
Συντονίζει η δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά
14:50 Οικοδομώντας την ανθεκτικότητα της φαρμακοβιομηχανίας σε καιρούς διαρκών προκλήσεων
Αθανάσιος Αρχοντίκης, Αντιπρόεδρος, Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών & Συντονιστής Επιχειρηματικής Αριστείας, Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ)
15:00 – 15:40 Αναδεικνύοντας τον αναπτυξιακό ρόλο του φαρμάκου στην Οικονομία
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος Pharma Innovation Forum (PIF)
Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ)
Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Μπάμπης Κούτρας
15:45 Η συνδρομή της Nova ICT στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας
Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Διευθύνων σύμβουλος NOVA ICT
15:55 – 16:35 Σχεδιάζοντας τον νέο νοσοκομειακό χάρτη: Δυσκολίες και Προοπτικές
Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας
Ιωάννης Μπολέτης, Πρόεδρος Ωνασείου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Εντατικολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών, ΕΚΠΑ
Παντελής Μεσσαρόπουλος, Πρόεδρος Κέντρου Τεκμηρίωσης Κοστολόγησης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ)
Συντονίζει η δημοσιογράφος Παναγιώτα Καρλατήρα
16:45 Λήξη Συνεδρίου
Δείτε εδώ το πρόγραμμα και τους ομιλητές του συνεδρίου.