Παραδείγματα του νέου νοσοκομειακού χάρτη της χώρας έδωσε ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο 6ο Συνέδριο Υγείας που διοργανώνουν το Πρώτο Θέμα και το ygeiamou.gr.
Όπως είπε, το Υπουργείο Υγείας είναι πολύ κοντά να ξεκινήσουν οι αλλαγές σε επίπεδο διοίκησης και συγκεκριμένα στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Πιο αναλυτικά, η 6η ΥΠΕ που σήμερα καλύπτει ένα πολύ μεγάλο μέρος της Δυτικής Ελλάδας και την Πελοπόννησο, θα μοιραστεί στα δύο με σκοπό πιο αποτελεσματικό συντονισμό των δομών υγείας της περιοχής. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη οι δύο ΥΠΕ που υπάρχουν σήμερα θα ενωθούν σε μία.
Συγχωνεύσεις και ανακατανομή αναμένονται και σε συγκεκριμένες κλινικές, έτσι ώστε οι υπηρεσίες υγείας να κατανέμονται καλύτερα. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στην Αττική, το νοσοκομείο «Σωτηρία» διαθέτει εννέα πνευμονολογικές κλινικές, ενώ το Ασκληπιείο Βούλας καμία. Έτσι, θα συνενωθούν κάποιες κλινικές και θα μεταφερθούν άλλες, «για να δώσουμε καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».
Η δεύτερη φάση αναδιαμόρφωσης του νοσοκομειακού χάρτη, «έχει μεγάλη δυσκολία», όπως είπε, «και θα χρειαστούμε 10 με 20 χρόνια υλοποίησης».
Περισσότερο προσωπικό σε σχέση με ποτέ τα νοσοκομεία
«Για 40 χρόνια τα νοσοκομεία από τον Αύγουστο ζητούσαν επιπλέον 200-300 εκατ. από το ΥΠΟΙΚ και αυτό το σύστημα «πήγαινε». Το 2024 ήταν χρονιά στην οποία τα νοσοκομεία έμειναν στον προϋπολογισμό τους. Αυτή τη στιγμή έχουμε βελτιωθεί σε σχέση με το πριν, ακόμη και σε πράγματα που δεν φαίνονται στους πολίτες», ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας σε σχέση με τις θετικές αλλαγές στο ΕΣΥ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία έχουν το περισσότερο προσωπικό σε σχέση με ποτέ.
Ο κ. Θεμιστοκλέους, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι δείκτες που δίνει το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) στο Υπουργείο Υγείας θα χρησιμεύουν για την αξιολόγηση των νέων διοικητών των νοσοκομείων.
Τα τρία νέα νοσοκομεία
Στη συζήτηση για το νοσοκομειακό χάρτη τέθηκαν και οι νέες δυνατότητες που θα προσφέρουν τα τρία νέα νοσοκομεία, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης). «Είχα την τύχη και την τιμή να συμμετέχω από την αρχή στον συντονισμό των τριών νέων νοσοκομείων. Η οικονομική τους αξία φτάνει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος· η ολοκλήρωσή τους αναμένεται τον Ιανουάριο του 2027.
Πρόκειται να εφαρμόσουν καινοτομίες που δεν συναντώνται σε άλλα νοσοκομεία. Ξεκινώ επισημαίνοντας ότι τα νοσοκομεία αυτά θα λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) — μέχρι στιγμής, αντίστοιχο καθεστώς έχουν μόνο το Ωνάσειο και το Παπαγεωργίου», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, και πρόσθεσε:
«Θα διαθέτουν bed manager, και εξετάζουμε το πώς αυτό το σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα νοσοκομεία». Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, προβλέπονται 2.000 προσλήψεις για τη στελέχωση αυτών των νοσοκομείων και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης θέσεων.
Εκφράζοντας αισιοδοξία για τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας στο πεδίο της Υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε: «Πολλές φορές, στον τομέα της Υγείας, χάνεται η κατεύθυνση: πού θέλουμε πραγματικά να πάμε. Η χώρα μας διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα — πολύ καλή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και εξειδικευμένους γιατρούς. Εάν καταφέρουμε να βελτιωθούμε στον τομέα των οικονομικών, θα διασφαλίσουμε δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, ότι έχουμε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και δεύτερον, ότι διατηρούμε την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας». Μιλώντας ως επαγγελματίας υγείας σημείωσε ότι θα ήθελε να δει να συνδέεται η αμοιβή με την παραγωγικότητα.
Διαβάστε επίσης
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να υπάρξει μπόνους επιβράβευσης για γιατρούς και νοσηλευτές στο ΕΣΥ
Άδωνις Γεωργιάδης: Ο πληθυσμός γηράσκει ραγδαία – Σύνθετο πρόβλημα το δημογραφικό
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Η κλιματική κρίση αποτελεί κρίση δημόσιας υγείας