Στις ηλικίες που επιλέγουν σήμερα οι γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά εστίασε ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος Μονάδας IVF Εμβρυογένεσις ΥΓΕΙΑ, Βασίλειος Κελλάρης.

Όπως είπε ερωτηθείς στο πλαίσιο του πάνελ αναφορικά με το δημογραφικό ζήτημα κατά πόσο η ηλικία μιας γυναίκας είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη γονιμοποίηση, ανέφερε ότι οι γυναίκες στην ηλικία των 38 ετών έχουν εξαντλήσει το 80% των ωαρίων τους.

Με αυτά τα δεδομένα, οι γυναίκες ηλικίας από 35 έως 39 ετών έχουν 50% πιθανότητες να επιτύχει μια προσπάθεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ποσοστό που μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία.

Σύμφωνα με τον κ. Κελλάρη, πάνω από το 5% των γυναικών προσέρχονται σε κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για θεραπείες. Ο ίδιος τόνισε δε ότι οι γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν μειωθεί κατά 150.000 στη χώρα μας, εξαιτίας του δημογραφικού προβλήματος. «Λείπουν οι νέες γυναίκες», σημείωσε.

18% του αναπαραγωγικού πληθυσμού με υπογονιμότητα

Ο ειδικός στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τόνισε ότι ο ελληνικός πληθυσμός που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη φυσική σύλληψη ανέρχεται σε περίπου 300.000 ανθρώπους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 18% του αναπαραγωγικού πληθυσμού της Ελλάδας. «Προκαλεί αίσθηση ότι το 35% εξ αυτών δεν προσέρχεται να ζητήσει βοήθεια, καθώς οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θεωρούνται ταμπού». Ανέφερε δε για την πρόοδο που έχει γίνει στο πεδίο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ότι το 7% των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα κάθε χρόνο είναι από θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Δείτε το βίντεο του δεύτερου πάνελ με θέμα «Δημογραφικό ζήτημα: Ο ρόλος της επιστήμης, των κυβερνήσεων, των πολιτών»

Διαβάστε επίσης

Θεανώ Καρποδίνη: Η πρόληψη ως πυλώνας υγείας – Ξεκινά η κατ’ οίκον διανομή των ακριβών φαρμάκων

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο πληθυσμός γηράσκει ραγδαία – Σύνθετο πρόβλημα το δημογραφικό

Μιλτιάδης Νεκτάριος: Το σύστημα υγείας μπορεί να βελτιωθεί χωρίς ένα ευρώ από τον κρατικό προυπολογισμό