Για τα «smart hospitals», ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, μίλησε, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο 6ο Συνέδριο Υγείας του ygeiamou.gr o Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, Διευθύνων σύμβουλος NOVA ICT. Όπως εξήγησε: «Το έργο «smart hospitals» αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία, εκπαίδευση, συντήρηση και υποστήριξη Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στα νοσοκομεία που αποτελούν δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Τα νοσοκομεία αυτά είναι το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης».
Αντικείμενο του έργου είναι η προμήθεια και υλοποίηση σύγχρονων ψηφιακών υποδομών επικοινωνιών και πληροφορικής στα 3 υπερσύγχρονα νοσοκομεία δωρεάς του ΙΣΝ. «Περιλαμβάνει την υλοποίηση πρωτοποριακών λύσεων για πρώτη φορά σε ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, όπως ψηφιακά συστήματα παρακολούθησης κλινικών δεδομένων στις ΜΕΘ, ψηφιακά συστήματα διαχείρισης χειρουργείων και αναισθησίας, ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης παθολογοανατομικών δεδομένων, ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης τμημάτων αποστείρωσης, υποδομές τηλεϊατρικής και τηλεσυνεργασίας ιατρών, ψηφιακά εργαλεία ασθενών και συστήματα ψυχαγωγίας ασθενών», εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Μπρέγιαννης.
Τα οφέλη που αναμένεται να δώσει το έργο περιλαμβάνουν την παράδοση τριών υπερσύγχρονων νοσοκομείων, εξοπλισμένων με κορυφαία προϊόντα, τη δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος Paperless Hospital, την πλήρη ψηφιοποίηση ιατρικών, εργαστηριακών και διαχειριστικών δεδομένων, την υιοθέτηση σύγχρονων διαδικασιών αυτοματοποίησης σε εξειδικευμένα κλινικά τμήματα, την ενδυνάμωση του συστήματος υγείας, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών και την ανάπτυξη υποδομών/υπηρεσιών τηλεϋποστήριξης ασθενών και τηλεσυνεργασίας ιατρών.
«Το έργο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών και Αιματολογικών Ασθενών» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά, θα τεθούν σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Ασθενειών και τα Θεραπευτικά Ογκολογικά και Αιματολογικά Πρωτόκολλα σε εθνικό επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Μπρέγιαννης.
Το έργο στοχεύει στην ολιστική παρακολούθηση της πορείας των ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής αγωγής. «Οι ασθενείς θα επωφεληθούν από βελτιωμένη και αποτελεσματικότερη φροντίδα, καθώς και από ψηφιακές εφαρμογές που θα διευκολύνουν τη διαχείριση της νόσου τους.
Η ιατρική κοινότητα θα δει την ενίσχυση της διεπιστημονικής επικοινωνίας και συνεργασίας, την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων και την ταχύτερη πρόσβαση σε δεδομένα και αρχεία. Επιπλέον, θα ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα και η ανταλλαγή γνώσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για την Πολιτεία, το έργο σημαίνει βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος υγείας μέσω της εφαρμογής προτυποποιημένων διαδικασιών, της εποπτείας και αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και της συλλογής υψηλής ποιότητας δεδομένων», τόνισε ο κ. Μπρέγιαννης.
Το έργο περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη μιας mobile εφαρμογής για τους ασθενείς, η οποία θα τους επιτρέπει να παρακολουθούν το θεραπευτικό τους σχήμα, τα ραντεβού τους και να έχουν πρόσβαση σε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την νόσο τους.
«Μέσα από αυτά τα έργα, η Nova ICT επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να είναι ένας στρατηγικός εταίρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας και στην προώθηση της καινοτομίας. Είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια και παραμένουμε αφοσιωμένοι στην παροχή κορυφαίων τεχνολογικών λύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου συστήματος υγείας», κατέληξε ο κ. Μπρέγιαννης.