Η εικόνα από την πορεία της αύξησης της θερμοκρασίας δεν είναι αισιόδοξη, όχι όμως ανυπέρβλητη ή μη διαχειρίσιμη, τόνισε ο κύριος Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος, ΕΚΠΑ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή συζητώντας στο πρώτο πάνελ με τίτλο «Βιώνοντας την Κλιματική Αλλαγή: Οι παρεμβάσεις και οι λύσεις».
Συγκεκριμένα, ο κύριος Καρτάλης ανέφερε ότι η «διαπιστώνεται συστηματική αύξηση θερμοκρασίας σε όλη τη Μεσόγειο και αυτό είναι το πρώτο δεδομένο». Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι η ένταση και η διάρκεια των καυσώνων, καθώς δημιουργούν διαφορετικές πιέσεις: «Πρώτον, προκαλεί μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας και εντείνει την ξηρασία» σημείωσε ο καθηγητής.
Η αύξηση της θερμοκρασίας, όμως, προκαλεί και αύξηση φωτοχημικής ρύπανσης στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις: «ένας βαθμός κελσίου αυξάνει την επιβάρυνση του όζοντος κατά 7%» τόνισε.
Οι διαφορές στο κλίμα
Όσον αφορά στην ένταση των φαινομένων λόγω της κλιματικής κρίσης, οι πυρκαγιές είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο που όλο παρατηρούμε ότι αυξάνεται. «Υπάρχει αυξητική συμπεριφορά σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας» πρόσθεσε.
Ως προς αν έχει αλλάξει το κλίμα της Μεσογείου λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ο κύριος Καρτάλης ανέφερε ότι αυτό δεν έχει αλλάξει: «Το κλίμα παραμένει εύκρατο αλλά διαπιστώνεται ότι υπάρχουν αποκλίσεις από τον μέσο όρο».
Τα τοπικά χαρακτηριστικά εντούτοις διαφοροποιούν την επικινδυνότητα: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος από ένα κλιματικό φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικός, αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιφερειακής ενότητας. Για παράδειγμα, ο θερμικός κίνδυνος στην Αθήνα διαφέρει σημαντικά από άλλες περιοχές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εξειδικευμένων μέτρων ανά περιοχή».
Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες ενός μόνο υπουργείου, όπως το Υπουργείο Υγείας, και αφορά εξίσου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλους τομείς.
Απαιτείται ένας ολιστικός, διατομεακός σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψη τόσο τις τοπικές ιδιαιτερότητες όσο και τις περιφερειακές προτεραιότητες.
Πρόβλεψη για το μέλλον
Πόσο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η θερμοκρασία μελλοντικά; «Όσον αφορά στις περιοχές, η νότια Ελλάδα και τα νησιά θα πληγούν περισσότερο: Οι περιοχές από την περιοχή της Θεσσαλίας και νοτιότερα είναι πιο ευάλωτες από πλευράς συνθηκών κλιματικών» ανέφερε.
Ως προς τις τιμές της αύξησης, οι προβλέψεις είναι καίριες και ανησυχητικές: «Η εκτίμηση είναι ότι το 2040 η αύξηση θα είναι 2,5 °C κυρίως στις νοτιοτέρες περιοχές της χώρας μαζί με ένταση της ξηρασίας» προειδοποίησε
Σημαντική η προειδοποίηση
Ο θερμικός κίνδυνος πολλές φορές παραβλέπεται, όμως θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση στο κοινό και προειδοποιήσεις: «Η ανάγκη για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τον θερμικό κίνδυνο, αντίστοιχο του 112, είναι επιτακτική. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή, καθώς ο θερμικός κίνδυνος δεν εξαρτάται μόνο από τη θερμοκρασία».
Όπως εξηγεί, «παράγοντες όπως η υγρασία, το επίπεδο μόνωσης των κατοικιών, το εισόδημα των κατοίκων και η ύπαρξη πρασίνου συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση του θερμικού κινδύνου. Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, στο οποίο συνδυάζονται περιβαλλοντικές και κοινωνικές μεταβλητές».
«Στις περιοχές με υψηλότερα εισοδήματα, ο θερμικός κίνδυνος είναι συνήθως χαμηλότερος, λόγω καλύτερων υποδομών και προσβασιμότητας σε μέσα προστασίας. Έτσι, αναδεικνύεται και μια κοινωνική/ταξική διάσταση του προβλήματος» εξηγεί.
Όπως καταλήγει, η κλιματική κρίση βασίζεται σε εκτιμήσεις, όμως οι τάσεις είναι πλέον σαφώς αυξητικές και απαιτούν άμεσο, προσαρμοστικό σχεδιασμό.
Δείτε το βίντεο του πρώτου πάνελ με θέμα « Βιώνοντας την Κλιματική Αλλαγή: Οι παρεμβάσεις και οι λύσεις»