Mια διαφοροποίηση στα αρχικά συμπτώματα του κορωνοϊού φαίνεται πως παρατηρείται στους ασθενείς ανάλογα με το φύλο και την ηλικία τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης. Ειδικότερα, τα νέα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η αρχική συμπτωματολογία του κορωνοϊού διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, με το φύλο και την ηλικία να είναι ορισμένοι από τους καθοριστικούς παράγοντες.

Μάλιστα, αυτή η διαφοροποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική ανάμεσα στις νεότερες ηλικίες (16-59 ετών) σε σύγκριση με τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς, από 60 εώς 80 ετών, ενώ αντίστοιχα οι άντρες εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα από τις γυναίκες στα αρχικά στάδια της νόσου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Lancet Digital Health.

Οι μελετητές από το King’s College του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία από την εφαρμογή ZOE COVID Symptom Study που αφορούσαν το διάστημα Απριλίου 2020 και 15 Οκτωβρίου 2020. Οι χρήστες της εφαρμογής κλήθηκαν να εξεταστούν μόλις ανέφεραν κάποια νέα συμπτώματα. Έπειτα οι ερευνητές διαμόρφωσαν ένα μοντέλο με τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης  COVID-19, εντοπίζοντας με επιτυχία το 80% των κρουσμάτων όταν χρησιμοποιούσαν τα συμπτώματα που είχαν αναφερθεί από τους χρήστες τις πρώτες τρεις ημέρες της νόσησης.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν την ικανότητα πρόβλεψης των πρώτων συμπτωμάτων της λοίμωξης από κορωνοϊό χρησιμοποιώντας τα διαγνωστικά κριτήρια της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, το οποίο ενσωμάτωσε ορισμένα χαρακτηριστικά του ατόμου που νόσησε όπως η ηλικία, το φύλο και η κατάσταση της υγείας του. Πρόκειται για το μοντέλο που ανέδειξε τη διαφοροποίηση των συμπτωμάτων της αρχικής μόλυνσης από την COVID-19 ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες ασθενών.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάσθηκαν 18 συμπτώματα, τα οποία διέφεραν με βάση την ηλικία και το φύλο. Ορισμένα από τα πιο σημαντικά πρώιμα συμπτώματα του κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν στους ασθενείς ήταν η απώλεια της όσφρησης, ο πόνος στο στήθος, ο επίμονος βήχας, το κοιλιακό άλγος, οι φουσκάλες στα πόδια, το τσούξιμο στα μάτια και οι ασυνήθιστοι μυϊκοί πόνοι. Ωστόσο, η απώλεια της όσφρησης δεν ήταν αξιοσημείωτη στους χρήστες άνω των 60 ετών, ενώ δεν παρουσιάστηκε ως σύμπτωμα στους ασθενείς άνω των 80 ετών.

Αντίθετα, στους ηλικιωμένους ασθενείς 60-80 ετών παρατηρήθηκε ως βασικό σύμπτωμα η διάρροια, κάτι που δεν παρατηρήθηκε εξίσου στις νεότερες ηλικίες. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το σύμπτωμα του πυρετού δεν ανήκε στα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού σε καμία ηλικιακή ομάδα.

Όσον αφορά τη διαφοροποίηση των συμπτωμάτων ανάμεσα στα φύλα, οι άντρες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα όπως η δύσπνοια, η κόπωση, ρίγη και πυρετό, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν την απώλεια της όσφρησης, τον πόνο στο στήθος αλλά και τον επίμονο βήχα.

Παρά το γεγονός ότι τα υπολογιστικά μοντέλα αφορούσαν τα δεδομένα από τους χρήστες της εφαρμογής, ελέγχθηκαν και σε περιστατικά εκτός των χρηστών της εφαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα αφορούσαν στο πρώτο στέλεχος του ιού και στην παραλλαγή Άλφα, ωστόσο τα βασικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και των επόμενων μεταλλάξεων θα διαφέρουν εξίσου στις διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι τα πρώτα συμπτώματα είναι ευρείας κλίμακας και μπορεί να διαφέρουν ακόμη και ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας» αναφέρει σχετικά η επικεφαλής συγγραφέας Claire Steves, τονίζοντας ότι η αναγνώριση αυτή θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση,  ειδικά ενόψει των νέων μεταλλάξεων που είναι αποδεδειγμένα πιο μεταδοτικές.

Διαβάστε επίσης: 

Κορωνοϊός «διαρκείας»: Δέκα συμπτώματα που αν «φουντώσουν» από νωρίς, η νόσος θα επιμείνει

Κορωνοϊός: Εκατοντάδες τα συμπτώματα που διαρκούν! Το προφίλ των «επίμονων» ασθενών