Εκτός από τις κοινωνικές και επικοινωνιακές προκλήσεις, τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού εμφανίζουν επίσης δυσκολίες με τον έλεγχο του σώματος, όπως ο συντονισμός χεριού-ματιού, οι οποίες συχνά εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Autism Research, η αναζήτηση αυτών των κινήσεων θα μπορούσε να αποκαλύψει τη διαταραχή αυτιστικού φάσματος.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βασίστηκαν σε ένα τεστ που διέκρινε τις λεπτές διαφορές στη λαβή. Όπως διαπίστωσαν, ο τρόπος με τον οποίο έπιαναν τα αντικείμενα τα νευροδιαφορετικά άτομα διέφερε σημαντικά από αυτόν των νευροτυπικών ατόμων. Το συγκεκριμένο τεστ διαρκεί μόλις δύο λεπτά και περιλαμβάνει την ανάλυση των κινήσεων των δακτύλων κατά τη διάρκεια της χειρολαβής.
Ακριβές κατά 85%
Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου διαγνωστικού εργαλείου, οι ερευνητές ζήτησαν από νευροδιαφορετικά και νευροτυπικά νεαρά άτομα να χρησιμοποιήσουν τους αντίχειρες και τους δείκτες τους, για να πιάσουν τουβλάκια διαφορετικού μεγέθους. Την ίδια στιγμή, είχαν τοποθετηθεί στα δάχτυλά τους αισθητήρες παρακολούθησης της κίνησης. Στη συνέχεια του πειράματος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να σηκώσουν κάθε τουβλάκι και να το επανατοποθετήσουν στο ίδιο σημείο, πριν επαναφέρουν το χέρι τους στην αρχική θέση. Όσο έκαναν αυτή την κίνηση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να μελετήσουν λεπτομερώς τις κινήσεις των δακτύλων τους.
Αναλύοντας τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι όσοι δεν βρίσκονταν στο φάσμα προσάρμοζαν το μέγεθος της λαβής τους με μεγαλύτερη ακρίβεια ανάλογα με το πόσο μεγάλο ήταν το αντικείμενο. Αντίθετα, όσοι ήταν στο φάσμα χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την κίνηση της λαβής.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Δρ. Erez Freud, ειδικός στην ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο York στον Καναδά, δήλωσε ότι η ακρίβεια του τεστ ήταν εκπληκτική: «Τα μοντέλα μας μπόρεσαν να ταξινομήσουν το φάσμα του αυτισμού με ακρίβεια περίπου 85%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει απλούστερα εργαλεία για τη διάγνωση» δήλωσε.
Συμπληρώνοντας, επεσήμανε ότι «τα ευρήματά μας προστίθενται στον αυξανόμενο όγκο ερευνών που υποδηλώνουν ότι τα λεπτά κινητικά μοτίβα μπορεί να παρέχουν πολύτιμα διαγνωστικά σήματα -κάτι που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί ευρέως στην κλινική πρακτική». Παρότι για τις ανάγκες της μελέτης δε χρησιμοποιήθηκαν παιδιά αλλά νεαροί ενήλικες, οι συγγραφείς πρότειναν ότι το τεστ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε παιδιά.
Τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα, που περιλαμβάνουν δυσκολίες στην επικοινωνία, έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης, υπερβολική αίσθηση ορισμένων καταστάσεων και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Ορισμένα άτομα είναι σε θέση να ζήσουν μια πλήρως λειτουργική ζωή χωρίς πρόσθετη βοήθεια. Άλλα μπορεί να χρειάζονται βοήθεια πλήρους απασχόλησης.
Διαβάστε επίσης
Αυτισμός: Σε ποια ηλικία εκδηλώνονται τα πιο εμφανή σημάδια και συμπτώματα
Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί