Ο αυνανισμός είναι λέξη που συχνά προκαλεί αμηχανία, ακόμα και ανάμεσα σε παντρεμένα ζευγάρια. Αν και πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική και συχνή πρακτική, παραμένει ένα θέμα που αρκετοί διστάζουν να συζητήσουν ανοιχτά. Όπως επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Amy Morin σε άρθρο της στο Verywell Mind, ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά που δεν κρύβει κινδύνους όπως αυτοί που του αποδίδονται συχνά από μύθους και παραπληροφόρηση. Το ερώτημα όμως παραμένει: Μπορεί να έχει θέση μέσα σε έναν γάμο;
Μύθοι και παρανοήσεις
Αρκετοί άνθρωποι θεωρούν πως αν ο σύντροφός τους αυτοικανοποιείται, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη σεξουαλική τους ζωή ή ότι υπάρχει πρόβλημα στη σχέση. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η αυτοικανοποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα πως κάτι λείπει από τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Αντίθετα, μπορεί να συνυπάρχει με μια υγιή και ικανοποιητική ερωτική σχέση.
Σύμφωνα με τη Morin, η αυτοικανοποίηση μπορεί να μειώσει το στρες, να ενισχύσει τη λίμπιντο και τη συνολική σεξουαλική ευεξία. Μπορεί επίσης να βοηθήσει κάποιον να γνωρίσει καλύτερα το σώμα και τις επιθυμίες του, γεγονός που ενισχύει τις κοινές σεξουαλικές στιγμές με τον σύντροφό του. Η ατομική εξερεύνηση, άλλωστε, μπορεί να μετατραπεί σε αφορμή για πιο ουσιαστική ερωτική επικοινωνία.
Αν ένα ζευγάρι έχει διαφορετικές ανάγκες ως προς τη συχνότητα της ερωτικής επαφής, ο αυνανισμός μπορεί να προσφέρει μια υγιή και φυσική διέξοδο. Η πρακτική του αμοιβαίου αυνανισμού, τέλος, μπορεί να ενισχύσει την οικειότητα και τη σεξουαλική ικανοποίηση, όπως δείχνει μελέτη του 2023.
Πότε γίνεται πρόβλημα
Φυσικά, όπως κάθε συμπεριφορά, έτσι και ο αυνανισμός μπορεί να γίνει προβληματικός όταν παύει να λειτουργεί συμπληρωματικά και αρχίζει να αντικαθιστά την ερωτική επαφή ή την οικειότητα μέσα στο ζευγάρι. Όταν γίνεται συνήθεια που απομονώνει ή όταν οδηγεί σε ενοχές, απόκρυψη και συναισθηματική απομάκρυνση, τότε καλό είναι να ανοίξει η συζήτηση.
Όταν ο αυνανισμός μένει εκτός της συζήτησης ανάμεσα στο ζευγάρι, μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί ένα αίσθημα μυστικοπάθειας. Κι εκεί που δεν υπάρχουν λέξεις, γεννιούνται παρεξηγήσεις – ο ένας μπορεί να νομίσει ότι ο άλλος κάτι κρύβει, ότι δεν υπάρχει πλήρης ειλικρίνεια. Κι αυτό, όσο μικρό κι αν φαίνεται, μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές ακόμη και στις πιο αγαπημένες σχέσεις.
Η Morin τονίζει πως αν το θέμα προκαλεί ένταση ή ανασφάλεια, η λύση δεν είναι η αποσιώπηση αλλά η συζήτηση. Μια ειλικρινής, ανοιχτή κουβέντα για τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα όρια κάθε συντρόφου μπορεί να προλάβει παρεξηγήσεις και να ενδυναμώσει τη σχέση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καθοδήγηση από έναν ειδικό, όπως ψυχολόγο – σεξολόγο ή σύμβουλο σχέσεων, μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση που να ισχύει για όλα τα ζευγάρια, αλλά υπάρχουν τρόποι να συζητήσετε, να καταλάβετε και να συνδεθείτε ξανά, αν το επιλέξετε μαζί.
Διαβάστε επίσης
Τεστοστερόνη: Πόσο αλήθεια είναι ότι τη μειώνει η αυτοϊκανοποίηση
Στυτική λειτουργία: Εμμονική αυτοϊκανοποίηση και διαδικτυακό πορνό απειλούν τη στύση
H σεξουαλική πρακτική που τετραπλασιάζει τις πιθανότητες καρκίνου