Για τη βελτίωση της απόδοσης των νοσοκομείων, αλλά και για τον τρόπο που αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μίλησε ο κύριος Παντελής Μεσσαρόπουλος, Πρόεδρος Κέντρου Τεκμηρίωσης Κοστολόγησης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) στο πάνελ με τίτλο «Σχεδιάζοντας τον νέο νοσοκομειακό χάρτη: Δυσκολίες και Προοπτικές».
Μόλις το 2025 ξεκίνησαν τα νοσοκομεία να αποζημιώνονται για το έργο τους, σύμφωνα με τον κύριο Μεσσαρόπουλο. Ο ίδιος, όμως, σημειώνει ότι πρέπει να γίνεται αναλυτική τεκμηρίωση και να παρέχεται η αντίστοιχη αποζημίωση, με τον γιατρό να αποτελεί την κύρια πηγή της πληροφορίας.
Τα δεδομένα αυτά έχουν μεγάλη αξία για τη διοίκηση των νοσοκομείων: «Η αποστολή αξιόπιστων δεδομένων προς τους διοικητές συμβάλλει στη βελτίωση της απόδοσης των νοσοκομείων και συνολικά του συστήματος υγείας. Ένας δείκτης που θα προσδιορίζει πόσοι νοσηλευτές απαιτούνται για την παροχή του έργου, με βάση πραγματικά δεδομένα, είναι κρίσιμος για τον ορθό προγραμματισμό.» σημειώνει. Με αυτά τα στοιχεία, σκιαγραφείται η πραγματική εικόνα του νοσηλευόμενου.
Τα δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης από την ΕΛΣΤΑΤ, παρέχοντας έτσι πιο αξιόπιστα και λιγότερο παρωχημένα στοιχεία για τους δείκτες υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπηρεσία αξιοποιούσε δεδομένα που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια. «Η ΕΛΣΤΑΤ, όμως, πρέπει να συλλέγει και να δημοσιεύει τα πραγματικά και αξιόπιστα στοιχεία» τονίζει.
Εργαλεία και στρατηγικές
Ένας από τους στόχους του ΚΕΤΕΚΝΥ είναι να βελτιωθεί η ποιότητα της κωδικοποίησης: «Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του ΕΣΠΑ υλοποιήθηκε παρέμβαση σε πάνω από 140.000 περιστατικά, υπό την ευθύνη της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης» συμπλήρωσε ο κύριος Μεσσαρόπουλος.
Το μεγαλύτερο στοίχημα, όμως, είναι τα μεγαλύτερα νοσοκομεία. «Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε επισκέψεις σε μεγάλα νοσοκομεία» είπε. Παράλληλα, βασική πρόκληση παραμένει η ορθή κοστολόγηση, για την οποία αναπτύσσεται μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα: «Στόχος είναι η αποζημίωση να προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο το πραγματικό κόστος, ώστε να επιβραβεύονται οι κλινικές που παράγουν το ίδιο έργο με χαμηλότερο κόστος και χωρίς επιπλοκές» εξήγησε.
Τέλος, το ΚΕΤΕΚΝΥ εργάζεται προς την κατεύθυνση της επέκτασης του συστήματος σε ψυχιατρικά περιστατικά και την αποκατάσταση: «Πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα, που απαιτεί συνεχές monitoring και προσεκτικό σχεδιασμό ώστε να εφαρμοστεί σωστά» κατέληξε.
Δείτε το βίντεο του πάνελ με θέμα «Σχεδιάζοντας τον νέο νοσοκομειακό χάρτη: Δυσκολίες και Προοπτικές»