Με το βλέμμα προσηλωμένο στο μπαλάκι που κρατά ο ιδιοκτήτης/κηδεμόνας του. Περιμένοντας να του το πετάξει. Να τρέξει να το πιάσει, και να το επιστρέψει. Για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία, ξανά και ξανά: ιδιοκτήτης/κηδεμόνας πετάει το μπαλάκι, ο σκύλος το επιστρέφει.

Εκείνη την ώρα, οι σκύλοι αδιαφορούν για ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Το μπαλάκι είναι «όλος τους ο κόσμος».

Αυτό το «μοναχικό παιχνίδι», όπως το χαρακτηρίζει η ενεργειακή εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, κάνει καλό στον σκύλο; Και εάν ναι, πότε;

«Σας έχει τύχει να δείτε στο πάρκο έναν σκύλο απομονωμένο από τους υπόλοιπους, να παίζει με τις ώρες, «κολλημένος» με ένα μπαλάκι που του πετάει ο κηδεμόνας του, αδιαφορώντας παντελώς για οποιοδήποτε άλλο ερέθισμα; Καμία επαφή με άλλο σκύλο. Καμία επαφή με άλλους κηδεμόνες. Καμία επαφή με το κόσμο που τον περιβάλλει.

Αυτή είναι η πιο εύκολη λύση για έναν κηδεμόνα που θέλει να εκτονώσει τον σκύλο του, χωρίς να χρειαστεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας σωστής κοινωνικοποίησης.

Η εκμετάλλευση της εμμονικής συμπεριφοράς ενός σκύλου σχετικά με ένα παιχνίδι, είναι ένα δυνατό εργαλείο όσον αφορά, για παράδειγμα, τη διόρθωση της επιθετικότητάς του έναντι άλλων σκύλων ή ανθρώπων. Η μοναχική ενασχόληση του σκύλου με ένα παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην απευαισθητοποίησή του, καθώς: Πρώτον, τον κουράζει, κι έτσι ο εγκέφαλος είναι πιο ήρεμος. Και, δεύτερον, του δίνει τη δυνατότητα να μην ασχολείται με το ερέθισμα που τον ενοχλεί (άλλοι σκύλοι ή άνθρωποι), αλλά να εστιάσει την προσοχή του σε κάτι άλλο (παιχνίδι), με αποτέλεσμα να μην ενδιαφέρεται να εκδηλώσει επιθετικότητα.

Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η εκμετάλλευση αυτής της εμμονής πρέπει να γίνεται για καθαρά εκπαιδευτικούς λόγους και για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να πετύχουμε την απευαισθητοποίηση και, στη συνέχεια, τον θετικό συνειρμό με το «ενοχλητικό ερέθισμα». Δεν θα πρέπει να αποτελεί την κατάληξη κάθε βόλτας.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η βόλτα του σκύλου
Η βόλτα του σκύλου μας, ιδανικά, θα πρέπει να περιλαμβάνει διάφορα ερεθίσματα και να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, ομαδικό παιχνίδι και πνευματικές προκλήσεις.

1) Κοινωνικοποίηση: Ο σκύλος μας, καλό είναι να έρθει σε επαφή και να έχει διάδραση με πολλά ερεθίσματα ενός αστικού περιβάλλοντος: ανθρώπους, ζώα, μεγάλα οχήματα, θορύβους, πάρκα, δρόμους, συνωστισμό κτλ. Εάν, απλώς, τον απομονώσουμε σε ένα σημείο ενός πάρκου για να επιδοθεί σε ένα μοναχικό παιχνίδι, θα του προσφέρουμε μόνο ξερή εκτόνωση, χωρίς καμία άλλη δημιουργική ενασχόληση.

2) Ομαδικό παιχνίδι: Προτρέποντας τον σκύλο μας να παίξει με άλλους σκύλους, ουσιαστικά τον αφήνουμε να νιώσει και να απολαύσει τη φύση του. Έτσι, καταλαβαίνει την σκυλίσια γλώσσα, μαθαίνει πώς να συμπεριφέρεται ως σκύλος και απολαμβάνει ένα ξέγνοιαστο παιχνίδι.

3) Πνευματικές προκλήσεις: Η βόλτα, ιδανικά, θα πρέπει να περιλαμβάνει ερεθίσματα που δίνουν «τροφή για σκέψη» στον σκύλο, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί σωστά όσες περισσότερες καταστάσεις μπορεί. Αυτό, φυσικά, συνεπάγεται την επαφή του σκύλου με διάφορα ερεθίσματα, κι όχι μοναχική δραστηριότητα.

Η βόλτα θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για δημιουργική διάδραση με το περιβάλλον και τον έξω κόσμο: τόσο εμείς όσο και ο σκύλος μας κοινωνικοποιούμαστε, παίζουμε, κάνουμε γνωριμίες, έχουμε ανοιχτές τις «κεραίες» μας για τα ερεθίσματα που θα δεχθούμε. Ο σκύλος μας θα έχει κάνει μια ωραία βόλτα, εάν κερδίσει κάτι νέο απ’ αυτήν, κι όχι εάν επαναλαμβάνει μια πανομοιότυπη διαδικασία μοναχικού παιχνιδιού, απομονωμένος απ’ όλους και απ’ όλα».

*Η Ρενάτα Γρυπάρη είναι απόφοιτη της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων Boss. Εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζει την ενεργειακή εκπαίδευση, η οποία εστιάζει στο ισορροπημένο ψυχικό δέσιμο μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου και τη διαμόρφωση του σωστού ενεργειακού περιβάλλοντος, στο οποίο είναι καλό να ζει και να εκπαιδεύεται ένας σκύλος. Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοβικούς σκύλους, ειδικεύτηκε στη διαδικασία της ψυχικής τους αποκατάστασης.

Διαβάστε επίσης

Γάβγισμα: Όταν ο σκύλος δεν σταματά και τι μπορούμε να κάνο

Χάρλεϊ: Ο σκύλος που φροντίζει γιατρούς και νοσηλευτές – Δείτε φωτογραφίες

Επτά συμπεριφορές του σκύλου που τις ερμηνεύουμε λάθος – Ενημερωθείτε