Ένας «έξυπνος» και πολλά υποσχόμενος φακός επαφής θα μπορούσε να συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του γλαυκώματος, μιας συχνής οφθαλμοπάθειας που αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης.

Η συγκεκριμένη ασθένεια επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους ηλικιωμένους και δεδομένου ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής διαθέσιμη θεραπεία, μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και όσων βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Pohang, με επικεφαλής τον καθηγητή Sei Kwang Hahn και τον Δρ Tae Yeon Kim, κατασκεύασε τους εύχρηστους φακούς επαφής που μπορούν να παρακολουθούν τα επίπεδα της ενδοφθάλμιας πίεσης σε ασθενείς με γλαύκωμα, αλλά μπορούν επίσης να χορηγούν φάρμακα σε απάντηση των μετρήσεων.

Ο φακός επαφής αποτελείται από έναν αισθητήρα της πίεσης, χρησιμοποιώντας ειδικά νανοκαλώδια. Παράλληλα, δίνεται και η δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων μέσω ενός ασύρματου συστήματος τροφοδοσίας και επικοινωνίας. Περιέχει επίσης ένα τσιπ κυκλώματος ειδικής εφαρμογής σχεδιασμένο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των επιπέδων της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Το σύστημα έγκαιρης χορήγησης φαρμάκου μπορεί να παρέχει άμεσα τιμολόλη, ένα φάρμακο που μειώνει την πίεση στο εσωτερικό του ματιού, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της πίεσης.

Το όλο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία στο εργαστήριο της ερευνητικής ομάδας, αφού δοκιμάστηκε η λειτουργικότητα του φακού επαφής σε πειραματικά μοντέλα κουνελιών με γλαύκωμα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, θεωρείται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις δυνατότητες για τους ασθενείς με γλαύκωμα, φέρνοντας την εξατομικευμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση, με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ομάδα προσβλέπει στην εφαρμογή των προϋποθέσεων αυτής της καινοτομίας και σε άλλες φορητές συσκευές.

«Ελπίζουμε η έγκαιρη εμπορική διάθεση του έξυπνου φακού επαφής για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ενδοφθάλμιας πίεσης του γλαυκώματος να προσφέρει μια λύση στους ασθενείς με γλαύκωμα», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής δρ. Sei Kwang Hahn.

Διαβάστε επίσης

Γλαύκωμα: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να προστατέψουμε τα μάτια μας

Γλαύκωμα: Αυξημένος ο κίνδυνος λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης