Η ιδιωτική ασφάλιση είναι μια επιλογή «ασφαλείας», η οποία έρχεται και προστατεύει, υποστηρίζει και, κυρίως, συντελεί στο να προστατευθεί καθετί που είναι πολύτιμο για τον κάθε άνθρωπο. Μπορεί να καλύψει από κάτι απλό, όπως το όχημα, το σπίτι, το σκάφος αναψυχής, το εξοχικό, δηλαδή υλικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά μπορεί να προστατεύσει και άλλα, πιο γενικά, όπως είναι οι νομικές υποθέσεις, η αστική ευθύνη επαγγέλματος και, τέλος, το μεγάλο κεφάλαιο, την υγεία και, πολύ περισσότερο, τη ζωή.
Η ασφάλιση ζωής αποτελεί την κυρίαρχη επιλογή, ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ευθύνη κάποιου για την οικογένεια που έχει δημιουργήσει. Τα εξαρτώμενα μέλη όπως η σύζυγος και τα παιδιά έχουν ανάγκες οικονομικές. Στην περίπτωση, μάλιστα, όπου η κύρια πηγή εισοδήματος είναι ένα άτομο, τότε οι συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολες εάν αυτή η οικονομική παροχή σταματήσει να υπάρχει.
Εδώ αναδεικνύεται και η ασφάλιση ζωής και ο πρωτεύοντας ρόλος που έχει. Η σκοπιμότητά της είναι να αναλάβει την ευθύνη κάλυψης των οικονομικών αναγκών της οικογένειας, όταν ο βασικός τροφοδότης δεν υπάρχει ή δε μπορεί να εργαστεί. Σε αυτή την άσχημη συνθήκη, η μοναδική λύση είναι η ασφάλιση ζωής. Είναι μια πράξη με ενδεχόμενη δυνητική χρησιμότητα, η οποία όμως θα συντελέσει στην ισορροπία μια δεδομένης οικογενειακής κατάστασης.
Γιατί να επιλέξετε ασφάλεια ζωής
Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αναπτύξει σχετικά προγράμματα. Υπάρχουν και κάποιοι εξειδικευμένοι ασφαλιστές που τα γνωρίζουν καλά και μπορούν να δώσουν τις λεπτομέρειες για τις παροχές και όσα άλλα περιλαμβάνει μια τέτοια ασφάλιση. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους (σε ό,τι αφορά στα πλεονεκτήματα, την ευελιξία, τις ειδικές παροχές κ.α) ασφάλειες αυτής της κατηγορίας. Σε συνεργασία με τον ασφαλιστή, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να προσδιορίσει το τι χρειάζεται. Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα που ο ενδιαφερόμενος θέλει να έχει την κάλυψη της ασφάλισης ζωής: Για παράδειγμα, μέχρι να τελειώσουν το σχολείο τα παιδιά ή μήπως μετά τις όποιες σπουδές;
Ακολούθως, πρέπει να αξιολογηθεί το εισόδημα που έχει κάποιος όταν κάνει την ασφάλιση ζωής και τα έξοδα που καλύπτει, για να προσδιορίσει το επόμενο κρίσιμο θέμα αυτής της αποζημίωσης που θα ληφθεί σε περίπτωση που ο ίδιος δε μπορεί να συνεχίσει να παρέχει ή να παράγει -σε περίπτωση αδυναμίας να εργαστεί- αυτό το εισόδημα. Επίσης, στις μηνιαίες οικονομικές ανάγκες πρέπει να υπολογιστεί ίσως και κάποιο δάνειο ή άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι επιλέγουν να έχουν ασφαλιστήριο ζωής μέχρι να συνταξιοδοτηθούν ή λίγα χρόνια αργότερα.
Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, παράμετρος επίσης καθοριστική είναι και η οικονομική δυνατότητα να πληρώνει το ετήσιο ασφάλιστρο ενός τέτοιου συμβολαίου. Έχει μεγάλη σημασία η όσο το δυνατόν καλύτερη πρόβλεψη για το ποσό που μπορεί να καταβάλλει, σε βάθος χρόνου και κάθε μήνα, ο ενδιαφερόμενος για ένα συμβόλαιο ζωής. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθεί η διερευνητική συζήτηση με τον ασφαλιστή και να υπάρξει ενημέρωση για όλες τις παροχές και, φυσικά, τις διαφορές μεταξύ των ασφαλιστικών προγραμμάτων.
Διαβάστε επίσης
Τι δεν πρέπει να παραλείψετε στο ιατρικό ιστορικό σας όταν κάνετε ασφάλιση υγείας
Μπορώ να ασφαλιστώ εάν έχω προβλήματα υγείας; Δείτε την απάντηση