Αξιότιμοι, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.

Εκπροσωπώντας την OsteoStrong Ελλάδας, μια πρωτοποριακή εταιρεία που στόχο έχει την ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος, θα ήθελα σήμερα να σας παρουσιάσω έναν προβληματισμό για μια πτυχή της υγείας μας που πολλές φορές παραμελούμε και πιο συγκεκριμένα τη μυοσκελετική υγεία.

Ο ανθρώπινος σκελετός είναι ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Πρόκειται περί ενός αρχιτεκτονικού αριστουργήματος, ένα σύστημα στήριξης και προστασίας των ζωτικών μας οργάνων. Περαιτέρω, οι μύες μας αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ζωής μας, τους πρωταγωνιστές σε κάθε δράση μας. Είτε κάνουμε έναν περίπατο, είτε σηκώνουμε βάρη, είτε απλά προσπαθούμε να φάμε το τελευταίο κομμάτι της πίτσας, είναι οι μύες μας που το καθιστούν δυνατό. Εργάζονται ακούραστα για να ζωντανέψουν τη ζωή μας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια απλή ερώτηση: Τι είναι η μυοσκελετική υγεία; Φανταστείτε το σώμα ως ένα φανταστικό λούνα παρκ. Οι βόλτες είναι συναρπαστικές, τα παιχνίδια προσφέρουν ατελείωτη διασκέδαση, αλλά αν οι δοκοί στήριξης είναι αδύναμοι, τότε όλο το πάρκο καταρρέει. Κάτι ανάλογο είναι και η μυοσκελετική υγεία για το σώμα μας. Οι μύες, οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι είναι σαν τις χαλύβδινες δοκούς του πάρκου που συγκρατούν τα πάντα. Μας αφήνουν να χαρούμε τις κούνιες και να ανέβουμε σε όλες τις βόλτες και τα παιχνίδια. Τα οστά είναι τα θεμέλια του πάρκου. Αποτελούν τη στιβαρή βάση που κρατά όλες τις βόλτες, όρθιες και συναρπαστικές.

Όλοι αυτοί οι βασικοί πυλώνες λειτουργούν ως ένα αλληλένδετο σύστημα, προσφέροντάς μας την απαραίτητη στήριξη, ισορροπία και ευλυγισία για να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές προκλήσεις και να απολαμβάνουμε μία δραστήρια ζωή. Όταν αυτοί οι πυλώνες είναι δυνατοί και υγιείς, αισθανόμαστε ενεργοί, ανεξάρτητοι και ευτυχισμένοι. Όταν, όμως, εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου, όπως ακριβώς ένα παραμελημένο πάρκο που έχει αρχίσει να σκουριάζει και τρίζει, τότε αρχίζουν τα προβλήματα.

Το δυνατό μυοσκελετικό σύστημα αποτελεί σημαντική προϋπόθεση της γενικότερης υγείας και ευζωίας. Πολλές φορές δεν της αφιερώνουμε την πρέπουσα προσοχή, με αποτέλεσμα να υφιστάμεθα κινητικούς και άλλους περιορισμούς και να επιδεινώνεται η ποιότητα της ζωής μας. Προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως τη σημασία αυτού του θέματος, ας ρίξουμε μια ματιά στις συνέπειες που μπορεί να έχει η αμέλεια της μυοσκελετικής υγείας. Ο επίμονος πόνος, η κινητική δυσλειτουργία, η αστάθεια και η έλλειψη ψυχικής ευεξίας αποτελούν τις πιο κοινές επιπτώσεις που συνδέονται με τις μυοσκελετικές παθήσεις.

Δυστυχώς, η λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος μειώνεται προοδευτικά με την ηλικία, με αποτέλεσμα τη σαρκοπενία, την απώλεια μυϊκής δύναμης, τη μείωση της ευλυγισίας και της ισορροπίας, τη μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, την αύξηση της λιπώδους μάζας και τη μείωση της οστικής πυκνότητας. Κατ’ επέκταση, η σαρκοπενία και οστεοπενία-οστεοπόρωση σχετίζονται με διάφορες ανεπιθύμητες εκβάσεις, όπως πτώσεις, κίνδυνο καταγμάτων, αδυναμία και θνησιμότητα.

Οι προκλήσεις που προκύπτουν από τις μυοσκελετικές παθήσεις επηρεάζουν πολύ την καθημερινότητά μας, επιφέροντας πόνο και αναπηρία. Για παράδειγμα, στην καθημερινή ρουτίνα μας, ο χρόνος που δαπανάμε ώστε να προσαρμοστούμε στους πόνους και τους περιορισμούς κίνησης λόγω προβλημάτων μυοσκελετικής υγείας, αποτελεί μια σημαντική απώλεια στην ποιότητα της ζωής. Άλλωστε, ο πόνος που εμφανίζεται στις μυοσκελετικές δομές είναι και η πιο κοινή μορφή μη καρκινικού πόνου. Οι μυοσκελετικές βλάβες, λοιπόν, συμπεριλαμβάνουν περισσότερες από 150 διαφορετικές νόσους που επηρεάζουν το σώμα μας, οδηγώντας σε προσωρινούς ή δια βίου περιορισμούς. Ορισμένες από τις πιο σημαντικές είναι η αρθρίτιδα, που είναι μια φλεγμονή των αρθρώσεων, η οστεοπενία-οστεοπόρωση, όπου τα οστά γίνονται λιγότερο πυκνά και πιο ευάλωτα σε κατάγματα, οι διαταραχές των μυών, όπως η σαρκοπενία, και άλλες διαταραχές των αρθρώσεων, των μυών και των οστών, όπως η κύφωση, η σκολίωση και η οστεοαρθρίτιδα.

Ας εστιάσουμε στην οστεοπενία-οστεοπόρωση που έχει την τιμητική της αυτό το μήνα, καθώς ο Μάιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την οστεοπόρωση και απασχολεί και μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 22,3% των γυναικών και το 6,9% των ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω εκτιμάται ότι έχουν οστεοπόρωση. Περίπου 99.000 νέα κατάγματα λόγω οστεοπενίας-οστεοπόρωσης επιβεβαιώθηκαν το 2019, που σημαίνει 272 κατάγματα την ημέρα, 11 κατάγματα την ώρα. Αυτά εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 21,9% έως το 2034, φτάνοντας ετησίως στα 121.000 κατάγματα. Το κάταγμα ισχίου είναι η πιο σοβαρή συνέπεια της οστεοπόρωσης όσον αφορά στη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και τις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Το 2019, η πιθανότητα κατάγματος ισχίου σε άνδρες και γυναίκες 50 ετών και άνω ήταν 8% και 15,8% αντίστοιχα, τοποθετώντας στην Ελλάδα σε υψηλή κατηγορία κινδύνου πανευρωπαϊκά για τους άνδρες και τη μεσαία κατηγορία κινδύνου για τις γυναίκες.

Περαιτέρω, το ποσοστό των γυναικών με επιβαρυμένη μυοσκελετική υγεία που δεν έλαβαν θεραπεία ήταν 43% το 2019 σε σχέση με 31% το 2010. Όπως βλέπουμε, τα στατιστικά στοιχεία, αναδεικνύουν μια επιδείνωση της μυοσκελετικής υγείας διαχρονικά, αλλά και ένα χάσμα θεραπείας, κυρίως λόγω άγνοιας και αμέλειας σε επίπεδο πρόληψης. Η επιδημία του μυοσκελετικών παθήσεων έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την κοινωνία μας. Καταρχάς, συχνά οδηγούν σε υψηλότερο χρόνο απουσίας από την εργασία. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας με τα οστά και τους μύες τους συχνά δυσκολεύονται να διατηρήσουν τον ίδιο ρυθμό εργασίας, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικότητας και της οικονομικής προσφοράς στο επίπεδο της επιχείρησης, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.

Επιπλέον, η μυοσκελετικές παθήσεις και οι συνέπειες αυτών απαιτούν σημαντικές δαπάνες. Οι ιατρικές εξετάσεις, η αποκατάσταση, οι φαρμακευτικές αγωγές και λοιπά επιβαρύνουν τόσο τον οικογενειακό όσο και τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεικτικά, η οικονομική επιβάρυνση λόγω καταγμάτων το 2019 ήταν 980 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 6,2% των συνολικών εθνικών δαπανών για την υγεία, αυξημένη κατά 44% σε σύγκριση με το 2010.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να παραμένουν ανεξάρτητοι και δραστήριοι καθώς μεγαλώνουν, ειδικά σε μια εποχή που η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα κοινωνικά θέματα; Η διατήρηση της ανεξαρτησίας και της φυσικής δραστηριότητας καθώς μεγαλώνουμε, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για πολλούς ανθρώπους. Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων μυοσκελετικής υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση, παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό.

Καταρχάς, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις για έλεγχο της υγείας των οστών και των μυών τους, ιδιαίτερα μετά από μια ορισμένη ηλικία. Όπως συμβαίνει με τις μαστογραφίες για τον καρκίνο του μαστού, η έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη θεραπεία και πρόληψη σοβαρών επιπλοκών. Επιπλέον, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση με φόρτιση και η αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της μυοσκελετικής υγείας γενικότερα. Τέλος, η υιοθέτηση φυσικών και καινοτόμων μεθόδων, όπως η OsteoStrong, που εστιάζουν στην ενδυνάμωση των οστών και των μυών με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αποτελεί μια βιώσιμη λύση για τη διατήρηση της μυοσκελετικής υγείας και της ποιότητας ζωής.

Η OsteoStrong είναι μια καινοτόμος μέθοδος θεραπευτικής άσκησης που συνδυάζει την τεχνολογία και την εφαρμογή μηχανικής φόρτισης στα οστά και στους μύες. Είναι κατάλληλη για άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ενισχύει την οστική και μυϊκή πυκνότητα, ενώ προλαμβάνει και βελτιώνει μυοσκελετικά προβλήματα. Χρειάζονται μόνο 10 λεπτά κάθε εβδομάδα για να ολοκληρώσει κάποιος τη συνεδρία του και στα 4 μηχανήματα, μέσω της χρήσης των οποίων μπορούν εκούσια να ασκηθούν υψηλά φορτία. Η διαδικασία δεν είναι επίπονη, δεν προκαλεί ιδρώτα ή κούραση, ενώ επιβλέπεται και καθοδηγείται καθ’ όλη τη διάρκεια της από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές και ειδικούς διορθωτικής άσκησης.

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον διακεκριμένο Δρ. Γεώργιο Χρούσο, τα αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η συστηματική και βάσει πρωτοκόλλου χρήση των μηχανημάτων της OsteoStrong οδήγησε σε σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας τόσο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης όσο και στο ισχίο μετά από 12 μήνες, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνολική σκελετική δομή. Συνοψίζοντας, είδαμε τις επίπονες συνέπειες από την έλλειψη πρόληψης και αμέλειας της μυοσκελετικής υγείας, καθώς και την οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από αυτές.

Ας δώσουμε λοιπόν, προτεραιότητα στη μυοσκελετική υγεία μέσω τακτικού ελέγχου φυσικής δραστηριότητας, σωστής διατροφής και καινοτόμων λύσεων, όπως η OsteoStrong. Θυμηθείτε, έχουμε μόνο ένα σώμα, οπότε ας το αντιμετωπίσουμε σαν το αριστούργημα που είναι, με δυνατούς μυς, δυνατά οστά και μια ζωή γεμάτη ζωντάνια.

Σας ευχαριστώ πολύ.