Μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς υψηλής τάσης στην ανώτερη περιοχή του λεπτού εντέρου, φαίνεται να προσφέρει σημαντική βελτίωση στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Τα πρώτα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης (bypass) για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ιδιαίτερα για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε υψηλότερες δόσεις ηλεκτρικών παλμών.

Η καινοτόμος αυτή θεραπεία παρουσιάστηκε στη συνάντηση Digestive Disease Week, όπου οι ερευνητές ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην αντίσταση στη γλυκόζη και στη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος. Τα β-κύτταρα παίζουν κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή ινσουλίνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, και η λειτουργία τους επηρεάζεται σημαντικά από τον διαβήτη τύπου 2.

«Αυτή η πρώτη στο είδος της μελέτη αποδεικνύει ότι η μη θερμική ενεργειακή θεραπεία του δωδεκαδακτύλου με παλμικό ηλεκτρικό πεδίο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά -με διάρκεια -την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη λειτουργία των β-κυττάρων», δήλωσε ο Δρ. Richard Pratley, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαβήτη AdventHealth στην Φλόριντα και συγγραφέας της μελέτης.

Η μέθοδος ReCET και ο ρόλος του δωδεκαδακτύλου

Καθώς τα θρεπτικά συστατικά μετακινούνται από το στομάχι στο λεπτό έντερο, το δωδεκαδάκτυλο αναλαμβάνει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στην αναγνώριση και τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, το δωδεκαδάκτυλο είναι συχνά φλεγμονώδες και λειτουργεί δυσλειτουργικά. Η εφαρμογή ηλεκτρικών παλμών φαίνεται να ενεργοποιεί το σώμα να αναγεννήσει υγιή κύτταρα που μπορούν να ενισχύσουν τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η μελέτη περιλάμβανε 51 κυρίως υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι συμμετείχαν στη δοκιμή του συστήματος παλμικού ηλεκτρικού πεδίου Endogenex, γνωστό ως ReCET. Στις 12 εβδομάδες της θεραπείας, οι ασθενείς παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος. Αυτές διατηρήθηκαν και μετά από 48 εβδομάδες, ενώ οι ασθενείς παρουσίασαν θετική αλλαγή στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και τη μείωση του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν τη δυνατότητα της εν λόγω θεραπείας σε μια πιο εκτενή κλινική δοκιμή, εστιάζοντας σε υπέρβαρα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν επαρκώς το σάκχαρό τους με τη χρήση μη ινσουλινούχων φαρμάκων για τη μείωση της γλυκόζης.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Barham Abu Dayyeh από το Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, δήλωσε ότι η θεραπεία αυτή ενδέχεται να είναι αποτελεσματική και για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι δεν είναι υπέρβαροι. «Πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε ασθενής με διαβήτη τύπου 2 που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διατήρηση του ελέγχου της νόσου και εξελίσσεται προς την κατεύθυνση της ανάγκης για πολλαπλά φάρμακα ή ινσουλίνη, μπορεί να αποτελέσει υποψήφιο στόχο για τη θεραπεία αυτή», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης

Το «εναλλακτικό» μέλι που αντικαθιστά τη ζάχαρη – Ρίχνει την πίεση και ρυθμίζει το σάκχαρο

Διαβήτης: Τα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 15% τον κίνδυνο – Αρκούν 50 γραμμάρια την ημέρα

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 5 και γιατί αναγνωρίστηκε μόλις τώρα