«Μήπως το μέλλον ανήκει στην ιδιωτική ασφάλιση» ήταν το ερώτημα που του τέθηκε από τον συντονιστή του πάνελ δημοσιογράφο Στέφανο Τζανάκη, με τον ίδιο να αναφέρεται στα συμπεράσματα της διετούς έρευνας του Πανεπιστημίου Πειραιώς με την συνεργασία 35 καθηγητών καλύπτοντας τους φλέγοντες τομείς υγείας και συντάξεων.
Σε όλο τον δυτικό κόσμο η γήρανση αποτελεί παράγοντα επιβάρυνσης αυτών των δεδομένων τόνισε ο κύριος Νεκτάριος. Στον τομέα της υγείας όλες οι αναπτυγμένες χώρες προσπαθούν να αντιδράσουν στον τομέα της ραγδαίας γήρανσης και να λάβουν μέτρα.
Υγιής γήρανση και μακροχρόνια φροντίδα
Το healthy aging και η μακροχρόνια φροντίδα ηλικιωμένων προστίθενται στα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν από τη χώρα μας. «Αλλά είμαστε πολύ πίσω, είμαστε ακόμη στο πρώτο κύμα, την ώρα που οι άλλες χώρες βρίσκονται στο τέταρτο κύμα αντιμετώπισης του φαινομένου» τονισε.
Ο κύριος Νεκτάριος τόνισε ότι χρειάζονται λύσεις για την υγιή γήρανση και τη μακροχρόνια φροντίδα και ζήτησε μεταρρυθμίσεις από το Υπουργείο Υγείας που καθυστερούν εδώ και 35 χρόνια.
Πλήρης μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας υπάρχει ήδη όπως εξήγησε, και το αποτέλεσμα αυτής θα είναι η δημιουργία δημόσιων νοσοκομείων καλύτερων από τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Προτείνει βάσει της μελέτης τη δημιυργία συμπληρωματικού ασφαλιστικού οργανισμού, ακολουθώντας το μοντέλο της Γαλλίας με 30 τις εκατό insurance penetration. «Με αυτό το ποσοστό χωρίς να βάλει ένα ευρώ ο κρατικός προυπολογισμός θα βελτιωθεί η εικόνα του συστήματος υγείας» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ακριβά συμβόλαια
Τη μεγάλη χρησιμότητα των ασφαλιστηρίων υγείας τόνισε ο κύριος Νεκτάριος επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι μεγάλο λάθος η τιμολόγηση με τη μέθοδο του level premium που οδηγεί σε υψηλά ασφάλιστρα.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες ξεκίνησαν με χαμηλά ασφάλιστρα και στη συνέχεια τα αύξησαν με δυσβάσταχτο κόστος για τους σημερινούς 65χρονους κατόχους συμβολαίων εξήγησε.
Λάθος επίσης των ασφαλιστικών εταιριών ότι δεν χρησιμοποίησαν τα συστήματα ελέγχου της προκλητής ζήτησης – DRGs – είπε ο κύριος Νεκτάριος. «Στην Ελλάδα δεν έγινε αυτό και τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις» είπε.
Θετικές θα είναι οι εξελίξεις εάν δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα εξήγησε ο κύριος Νεκτάριος λέγοντας ότι «Με τον αναμενόμε κύκλο εργασιών 6 δις ια την ασφαλιστική αγορά θα μειωθεί το επιπλέον κόστος υγείας για τους πολίτες. Το κόστος υγείας θα κατέβει στο 10 τις εκατό από το 40 τις εκατό που είναι τώρα».
Δείτε το βίντεο του δεύτερου πάνελ με θέμα «Δημογραφικό ζήτημα: Ο ρόλος της επιστήμης, των κυβερνήσεων, των πολιτών»
Διαβάστε επίσης
Θεανώ Καρποδίνη: Η πρόληψη ως πυλώνας υγείας – Ξεκινά η κατ’ οίκον διανομή των ακριβών φαρμάκων
Βασίλειος Κελλάρης: 300.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί
Βύρων Κοτζαμάνης: Η υγεία δεν χτίζεται μετά τα 65 αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής