Πέρυσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS την 1η Δεκεμβρίου, αναφερθήκαμε σε μια κατ’ εξοχήν εξαίρεση των ασφαλιστηρίων υγείας και όχι μόνο. Το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, όπως αναφέρεται στα ελληνικά, αλλά και κάθε επιπλοκή που σχετίζεται με αυτό θα εξαιρεθούν από νοσοκομειακά προγράμματα, προγράμματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ζωής έως και αστικής ευθύνης, με τα τελευταία να περιλαμβάνουν διευκρινίσεις για την εξαίρεση περιστατικών που προκλήθηκαν από μετάδοση μολυσματικών ασθενειών συμπεριλαμβανομένου του AIDS ή του ιού HIV που το προκαλεί, είτε για τη διάγνωση, θεραπεία και μετάδοση σε σχετικά ασφαλιστήρια που απευθύνονται στον ιατρικό κλάδο.

Η εξαίρεση του ιού και της νόσου βέβαια εξαιρείται από την ασφάλιση υγείας παγκοσμίως. Σε διεθνές πρόγραμμα υγείας, στον ιατρικό έλεγχο που προηγείται της σύμβασης υπάρχει ερώτημα περί νόσησης από AIDS ή λοίμωξης με HIV είτε αναμονής για θεραπεία, αποτελέσματα εξετάσεων ή ιατρικό έλεγχο για τη νόσο και τον ιό.

Έτσι, ενώ για άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) υπάρχουν ασφαλιστικές καλύψεις για διαγνωστικούς ελέγχους αλλά και τη θεραπεία (π.χ. χειρουργείο/κρυοθεραπεία για αφαίρεση βλαβών HPV/κονδυλωμάτων), για τον HIV η κατάσταση παραμένει ίδια. Με εξαίρεση ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα.

Κάλυψη ως Σοβαρή Ασθένεια

Σήμερα στην αγορά υπάρχει ασφαλιστήριο Σοβαρών Ασθενειών που προβλέπει την απόδοση του κεφαλαίου σε εφάπαξ ποσό για την περίπτωση HIV λοιμωξης, με την προϋπόθεση ότι συνέβη κατά τη μετάγγιση αίματος ή λόγω επαγγέλματος (κατά τον τραυματισμό εν ώρα εργασίας και τη μόλυνση από αίμα ή άλλα σωματικά υγρά. Όπως σε όλα τα προγράμματα Επιδόματος Σοβαρών Παθήσεων, οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν αίτηση αποζημίωσης με την προσκόμιση των δικαιολογητικών που θα ζητήσει η εταιρεία.

Τι ισχύει για άλλα ΣΜΝ

Οι καλύψεις για ΣΜΝ θα ενεργοποιηθούν κατόπιν χρονικής αναμονής τριών έως 24 μηνών από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου σύμφωνα με τους όρους του κάθε συμβολαίου -με εξαίρεση ΣΜΝ που οφείλονται άμεσα ή έμμεσα σε χρήση παραισθησιογόνων και ναρκωτικών ουσιών ή προϋπήρχαν της ασφάλισης- και καλύπτουν τόσο τον έλεγχο όσο και την αντιμετώπιση.

Αν συνεπώς υπάρχουν συμπτώματα και ανάλογα με τη φύση τους, θα χρειαστεί η εκτίμηση συγκεκριμένης ειδικότητας όπως δερματολόγος, γυναικολόγος, γαστρεντερολόγος, ουρολόγος, από τους οποίους θα ζητηθούν αιματολογικές εξετάσεις, καλλιέργειες σωματικών υγρών ή εκκριμάτων, ενδοσκόπηση, ορθοσκόπηση, κολποσκόπηση, ουρηθροσκόπηση, τεστ ΠΑΠ κ.α. που καλύπτονται από νοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά προγράμματα αναλόγως τον τύπο εξέτασης.

Αντίστοιχα για τη θεραπεία, η εταιρεία θα παράσχει κάλυψη σύμφωνα με τους όρους για το εκάστοτε νόσημα, ενώ σε περίπτωση που η πάθηση δεν περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο ρητώς θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με πάθηση που χρήζει παρόμοιας θεραπείας (π.χ. κρυοπηξία για κονδυλώματα ή μολυσματική τέρμινθο) ή θα υπαχθεί στην παροχή με αναμονή 30 ημερών