Αδιάκοπα είναι τα «χτυπήματα» που καταφέρνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ο κορωνοϊός, εξοντώνοντας το ήδη καταβεβλημένο από την πολύμηνη προσπάθεια ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δομών υγείας. Παρόλο που, σε γενικές γραμμές, η εικόνα της πανδημίας δείχνει σταθερή τον τελευταίο μήνα, ανατρέποντας τις προβλέψεις των ειδικών περί έξαρσης κρουσμάτων με την είσοδο στο φθινόπωρο, γεγονός είναι πως τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τον κλοιό που σφίγγει ξανά.
Ο κορωνοϊός «δείχνει τα δόντια του» φέρνοντας ολοένα και περισσότερους -ανεμβολίαστους κυρίως- πολίτες στα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τις υγειονομικές αρχές να καλούν σε κάθε ευκαιρία όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν άμεσα.
Αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20 οι διασωληνωμένοι μέσα σε ένα 24ωρο
Από τα στοιχεία της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), υπάρχει ένα που ξεχωρίζει, και όχι θετικά. Πρόκειται για την πολύ σημαντική αύξηση που σημειώθηκε στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών το τελευταίο 24ωρο, οι οποίοι από 347 χθες Πέμπτη έφτασαν σήμερα τους 368, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση που ξεπερνά το 6%!
Από αυτούς, οι 323 ασθενείς που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι, το ποσοστό των οποίων καταγράφει ήπια αλλά σταθερή άνοδο τις τελευταίες ημέρες και ανέρχεται πλέον ει στο 87,77%. Την επιβάρυνση που δέχεται καθημερινά το ΕΣΥ καταδεικνύουν και οι πάνω από 200 νέες εισαγωγές ημερησίως που σημειώνονται σταθερά τα τρία τελευταία 24ωρα και σήμερα φτάνουν τις 209. Με τα τελευταία δεδομένα, λοιπόν, η πληρότητα των απλών κλινών COVID στα νοσοκομεία της επικράτειας έχει φτάσει στο 33.46%, ενώ οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες ήδη σε ποσοστό 70%. Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για τις αντοχές του ΕΣΥ, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού.
Θετικό χαρακτηρίζεται, πάντως, το γεγονός ότι έχοντας ήδη φτάσει στο πρώτο 15ήμερο του Οκτωβρίου, οι απώλειες συμπολιτών μας (27 σήμερα) βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα έχουν σημειωθεί 457 θάνατοι έναντι 568 από την 1η μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Στον τομέα αυτό, λοιπόν, καταγράφεται μια ήπια αποδυνάμωση της έντασης της πανδημίας, η οποία αποδίδεται κατά ένα μέρος και στην επανεκκίνηση των εμβολιασμών μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.
Απόλυτα σταθερή η διασπορά στην επικράτεια – «Αγκάθι» η βόρεια Ελλάδα
Σε πλήρη αντιστοιχία με τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα βρίσκεται ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου στη χώρα μας, υποδεικνύοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο της διασποράς, τουλάχιστον κατά τόπους. Πιο αναλυτικά, τον μήνα που διανύουμε έχουν καταγραφεί 31.528 λοιμώξεις συνολικά, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Σεπτεμβρίου ο αριθμός έφτανε τις 31.929. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το εν λόγω χρονικό διάστημα, οι διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνταν καθημερινά ήταν σημαντικά λιγότεροι από αυτούς που διενεργούνται πλέον.
Για το τελευταίο 24ωρο, πάντως, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.665 νέα κρούσματα κορωνοϊού επί 182.984 διαγνωστικών ελέγχων, τα οποία μοιράζονται δυσανάλογα στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας. Η ζυγαριά γέρνει βέβαια προς τα βόρεια, με τη Θεσσαλονίκη να σημειώνει σήμερα 423 λοιμώξεις, δηλαδή μόλις 73 λιγότερες από την πρωτοπόρο Αττική. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων σημειώνουν Λάρισα (174) και Ημαθία (119), ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κυμαίνεται η διασπορά σε Αχαΐα (96), Μαγνησία (92), Ξάνθη (87), Πιερία (79), Μεσσηνία (77) και Έβρο (76).