Η εικόνα του σήμερα παρουσιάζει σημαντική πρόοδο αλλά και κρίσιμες ελλείψεις. Η κυβέρνηση έχει συνεχίσει σε θετική κατεύθυνση και έχει επιτελέσει σημαντικό έργο. «Όσα ανέφερε ο Πρωθυπουργός είναι μόνο ένα μέρος όσων έχουν γίνει. Έχουν ανακατασκευαστεί τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ενώ σε κάθε προκήρυξη προβλέπονται προσλήψεις ιατρικού προσωπικού ειδικά για τα επείγοντα» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Τσιφτσής, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.
«Ωστόσο», όπως τόνισε «υστερούμε στον σχεδιασμό. Λείπει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΤΕΠ. Υπάρχει ένα παρωχημένο πρωτόκολλο που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Προσλαμβάνουμε γιατρούς στα επείγοντα αλλά ο χειρουργός που τοποθετείται εκεί έχει διαφορετικό έργο από έναν συνάδελφό του σε άλλο πλαίσιο -και δεν υπάρχει σαφές καθηκοντολόγιο. Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υστερούμε σε αυτό το επίπεδο. Ποιος ακριβώς θα πρέπει να εργάζεται στα επείγοντα; Στην πραγματικότητα, οι γιατροί που ειδικεύονται στην ιατρική καταστροφών είναι αυτοί που συνήθως στελεχώνουν τα ΤΕΠ. Πριν από 15 ημέρες έγινε σχετική συζήτηση στο ΝΑΤΟ, όπου επισημάνθηκε ότι η επείγουσα ιατρική αποτελεί κρίσιμη γραμμή άμυνας στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε. Ενώ πηγαίνουμε πολύ καλά όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την αναβάθμιση των υποδομών, στα πιο “εύκολα”, δηλαδή στον θεσμικό σχεδιασμό και στην καθημερινή λειτουργία, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα».
Η αναγκαιότητα των πληροφοριακών συστημάτων
Όσον αφορά τα πληροφοριακά συστήματα, ο κ. Τσιφτσής συμφώνησε ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν πληροφοριακά συστήματα στα νοσοκομεία. Δεν γίνεται, το 2025, να ψάχνουμε ακόμα σε “παπύρους”. Όμως, ακόμα πιο σημαντικό από την ύπαρξη του συστήματος είναι το τι θα εμφανίζει: τα δεδομένα, η εικόνα της κατάστασης, η ιχνηλάτηση των προβλημάτων -αυτά είναι το κλειδί.»
Ταυτόχρονα, έθεσε την εξής απορία: «υπάρχει έτοιμο σχέδιο για άμεσες λύσεις; Αν βγει μια προκήρυξη, π.χ. για επικουρικό προσωπικό, θα γίνει η πρόσληψη άμεσα ή θα χρειαστούν δύο χρόνια, ενώ υπάρχουν ελλείψεις; Η καταγραφή των αναγκών είναι εξαιρετική ιδέα -αρκεί να συνοδεύεται από έναν αυτόματο μηχανισμό λύσεων. Δεν αρκεί να ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Πρέπει να έχουμε και τον τρόπο να το αντιμετωπίσουμε άμεσα».
Γιατί το εξωτερικό προσελκύει το προσωπικό
Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας για γιατρούς σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Τσιφτσή, ωστόσο, «η Ελλάδα δεν αποτελεί ελκυστική επιλογή. Οι λόγοι είναι σαφείς: οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί, το κράτος ως εργοδότης δεν είναι αξιόπιστο, και το πλαίσιο εργασίας είναι ασταθές.Ένας γιατρός μπορεί να διοριστεί, για παράδειγμα, ως παθολόγος, και στη συνέχεια να μετακινείται συνεχώς για να καλύψει κενά, χωρίς σταθερότητα, προοπτική ή στήριξη. Αυτό δημιουργεί απογοήτευση και ανασφάλεια. Γιατί να παραμείνει κανείς σε αυτό το περιβάλλον, όταν μπορεί να πάει στην Κύπρο, όπου οι απολαβές είναι καλύτερες, η γλώσσα ίδια, το κλίμα παρόμοιο και το σύστημα πιο οργανωμένο;», ενώ κλείνοντας ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο για τους νοσηλευτές.
Δείτε το βίντεο του τέταρτου πάνελ με θέμα «Οι νέες προοπτικές για το Εθνικό Σύστημα Υγείας»