*Γράφει ο Βασίλης Τσακίρογλου
Από την υπόθεση των Τεμπών ξεκίνησε η παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στο 6ο Συνέδριο του ygeiamou.gr, αφορμής δοθείσης από την έκδοση του τελικού πορίσματος περί της λεγόμενης «πυρόσφαιρας» από τους επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και σύμφωνα με την οποίαν, η έκρηξη και η ανάφλεξη που παρατηρήθηκαν μετά από την σύγκρουση των συρμών στα Τέμπη, αποδίδεται στα λιπαντικά των μηχανών και όχι σε οποιαδήποτε άλλη, ενδεχομένως παράνομη κ.λπ., ουσία.
Επί του ζητήματος αυτού και ύστερα από σχετική ερώτηση του συντονιστή του πάνελ, Στέφανου Τζανάκη, ειδικά δε για το εάν ο ίδιος νιώθει δικαιωμένος για το δημόσιο αγώνα που έδωσε κατά των θεωριών περί ξυλολίου κ.λπ., ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε τα εξής: «Η λέξη δικαίωση δεν είναι σωστή. Η χώρα βρέθηκε για μία ακόμη φορά στο χείλος του γκρεμού. Πριν από μερικά χρόνια είδα 1 εκατ. πολίτες στο Σύνταγμα, να διαδηλώνουν με οργή για το πιο παράλογο πράγμα στον κόσμο. Για τη διαγραφή του PSI. Που αν δεν το ψηφίζαμε τότε, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν Βενεζουέλα.
«Πίστευα ότι αυτό που έζησα τότε ήταν ό,τι χειρότερο. Διαψεύστηκα. Η απάτη περί ξυλολίου ήταν πολύ χειρότερη. Από την αρχή βρέθηκα έντονος σε αυτή τη μάχη, όπως το έχω κάνει πολλές φορές στην καριέρα μου. Στην πολιτική μου ζωή έχω απόφασίσει να ακολουθώ τον Οιδίποδα Τύραννο. Την αλήθεια πρέπει να τη λές ακόμη και εάν έχει κόστος. Σαφώς και πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα Τέμπη, να θεραπεύσουμε το συλλογικό μας τραύμα, αλλά αυτό θα πρεπει να γίνει ορθολογικά και ψύχραιμα» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
«Δεν έχουμε δει τίποτα σε σχέση με αυτά που έρχονται για το δημογραφικό»
Περνώντας στη θεματική καθαυτή του πάνελ, δηλαδή, όπως αναφέρει ο τίτλος του «Αντιμετωπίζοντας το Δημογραφικό ζήτημα: Ο ρόλος της επιστήμης, των κυβερνήσεων, των πολιτών», ο Υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα από αυτά που έρχονται, τόσο σε ό,τι αφορά στη σοβαρότητα του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα, όσο όμως και στις θεραπείες που θα εφαρμόζονται.
» Η αλήθεια είναι όμως ότι ο πληθυσμός στη χώρα μας γηράσκει και, μοιραία, αυξάνονται κατ’ αναλογίαν οι ανάγκες υγείας. Οπότε, η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος είναι ένα σύνθετο θέμα. Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, ενώ ανέβασε τον δημογραφικό της δεικτη, αυτός ξανάπεσε. Γιατί; Γιατί η λύση δεν είναι μονοσήμαντη, δεν είναι απλή. Εξάλλου, η αρχαία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία απλά εξαφανίστηκε στην ακμή της. Επειδή οι Ρωμαίοι δεν αναπαράγονταν, όχι επειδή η Ρώμη ηττήθηκε από κάποια εχθρική δύναμη».
«Το επόμενο βήμα είναι η διατήρηση της καλής υγείας»
Σε ό,τι αφορά στα αμιγώς θέματα πολιτικής υγείας, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «ενώ τρέχουμε το πιο δαπανηρό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, το οποίο επιτυγχάνει θαύματα.
»Ωστόσο, πέρα από τη διάγνωση, το επόμενο βήμα είναι η διατήρηση της καλής υγείας. Στην Ελλάδα παραμελούμε την άσκηση, είναι χαρακτηριστικό μας. Θυμάμαι ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε την αναγκαιότητα της άσκησης στη Βουλή και υπέστη τεράστιο bullying. Λόγω του γελοίου τρόπου που λειτουργεί η αντιπολίτευση. Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι με τακτική άσκηση, θα έχουμε λιγότερα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια».
Ευθείες που αλληλοϋποστηρίζονται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας
Σε σχέση με το μίγμα ιδιωτικής-δημόσιας ασφάλισης, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «ο στόχος μας είναι η στενότερη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα σε όλα τα επίπεδα. Αμφότεροι οι τομείς ανήκουν εξίσου στην ευθύνη του Υπουργού Υγείας. Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας ασφάλισης δεν αποτελούν δύο παράλληλες ευθείες όπως πιστεύαμε στην Ελλάδα παλαιότερα. Είναι δύο ευθείες που συναντώνται και αλληλοϋποστηρίζονται.
»Δεν υποτιμούμε τον δημόσιο τομέα, αντιθέτως. Ξοδεύουμε τα μεγαλύτερα κονδύλια από ποτέ, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, για ανακαίνιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, με προσλήψεις προσωπικού, με εκσυγχρονισμό εξοπλισμού κ.ο.κ. όσο ποτέ άλλοτε.
»Παρόλον ότι ο δημόσιος τομέας ασφάλισης δεν αρκεί από μόνος του για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των Ελλήνων.
Τα στρατιωτικά νοσοκομεία
»Ασφαλώς τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα πρέπει να μπουν στον κύκλο των εφημεριών και πιστεύω πως θα είμαστε επιτυχείς. Θα τα καταφέρουμε, διαφυλάσσοντας, όμως την αυτονομία των στρατιωτικών νοσοκομείων και την αποφυγή της υπερφόρτωσης.
» Η κεντρική ιδέα είναι τα στρατιωτικά νοσοκομεία που θα εφημερεύουν να παραλαμβάνουν τους ασθενείς που μεταφέρει το ΕΚΑΒ και όχι τους περιπατητικούς. Επίσης, θα εφημερεύουν σε βάση επιλεκτική ως προς το ΕΚΑΒ, κατά τις κρίσιμες ημέρες. Διότι, αν αφαιρέσουμε έστω και 50 περιστατικά ΕΚΑΒ από ένα εφημερεύον νοσοκομείο, η διαφορά μπορεί να είναι τεράστια στην αποφόρτιση.
»Το επόμενο βήμα είναι να βρούμε την ιδανική φόρμουλα ώστε να συλλειτουργήσουμε με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είμαστε κοντά στο να γίνει αυτό».
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο πάνελ «διαλόγου «Αντιμετωπίζοντας το Δημογραφικό ζήτημα: Ο ρόλος της επιστήμης, των κυβερνήσεων, των πολιτών». Το δεύτερο κατά σειρά στο πρόγραμμα του συνεδρίου για την υγεία, που διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά το Πρώτο Θέμα και ο κορυφαίος κόμβος ενημέρωσης ειδικά για θέματα υγείας ygeiamou.gr, με θέμα «Οικοσύστημα Υγείας: Στρατηγικές και προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει». Συνομιλητές του κ. Γεωργιάδη ήταν η Διοικήτρια και Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ο Ομότιμος Καθηγητής Ασφάλισης του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο Βύρων Κοτζαμάνης (Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών [ΙΔΕΜ], Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) και ο Βασίλειος Κελλάρης (Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος Μονάδας IVF Εμβρυογένεσις ΥΓΕΙΑ).
Διαβάστε επίσης
Θεανώ Καρποδίνη: Η πρόληψη ως πυλώνας υγείας – Ξεκινά η κατ’ οίκον διανομή των ακριβών φαρμάκων
Βασίλειος Κελλάρης: 300.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί
Βύρων Κοτζαμάνης: Η υγεία δεν χτίζεται μετά τα 65 αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής