Αναφέρονται στη ζωή μας και εκφράζουν όλη την «παλέτα» των συναισθημάτων μας. Οι στίχοι των τραγουδιών «μιλούν» για εμάς χωρίς να μας γνωρίζουν και λειτουργούν ως «καταπακτή» της ευτυχίας, σύμφωνα με μελέτη του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ που δημοσιεύθηκε στο Frontiers of Psychology και ρίχνει φως στο πως οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στρέφονται στη μουσική και συγκεκριμένα στους στίχους της, για να γαληνεύσουν.

Η μελέτη, με επικεφαλής τους καθηγητές Renana Peres και Adi Levy από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και τον καθηγητή Roni Granot από το Τμήμα Μουσικολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, αποκαλύπτει ότι τα λόγια στα τραγούδια διαδραματίζουν ουσιώδη ρόλο στην αυτορρύθμισή μας. Το ερώτημα είναι: τι δείχνει για την ψυχή μας, η μουσική που ακούμε;

Ακούτε ό,τι σας λείπει ή ό,τι βιώνετε; 

Αναλύοντας περισσότερα από 2.800 «τραγούδια αντιμετώπισης της δυσφορίας» που επέλεξαν άνθρωποι από 11 χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου αποκλεισμού κατά την περίοδο του COVID-19, οι ερευνητές εντόπισαν σαφή μοτίβα μεταξύ των στιχουργικών θεμάτων και των συναισθηματικών στόχων των ακροατών. Τα τραγούδια που περιείχαν στίχους για την απώλεια, τη ζωή και το θάνατο, το ανήκειν ή την ψυχή επιλέγονταν σταθερά από εκείνους που πάλευαν με τη θλίψη, τη μοναξιά ή την επιθυμία για αναστοχασμό.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι οι άνθρωποι που αναζητούν αντιπερισπασμό από μια προσωπική τους κρίση είναι πιο πιθανό να επιλέξουν τραγούδια με θέματα απώλειας, ενώ εκείνοι που προσπαθούν να ανακουφίσουν τη μοναξιά έλκονται από στίχους που παραπέμπουν στο ανήκειν. Αντίθετα, τα ακουστικά χαρακτηριστικά των τραγουδιών -όπως ο ρυθμός, η αρμονία ή το κλειδί- δεν έδειξαν καμία σταθερή σχέση με τους συναισθηματικούς στόχους. Μπορεί να χρησιμοποιούμε τους στίχους ως «άγκυρα», αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντηχούν μέσα στον καθένα μας συναισθηματικά, είναι ατομικός.

Διαβάστε επίσης

Μοναξιά: Γιατί νιώθουμε τόσο μόνοι μέσα στο πλήθος – Πώς να καταπολεμήσουμε το αίσθημα της απομόνωσης 

Όταν μια σχέση τελειώνει, ποια καρδιά μαζεύει περισσότερα «σπασμένα» κομμάτια; Μία ψυχολόγος δίνει μια απρόσμενη απάντηση 

Ανακαλύψτε τα γκρι διαζύγια: Γιατί χωρίζουν ζευγάρια μετά από 30 ή και 50 χρόνια γάμου – Μια ψυχολόγος απαντά