*Γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Να φρενάρει την χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca σε άτομα κάτω των 50 ετών ζητά από την κυβέρνηση του Λονδίνου η καθηγήτρια Μάτζι Γουόράουθ, επιστημονική σύμβουλος της Ντάουνιγκ Στριτ, έως ότου οι βρετανικές αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές αποφανθούν για την ασφάλεια του ενέσιμου σκευάσματος στις ηλικιακές αυτές κατηγορίες.

Η καθηγήτρια Γουέρμαουθ, μέλος της μικτής επιτροπής εμβολιασμού και ανοσοποίησης στη Βρετανία (JCVI) θεωρεί ότι είναι σκόπιμο να σταματήσει ο εμβολιασμός στις ηλικίες αυτές μέχρι να διευκρινιστεί ότι το βρετανοσουηδικό σκεύασμα είναι ασφαλές για τους πολίτες και δεν συνδέεται με τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί σε διάφορες χώρες.

«Το ζήτημα αφορά την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη του κοινού. Δεν θέλουμε να καλύψουμε κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να γνωρίζει το κοινό… εν θέλουμε οι άνθρωποι να χάσουν την αυτοπεποίθησή τους και τα εμβόλια της AstraZeneca να παραμείνουν στα ψυγεία», δηλώνει η Βρετανή επιστήμονας στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

Χθες το βράδυ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι σταματά τις δοκιμές εμβολίου της ΑstraZeneca σε παιδιά και εφήβους μέχρι να ανακοινώσουν την απόφασή τους οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της της Βρετανίας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ενθαρρύνει τους συμπολίτες του να κάνουν το εμβόλιο γιατί, όπως επισημαίνει, είναι μία πολύ σημαντική κίνηση για την προστασία των πολιτών από τη νόσο Covid.

Οι επιστήμονες τονίζουν πάντως ότι, οι περιπτώσεις θρομβώσεων παραμένουν εξαιρετικά σπάνιες και έχουν εμφανιστεί μόνο σε 30 άτομα στη Βρετανία που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.