Η ψυχοθεραπεία καταγράφει σταδιακά μια αξιοσημείωτη άνοδο στον τομέα της ψυχιατρικής φροντίδας στις ΗΠΑ, καθώς η αποκλειστική χρήση φαρμακευτικής αγωγής χωρίς ταυτόχρονη ψυχολογική υποστήριξη φαίνεται να υποχωρεί ως κυρίαρχη πρακτική. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει πρόσφατη επιστημονική ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Psychiatry.

«Ύστερα από μία μακρά περίοδο κατά την οποία η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών στηριζόταν κυρίως στα φάρμακα, το εκκρεμές φαίνεται να επανέρχεται προς την κατεύθυνση της ψυχοθεραπείας» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Mark Olfson, καθηγητής επιδημιολογίας και ψυχιατρικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τέσσερις διαδοχικές χρονιές της έρευνας Medical Expenditure Panel Survey (2018–2021), η οποία αποτελεί εθνικά αντιπροσωπευτική καταγραφή του πληθυσμού των νοικοκυριών στις ΗΠΑ. Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε 17.821 ενήλικες που έλαβαν εξωνοσοκομειακή ψυχιατρική φροντίδα, εκ των οποίων οι 6.415 συμμετείχαν σε ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.

Αλλαγή στον ρόλο των ψυχιάτρων – Άνοδος άλλων επαγγελμάτων

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το ποσοστό των Αμερικανών που λαμβάνουν μόνο ψυχοθεραπευτική υποστήριξη στο πλαίσιο εξωνοσοκομειακής φροντίδας αυξήθηκε στο 15,4% το 2021, από 11,5% το 2018 -μια μεταβολή προσαρμοσμένη ως προς την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας. Αντίθετα, η εξάρτηση αποκλειστικά από φαρμακευτική αγωγή μειώθηκε από 67,6% σε 62,1% την ίδια περίοδο. Οι φαρμακευτικές θεραπείες που εξετάστηκαν περιελάμβαναν αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και φάρμακα για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των ατόμων που ακολουθούν συνδυασμό φαρμάκων και ψυχοθεραπείας παρέμεινε σχετικά σταθερό (20,8% το 2018 και 22,5% το 2021).

Παρότι η προσφυγή στην ψυχοθεραπεία αυξάνεται, το ποσοστό των ασθενών που την έλαβαν απευθείας από ψυχιάτρους σημείωσε αισθητή μείωση, από 41,2% σε 34,2% μεταξύ 2018 και 2021. «Οι ψυχίατροι εξυπηρετούν ολοένα μικρότερο ποσοστό ασθενών, κάτι που πιθανόν τους ωθεί να συνεργάζονται στενότερα με μη-ιατρικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας, όπως κοινωνικούς λειτουργούς και συμβούλους» επεσήμανε ο Δρ. Olfson.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μελέτη καταγράφει αυξημένη συνεισφορά αυτών των επαγγελματιών -με εξαίρεση τους ψυχολόγους -στην παροχή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών, καθώς και άνοδο στον μέσο αριθμό συνεδριών ανά θεραπευόμενο. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των επισκέψεων ανά ασθενή αυξήθηκε από 9,8 σε 11,8 μεταξύ 2018 και 2021.

Η εμβάθυνση στην ψυχοθεραπεία αποτυπώνεται και στη διάρκεια της θεραπευτικής σχέσης: το 2021, πάνω από το 17% των ασθενών συμμετείχε σε περισσότερες από 20 συνεδρίες, σε αντίθεση με μόλις 14% τρία χρόνια νωρίτερα. Ταυτόχρονα, μειώθηκε το ποσοστό όσων εγκατέλειψαν τη θεραπεία μετά από μία ή δύο συνεδρίες: από 34% το 2018, σε 28% το 2021.

«Οι Αμερικανοί φαίνεται πώς δείχνουν αυξημένη διάθεση να επενδύσουν στην ψυχοθεραπεία και να την ακολουθήσουν με συνέπεια», σχολίασε ο Δρ. Olfson, υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της αλλαγής στη στάση απέναντι στην ψυχική υγεία.

Διαβάστε επίσης

Είμαστε «πελάτες» ή «ασθενείς» στον ψυχολόγο; 4 επαγγελματίες ψυχικής υγείας απαντούν

Σας φαίνονται όλα βουνό; Ένας ψυχολόγος εξηγεί πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία

Κατάθλιψη: Πότε και για ποιους η ψυχοθεραπεία είναι προτιμότερη από τα αντικαταθλιπτικά