«Μην το κάνεις παιδί μου! Θα το μετανιώσεις! Να κοίτα εδώ! Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 20% μετανιώνει για το τατουάζ που έκανε κι αυτό λόγω της ηλικίας που το επέλεξε να το χτυπήσει». Τα παραπάνω λόγια, ανήκουν σε μία φίλη, μητέρα έφηβης, και στην αγωνία της να βάλει φρένο στην επιθυμία της 16χρονης κόρης της να κάνει tattoo. Η μικρή δεν πείθεται και η αντιπαράθεση φουντώνει «καίγοντας» κάθε προοπτική μιας πολιτισμένης κουβέντας. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε όταν ο έφηβος (-η) γιος (κόρη) μας μας ανακοινώνουν μία τέτοια απόφαση; Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα, έχει όλες τις απαντήσεις…

Η άποψη της ειδικού

Θα λέγαμε πως τα τελευταία χρόνια τα τατουάζ έχουν γίνει και μόδα, καθώς έχουν ξεφύγει από την παλιά θεώρηση της περιθωριοποίησης αλλά αποτελούν και μία μορφή τέχνης, μία εικαστική παρέμβαση, όπου μεταμορφώνοντας κανείς τον εαυτό, του δίνεται η δυνατότητα να ανήκει σε μία κοινότητα.

Ο έφηβος θέλει να νιώθει ότι «ανήκει» στην ομάδα των συνομηλίκων του αλλά και να ξεχωρίζει. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, αν οι φίλοι του στην παρέα έχουν κάνει τατουάζ ή helix ή ακόμη αν το συζητάνε και είναι κάτι που τους αρέσει, τότε θέλει και εκείνος να ακολουθήσει την παρέα του, άρα να χτυπήσει ένα tattoo, για παράδειγμα.

Ο γονιός από την άλλη, αν και σήμερα δέχεται πολύ πιο εύκολα την δερματοστοιξία – όπως ονομάζεται – εφόσον την βλέπει καθημερινά γύρω του όλο και περισσότερο και είναι πιο εξοικειωμένος, οφείλει να πει στο παιδί του πως αισθάνεται εκείνος χωρίς όμως να προσπαθήσει να επιβάλλει την γνώμη του, εφόσον όπως ξέρουμε καλά, η εφηβεία είναι η κατ’ εξοχήν αντιδραστική περίοδος.

  • Συζητήστε μαζί του και ακούστε γιατί θέλει να κάνει τατουάζ ή helix. Το κάνει γιατί απλά το έκαναν κάποιοι στην παρέα του; Επειδή αρέσει στην κοπέλα του ή το αγόρι της; Πιστεύει πως έτσι θα «ανέβει» στα μάτια των άλλων; Θα ξεχωρίσει; Προσπαθήστε να είστε δεκτικοί στις απαντήσεις του παιδιού αλλά και να το πάτε «λίγο παρακάτω» όσον αφορά στο αν είναι δική του επιλογή ή απλά …ακολουθεί το ρεύμα για να είναι στην παρέα.
  • Μιλήστε για το σχέδιο που θα κάνει, εφόσον θα τον συντροφεύει σε όλη του τη ζωή αλλά και το σημείο που θα το κάνει. Εξηγήστε του πως είναι κάτι μόνιμο και πως αν το μετανιώσει, ακόμη τουλάχιστον, δεν έχει βρεθεί τρόπος που μπορεί να το σβήσει και το δέρμα του να είναι εντελώς καθαρό και χωρίς σημάδια. Επίσης, πως θα είναι όταν θα βγει στην αγορά εργασίας, καθώς δεν είναι όλοι θετικοί σε κάτι τέτοιο;
  • Μπορείτε λοιπόν ως γονείς, εφόσον συζητήσετε με το παιδί σας και κατανοήσετε τους λόγους που σας παραθέτει, να πάτε μαζί του εκεί που θα το κάνει, ώστε να βεβαιωθείτε και οι δύο πως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία την κ. Μαρίνα Μόσχα, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας