Προβληματίζονται οι γιατροί που είναι εξειδικευμένοι στην παχυσαρκία για το προωθούμενο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αφορά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων. Και αυτό καθώς θεωρούν ότι οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος και των δωρεάν φαρμάκων για την παχυσαρκία, όπως έχουν εξαγγελθεί, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

«Τις τελευταίες ημέρες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατακλύστηκαν με τις δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, κυρίας Ειρήνης Αγαπηδάκη, σύμφωνα με τις οποίες, τα άτομα με παχυσαρκία 2ου βαθμού (Δείκτης Μάζας Σώματος ≥35kg/m2) και συννοσηρότητα ή 3ου βαθμού (Δείκτης Μάζας Σώματος ≥40kg/m2), θα εξετάζονται δωρεάν από ενδοκρινολόγους και θα παρέχεται σε αυτά, δωρεάν η φαρμακευτική αγωγή, εφόσον παρακολουθούνται, επίσης δωρεάν, από διαιτολόγο.

Τα τελευταία χρόνια έχει διαφανεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Υγείας για την παχυσαρκία, που είναι σημαντικότατο πρόβλημα ατομικής αλλά και δημόσιας υγείας. Είναι ευτύχημα λοιπόν, η απόφαση της Πολιτείας να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της εποχής στο χώρο της υγείας που λέγεται «παχυσαρκία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας.

Την ίδια ώρα, όμως, οι εξειδικευμένοι γιατροί διατυπώνουν εύλογους προβληματισμούς, με δεδομένα τα εξής:

  • Ο αριθμός των ατόμων με τους αναφερθέντες βαθμούς παχυσαρκίας φαίνεται να πλησιάζει το 10% του γενικού πληθυσμού της Ελλάδας, δηλαδή αφορούν περίπου 1.000.000 συμπολίτες μας.
  • Τα νεότερα εγκεκριμένα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που κυκλοφορούν σήμερα έχουν υψηλό κόστος.
  • Οι δημόσιες δομές υπηρεσιών υγείας είναι υπερκορεσμένες και δεν προκύπτει σε ποιους φορείς θα λαμβάνουν χώρα οι δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς και διαιτολόγους.
  • Η αποκλειστική εξέταση από ενδοκρινολόγους σύμφωνα με την εξαγγελία πρακτικά είναι ανεφάρμοστη καθώς ο αριθμός των ενδοκρινολόγων στη χώρα είναι τόσο μικρός που αντικειμενικά δεν επαρκεί για την εξέταση και παρακολούθηση αυτών των ατόμων.

«Η ίδια η Πολιτεία με όλως πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (ΥΑ Γ2α/οικ.43538/14.08.2024 (ΦΕΚ 5371/Β’/25.09.2024), με θέμα «Προϋποθέσεις σύστασης και λειτουργίας Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων, Ιατρείων Παχυσαρκίας Παίδων και Διαβητολογικών Κέντρων» θέσπισε ότι η παχυσαρκία θα αντιμετωπίζεται στα Διαβητολογικά Ιατρεία και Διαβητολογικά Κέντρα που θα λειτουργούνται από: «Έναν Ενδοκρινολόγο ή ιατρό με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη (Παθολόγο ή Παιδίατρο)», επισημαίνει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, και προσθέτει τα εξής:

  • «Η συντριπτική πλειοψηφία των Εξωτερικών Διαβητολογικών Ιατρείων και Διαβητολογικών Κέντρων, σήμερα διευθύνονται και λειτουργούν με Παθολόγους με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Είναι γνωστό ότι οι πολίτες για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, όπως είναι και η παχυσαρκία, απευθύνονται συνήθως στους γιατρούς πρώτης γραμμής, δηλαδή σε Παθολόγους και Γενικούς/Οικογενειακούς γιατρούς».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας θεωρεί ότι η εξαγγελία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας πρακτικά είναι ανεφάρμοστη και σε κάθε περίπτωση αναμένεται να προκαλέσει τεράστια συμφόρηση στις υπηρεσίες υγείας που ήδη «δεινοπαθούν», αφού τα ενδοκρινολογικά ιατρεία είναι δεδομένης προσφοράς, ενώ πάρα πολλές περιοχές της χώρας στερούνται ενδοκρινολόγων. «Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει στον αποκλεισμό των κατοίκων των περιοχών αυτών από την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας υγείας, δημιουργώντας κατ’ ουσίαν, πολίτες δύο κατηγοριών», τονίζει.

«Είναι, επομένως, προφανές, ότι η αρχική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να γίνεται από Παθολόγους, Παιδιάτρους, Γενικούς/Οικογενειακούς γιατρούς και Ενδοκρινολόγους και σε πιο ειδικές καταστάσεις, που απαιτείται περισσότερη και πιο εξειδικευμένη γνώση, από Παθολόγους και Παιδιάτρους με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, καθώς και από Ενδοκρινολόγους, σε εναρμόνιση με την Υπουργική Απόφαση Γ2α/οικ.43538/14.08.2024», καταλήγει στην ίδια ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης

Όταν ο ΔΜΣ δεν αρκεί – Δύο νέοι όροι στην κατηγοριοποίηση της παχυσαρκίας

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για λάθος χρήση αντιδιαβητικών φαρμάκων – Τα σημεία προσοχής

Η τεχνητή νοημοσύνη δείχνει τον τρομακτικό άνδρα του μέλλοντος και εκπέμπει SOS για τις διατροφικές μας συνήθειες