Σήμερα παραδίδεται το Kids Wallet, ένα από τα 29 μέτρα που θα ανακοινωθούν για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων.

Ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε πως «το πιο εμβληματικό από αυτά τα μέτρα το οποίο θα παραδοθεί σήμερα είναι το Kids Wallet, είναι μία ψηφιακή θυρίδα για όσα παιδιά έχουν κινητό τηλέφωνο να ασκούν οι γονείς τον γονεϊκό έλεγχο», ενώ όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να θεσπίσουν το «έτος ψηφιακής ενηλικίωσης», όπου τα 15 έτη να οριστούν ως το κατώφλι όπου ένας έφηβος θα μπορεί μόνος του να κάνει κάποιες επιλογές».

Επιπλέον ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως «η Ελλάδα έχει θέσει το ζήτημα του ψηφιακού εθισμού σε παγκόσμιο επίπεδο», ενώ υπογράμμισε πως «υπάρχουν πολλοί αθέατοι ψηφιακοί κίνδυνοι, τους οποίους πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε» και προσθέτοντας πως «οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν συγκεντρώσει πολύ μεγάλη δύναμη».

Ο κ. Σκέρτσος επιπλέον τόνισε πως «η βία υπάρχει παντού γύρω μας και πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση».

Τι προσφέρει το Kids Wallet

Παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός, Δ. Παπαστεργίου, είπε ότι η ειδική ηλεκτρική εφαρμογή kids wallet συνδέεται με τη στρατηγική της κυβέρνησης για την προστασία των ανήλικων στο διαδίκτυο.

Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη εφαρμογή «γονικού ελέγχου» κάνει τρία πράγματα:

Πρώτον, βοηθά τους γονείς να ελέγξουν την χρήση των κινητών, αλλά και την είσοδό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να υπάρχουν φραγμοί, όροι και προϋποθέσεις για τη χρησιμοποίηση των σχετικών εφαρμογών.

Δεύτερον, και πιο σημαντικό, είναι πως πλέον, η εφαρμογή kids wallet είναι η επίσημη εφαρμογή του ελληνικού κράτους – και η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που την υλοποιούν- ώστε οι πλατφόρμες να μην έχουν καμία δικαιολογία να λένε, πως δεν γνωρίζουν την ηλικία του παιδιού, που μπαίνει σε αυτές [. . . ], αλλά και να ξέρουν ότι το παιδί είναι πχ 15 ετών και άρα, ακόμα και αν έχει «κλικάρει» ότι είναι πάνω από 18, να μην του παρέχουν μη συμβατό για την ηλικία του περιεχόμενο.

Τρίτον, η εφαρμογή, όπως και το κανονικό ψηφιακό πορτοφόλι που έχουμε, θα χρησιμοποιείται ως επιβεβαιωτικό της ηλικίας για αγορές, είτε σε φυσικά καταστήματα είτε σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Για παράδειγμα, να μην μπορεί ένα παιδί να αγοράσει προϊόντα καπνικά ή αλκοόλ μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, είπε ο κ. Παπαστεργίου.

Ειδήσεις σήμερα

Αλλάζει το τοπίο της δωρεάς οργάνων – Πώς θα γινόμαστε δωρητές σε δύο μήνες

SOS για την ηπατίτιδα από το ECDC – Η ανησυχητική κατάσταση στην Ελλάδα

Γνωστική εξασθένηση: Πώς την επηρεάζουν οι οθόνες; Νέα μελέτη δίνει μια απροσδόκητη απάντηση