Οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις λόγω επίμονων συμπτωμάτων όπως η δύσπνοια, η κόπωση και η μειωμένη λειτουργική ικανότητα. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, είναι ιδιαίτερα συχνά σε αυτή την ομάδα ασθενών και σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από επανεισαγωγές στα νοσοκομεία. Για τους ίδιους τους ασθενείς, αυτό σημαίνει επιπλέον ταλαιπωρία. Οι επανεισαγωγές στο νοσοκομείο επιβαρύνουν όχι μόνο τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και τα συστήματα υγείας.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το University Hospitals Connor Whole Health, που δημοσιεύθηκε στο BMC Complementary Medicine and Therapies, φέρνει μια σημαντική ελπιδοφόρα παρέμβαση. Ειδικότερα, η μουσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ασθενών και στη στήριξή τους μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Ο Samuel Rodgers-Melnick, πιστοποιημένος μουσικοθεραπευτής και επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί πως η μουσικοθεραπεία είχε ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση του άγχους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Το ερώτημα ήταν αν αυτή η επίδραση μπορεί να συνεχιστεί και μετά το εξιτήριο, κάτι που το νέο πιλοτικό πρόγραμμα επιχείρησε να απαντήσει.

Συνδυασμός δια ζώσης και διαδικτυακής θεραπείας

Η συγκεκριμένη θεραπευτική παρέμβαση περιλάμβανε τέσσερις συνεδρίες μουσικοθεραπείας: δύο στο νοσοκομείο και δύο διαδικτυακές, μετά το εξιτήριο. Αυτός ο υβριδικός – συνδυαστικός – τρόπος φάνηκε να έχει σημαντική επίδραση στους συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα ζωής και μείωση του άγχους.

Η πρόληψη των επανεισαγωγών είναι κομβικό σημείο στην αποκατάσταση ασθενών με ΧΑΠ και καρδιακή ανεπάρκεια. Η μελέτη προσπάθησε να δει αν η μουσικοθεραπεία μπορεί να τους βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς και σταθεροί μετά την έξοδο, αποφεύγοντας νέες νοσηλείες. Όπως τονίζει ο Rodgers-Melnick: «Ξέρουμε ότι η μουσικοθεραπεία έχει άμεση και βαθιά επίδραση στα συμπτώματα των ασθενών όταν νοσηλεύονται, αλλά λίγες μελέτες έχουν εξετάσει αν μπορούμε να επεκτείνουμε αυτά τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα».

Τι έδειξε το πιλοτικό πρόγραμμα

Συνολικά, προσεγγίστηκαν 113 ασθενείς, από τους οποίους εντάχθηκαν τελικά 20 (ποσοστό συμμετοχής 17,7%). Παρά τον μικρό αριθμό, η διατήρηση ήταν υψηλή – με το 85% να ολοκληρώνει το πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε τρεις φάσεις: στην αρχή, 15 ημέρες και 30 ημέρες μετά τη νοσηλεία. Οι ερωτήσεις αφορούσαν το άγχος, την ποιότητα ζωής και το πώς αξιολογούσαν την ικανότητά τους να διαχειριστούν την καθημερινότητά τους.

Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς έδωσαν και συνεντεύξεις, ώστε οι ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα πώς βίωσαν τη θεραπεία και τι αντίκτυπο είχε για τους ίδιους.

Όταν η θεραπεία αγγίζει σε βάθος

Οι προσωπικές μαρτυρίες των ασθενών μέσα από τις συνεντεύξεις ανέδειξαν πόσο καθοριστική ήταν η σχέση με τον μουσικοθεραπευτή, καθώς ενίσχυσε την εμπιστοσύνη και το αίσθημα στήριξης κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Παράλληλα, εκφράστηκε έντονα η ανάγκη για περισσότερη καθοδήγηση και υποστήριξη μετά το εξιτήριο, ώστε να διατηρηθεί η συνέπεια στη θεραπεία και στο σπίτι. Τέλος, οι περισσότεροι συμμετέχοντες περιέγραψαν αισθητή βελτίωση στην ψυχική τους κατάσταση, με μείωση του άγχους και αίσθημα εσωτερικής ανακούφισης και ηρεμίας.

Η Δρ. Kristi Artz, Αντιπρόεδρος του Connor Whole Health, καταλήγει: «Η μουσικοθεραπεία δείχνει να είναι υποσχόμενη για τη φροντίδα ασθενών με ΧΑΠ και καρδιακή ανεπάρκεια, ενισχύοντας τη συμμετοχή τους στην ψυχική τους ευεξία». Η μελέτη δεν υποστηρίζει πως η μουσικοθεραπεία αντικαθιστά την ιατρική αγωγή, αλλά αντίθετα, έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά. Είναι ένα ακόμα εργαλείο που βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα, να νιώσουν πιο δυνατοί και, το πιο σημαντικό, να παραμείνουν εκτός νοσοκομείου για περισσότερο καιρό.

Διαβάστε επίσης 

Παυσίπονα μετά μουσικής για μεγαλύτερη ανακούφιση!

Χρόνιος πόνος: Η ευχάριστη εναλλακτική θεραπεία που ανακουφίζει – Πότε είναι πιο αποτελεσματική

Αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο: Η εναλλακτική θεραπεία που φέρνει αποτελέσματα