*Γράφει η Μαργαρίτα Γερμάνη, M.A., E.C.P.

Ενοχές. Όλοι μας λίγο πολύ τις έχουμε νιώσει. Μία λέξη που κρύβει πολλά. Και ως γονείς έχουμε νιώσει ενοχές για το τι κάναμε ή τι δεν κάναμε σωστά για τα παιδιά μας. Τελικά δεν γλιτώνουμε από αυτές! Όμως, είναι σημαντικό να μην μπαίνουμε στο παιχνίδι των ενοχών γιατί έτσι παύουμε να βλέπουμε καθαρά μία κατάσταση και να ασχολούμαστε με το ποιος φταίει ή δε φταίει.

Σήμερα λοιπόν, απαλλαγείτε από τις ενοχές για τις τρεις ακόλουθες κινήσεις:

1. Συγχωρείστε τον εαυτό σας εάν δεν είστε πειθαρχημένη/ος και έχετε χάσει κάθε έννοια ρουτίνας ή ακριβώς το αντίθετο. Εάν είστε υπερβολικά οργανωμένη/ος και το σπίτι λειτουργεί σαν στρατός. Το κλείσιμο των σχολείων και η παραμονή των παιδιών στο σπίτι όλη την ημέρα είναι αρκετά για να αποσυντονιστούμε. Δείτε τι σας κουράζει περισσότερο ή που πρέπει λίγο να χαλαρώσετε. Παρατηρείστε και διορθώστε, βρείτε μία νέα ισορροπία αντί να νιώθετε άσχημα και να μπλοκάρετε ακόμα περισσότερο.

2. Συγχωρείστε τον εαυτό σας εάν φωνάζετε! Ναι, συμβαίνει σε όλους, όμως όσο λιγότερο τόσο καλύτερα. Η υπομονή μας δοκιμάζεται καθημερινά και οι συνθήκες μας ζορίζουν. Χωρίς βοήθεια, χωρίς αποσυμπίεση τα πράγματα είναι δύσκολα. Το να σκέφτομαι το βράδυ πόσο φωνάζω στα παιδιά μου και να νιώθω ενοχές κι από την άλλη ταυτόχρονα να μου έρχεται να ουρλιάξω ακόμα περισσότερο, δεν με βοηθά. Βγείτε από αυτό βάζοντας κάποια όρια και αποδεχτείτε ότι «ναι, κάποιες φορές το χάνουμε». Μην μείνετε όμως εκεί, προσπαθήστε να φτιάξετε την ατμόσφαιρα και να βγείτε από το ρόλο του «γκρινιάρη» γονέα που μόνο χειρότερη θα κάνει την κατάσταση. Η φωνή φέρνει γρήγορα αποτελέσματα αλλά δεν διαρκούν!

3. Η ενοχές είναι ύπουλες! Πάντα κάποιος φταίει. Προσέξτε να μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για την κακή συμπεριφορά των παιδιών σας γιατί έτσι θα γίνετε πιο γκρινιάρηδες, θα έχετε περισσότερες ενοχές και θα χάσετε κάθε ισορροπία που σας έχει μείνει! Οι ενοχές μας κρατάνε εγκλωβισμένους, μας μπλοκάρουν. Άρα, να θυμάστε ότι δεν φταίτε εσείς για τα τι κάνουν τα παιδιά σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διαχειριστείτε την συμπεριφορά τους για να μάθουν και κάτι. Δύσκολα παιδιά, δύσκολες καταστάσεις και διαφορετικοί χαρακτήρες πάντα υπάρχουν. Ακούστε τα παιδιά σας όσο πιο ενεργητικά μπορείτε (τεχνικές Gordon), βάλτε όρια και δομή στην καθημερινότητα. Σταματήστε να αναλαμβάνετε τα συναισθήματα των παιδιών σας και να προσπαθείτε να τους λύσετε όλα τα προβλήματα. Δεν είναι δική σας δουλειά να τους «φτιάξετε» την ημέρα τους. Δική σας δουλειά είναι να είστε ψύχραιμος γονιός, να τα παρακινείτε και να τα ενθαρρύνετε να βρίσκουν μόνα τους τρόπους  δημιουργικούς. Και τότε, θα δείτε τα παιδιά σας να ανθίζουν.

Βγαίνουμε λοιπόν από τον φαύλο κύκλο «φταίω-φταις-φταίω» και γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί! Σταματάω να τροφοδοτώ αυτόν το εγλωβιστικό μοτίβο και ψάχνω για λύσεις, κι ας κάνω και λάθη. Δεν πειράζει, αυτό που πειράζει είναι να μιλάω μέσα από τις ενοχές. Γιατί τότε εγκλωβίζω και το παιδί μου ή τον σύντροφό μου σε έναν φαύλο κύκλο. Πετώντας τις ενοχές μακριά μπορούμε κι εμείς να γίνουμε πιο λειτουργικοί και γιατί όχι, να ανθίσουμε ως γονείς και άνθρωποι!

*H Μαργαρίτα Γερμάνη, M.A., E.C.P., είναι Ιδρύτρια της Parents Academy, Μέλος τουE.A.P.(European Association of Psychotherapy) και Μέλος της Ε.Ε.Ψ.Ε. (Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδος)

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός και Απομόνωση: Τρία πράγματα που θα βοηθήσουν τους γονείς

Κορωνοϊός: «Δεν αντέχω μακριά από το εγγόνι μου» – Έξι συμβουλές για τους παππούδες

Κορωνοϊός: Επτά tips για αποδοτική τηλεργασία