Στο άκουσμα και μόνο της λέξης «σεισμός» χτυπάμε ξύλο, φτύνουμε κόρφο και κάνουμε προσευχές. Επειδή ωστόσο τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε – τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας – τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι, πριν από τον σεισμό, κατά τη διάρκειά του αλλά και στη λήξη του. Ως γονείς δεν πρέπει να αμελούμε την ενημέρωση των παιδιών μας ακόμη κι αν δεν χρειαστεί να εφαρμόσουμε ποτέ τα όσα τους πούμε…

Πριν τον σεισμό

Στερεώνουμε τα βαριά και ψηλά έπιπλα με στηρίγματα στον τοίχο. Βάζουμε τα εύθραυστα και βαριά αντικείμενα σε χαμηλά και ασφαλή μέρη. Απομακρύνουμε τα βαριά αντικείμενα που υπάρχουν σε ράφια πάνω από το κρεβάτι μας.

Συζητάμε από τώρα με τα παιδιά μας για τα ασφαλή σημεία προφύλαξης μέσα στο σπίτι και για τον χώρο που θα καταφύγουμε μετά τον σεισμό.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού

Δεν πανικοβαλλόμαστε και παραμένουμε ψύχραιμοι. Δεν μετακινούμαστε, παραμένουμε στον ίδιο χώρο. Καλυπτόμαστε κάτω από ένα γερό, ξύλινο έπιπλο (τραπέζι, θρανίο, γραφείο), κρατώντας με το χέρι μας το πόδι του επίπλου.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού

Αν την ώρα του σεισμού δεν υπάρχει κοντά μας ένα γερό, ξύλινο τραπέζι για να καλυφθούμε, τότε πλησιάζουμε στο έδαφος γονατίζοντας και καλύπτουμε το κεφάλι και τον αυχένα με τα χέρια μας. Δεν βγαίνουμε στα μπαλκόνια. Δεν πλησιάζουμε μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. Αν είμαστε σε εξωτερικό χώρο: Μένουμε έξω και απομακρυνόμαστε από κτίρια ή άλλα επικίνδυνα σημεία.

Μετά τον σεισμό

Μετά το τέλος του σεισμού και πριν φύγουμε από το σπίτι: Φοράμε παπούτσια και κατάλληλα για την εποχή ρούχα. Παίρνουμε τα εφόδια που έχουμε ετοιμάσει (ραδιόφωνο με μπαταρίες, φακό, κλειδιά και ότι άλλο θεωρούμε απαραίτητο). Φεύγοντας από το σπίτι, κατεβαίνουμε από τις σκάλες προσεκτικά. Δεν χρησιμοποιούμε ασανσέρ. Δεν τρέχουμε. Ακολουθούμε τις οδηγίες των γονιών μας (εάν ο σεισμός γίνει όταν είμαστε στο σπίτι) ή των δασκάλων μας (εάν είμαστε στο σχολείο). Είμαστε πολύ προσεκτικοί και δεν αγγίζουμε καλώδια! Μετά το τέλος του σεισμού πηγαίνουμε στον κοντινό, ανοιχτό, ασφαλή χώρο (πάρκο, πλατεία κ.ά.) που έχουμε προκαθορίσει μαζί με τους γονείς μας.

Πηγή: Ο.Α.Σ.Π. (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας)