Σπανίως η νόσος COVID-19 είναι σοβαρή στα παιδιά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία αναφορά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Morbidity and Mortality Weekly Report.
H έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα αντίστοιχης μελέτης που έχει γίνει στην Κίνα και αποτελεί την πρώτη που αξιολογεί τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε παιδιά στις ΗΠΑ που δείχνει ότι «είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να προκαλέσει σοβαρή νόσο».
Η έρευνα έγινε από ομάδα ειδικών του CDC, με επικεφαλής την Δρ. Lucy McNamara, και εστίασε σε κλινικά δεδομένα για κρούσματα κορωνοϊού που είχαν καταγραφεί από 12 Φεβρουαρίου έως και 2 Απριλίου.
Τα παιδιά έως 18 ετών είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με COVID-19 συγκριτικά με τους ενήλικες. Παρά το γεγονός ότι απαρτίζουν το 22% του πληθυσμού των ΗΠΑ, μόλις το 1,7% κρουσμάτων αφορούσαν σε παιδιά, το διάστημα που εξετάστηκε.
«Ακόμα και στην περίπτωση που τα παιδιά είχαν νοσήσει από COVID-19, ήταν ήπια η κατάσταση. Ακόμα και τα κλασσικά συμπτώματα της νόσου ήταν λιγότερο συχνά εμφανή στα παιδιά», σημειώνει η Δρ. McNamara. Και σύμφωνα με την ίδια μόλις το 6% των παιδιών χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία, συγκριτικά με το 10% των ατόμων 18-64 ετών.
«Κι ενώ κάθε θάνατος παιδιού είναι μια ανυπέρβλητη τραγωδία, μόνο τρία από τα 2.572 παιδιά με νόσο COVID-19 που συμπεριλάβαμε στο δείγμα της μελέτης απεβίωσαν», αναφέρει η επιστημονική ομάδα του CDC. Στη Νότια Κορέα, μόλις το 0,2% των κρουσμάτων που αφορούσαν σε παιδιά 10-19 ετών, κατέληξαν σε θάνατο.
Στην περίπτωση που τα παιδιά είχαν όντως νοσήσει βαριά, τα περισσότερα είχαν υποκείμενο νόσημα, συνήθως άσθμα, καρδιακό πρόβλημα ή κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Μεταξύ των περίπου 300 παιδιών για τα οποία υπήρχε αναλυτικό ιατρικό ιστορικό για άλλες παθήσεις, το 77% αφορούσε ήδη νοσηλεύμενους ασθενείς, περιλαμβανομένων 6 που είχαν εισαχθεί για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που είχαν μια ή περισσότερες υποκείμενες παθήσεις.
Κι ενώ η αμερικανική μελέτη επιβεβαιώνει παρόμοια κινεζική, η Δρ. McNamara υπενθυμίζει ότι δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τήρηση των μέτρων ατομική υγιεινής και κοινωνικής απομάκρυνσης, καθώς τα παιδιά μπορεί άθελα τους να γίνουν «όχημα» μετάδοσης του κορωνοϊού σε ευπαθείς ηλικιωμένους, όπως οι παππούδες τους.