«Από το 2001, συλλέγονται ψηφιακά όλα τα δεδομένα υγείας κάθε πολίτη που πηγαίνει στο νοσοκομείο. Η ψηφιοποίηση είναι το παν κάθε Συστήματος Υγείας, καθώς συνδέει όλες τις υπηρεσίες σε μία πλατφόρμα. Η πλατφόρμα αυτή, όμως, θα πρέπει να καλύπτει όλα τα standards, ώστε να υπάρχει διαλειτουργικότητα, όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό γιατί μπορεί, για παράδειγμα, ένας πολίτης να χρειαστεί νοσηλεία στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα δεδομένα υγείας κάθε πολίτη όπου κι αν βρίσκεται», δήλωσε αρχικά ο Αντώνης Φιλιππίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ERC GRUP Mühendislik Danışmanlık veAr-Ge Hizmetleri A.Ş., μιλώντας στο πάνελ «Ψηφιακή Επανάσταση στην Υγεία: Καινοτομία, Προκλήσεις και Ευκαιρίες» στο 6ο Συνέδριο Υγείας.

Το πιο φλέγον ζήτημα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, είναι να «επιταχυνθεί το έργο ψηφιοποίησης των δεδομένων, ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων».

Ο ίδιος επεσήμανε, μάλιστα, ότι «χρησιμοποιώντας τεχνολογία, αποφορτίζεται η πίεση στο ΕΣΥ. Μπορούμε, για παράδειγμα, να αντιμετωπίσουμε τις ουρές στους γιατρούς».

Στη συνέχεια, ο κ. Φιλιππίδης προανήγγειλε ότι «αναμένονται μεγάλες αλλαγές στη χρήση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Η παρουσία της δεν είναι κάτι νέο, ήδη από το 2000 είχε γίνει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη βάση δεδομένων, με ένα σύστημα που προσπαθούσε να «διαβάσει» νόσους και να δώσει μια πρώτη διάγνωση. Θα δημιουργηθούν εργαλεία, τα οποία θα δώσουν ώθηση στην εξερεύνηση νέων μεθόδων ιατρικής περίθαλψης».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι για πρώτη φορά παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σταθερή πρόοδος στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στο Σύστημα Υγείας. «Δεν είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη. Ήδη, μάλιστα, αναλαμβάνει ρόλους, όπως το να κάνει πιθανές διαγνώσεις και αναμένεται σύντομα να δούμε κι άλλες δυνατότητες», κατέληξε ο κ. Φιλιππίδης.

Δείτε το βίντεο του τρίτου πάνελ με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση στην Υγεία: Καινοτομία, Προκλήσεις και Ευκαιρίες»