Ηρωίδες δεν είναι μόνο οι υπερήρωες στις ταινίες. Δεν φορούν όλοι οι ήρωες κάπα – μερικές φοράνε ρόμπα, κρατούν καφέ στο ένα χέρι και τη λίστα του σούπερ μάρκετ στο άλλο. Και παρ’ όλα αυτά, μετακινούν βουνά για τα παιδιά τους. Αν νιώθετε πως η μητέρα σας αξίζει τον τίτλο της «νούμερο 1 ηρωίδας», δεν σκέφτεστε κάτι πρωτότυπο. Η επιστήμη συμφωνεί μαζί σας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας Scott T. Allison από το Πανεπιστήμιο του Richmond, περισσότερο από το 25% των συμμετεχόντων σε σχετική έρευνα στις ΗΠΑ δήλωσαν πως θεωρούν τη μητέρα τους τον σημαντικότερο ήρωα στη ζωή τους – με τον πατέρα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Τα στοιχεία αυτά, αν και προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποτυπώνουν μια οικουμενική αλήθεια: η μητρική φιγούρα αναγνωρίζεται παντού για την αυταπάρνηση και τη δύναμή της. Κι αν ψάχνατε μια αφορμή να την τιμήσετε, η σημερινή Γιορτή της Μητέρας είναι η πιο τρυφερή ευκαιρία.

Η θεωρία του Maslow και η μητέρα που τα κάνει… όλα
Η βάση αυτής της ηρωικής θέσης των μητέρων στηρίζεται στη γνωστή θεωρία του Abraham Maslow για τις ανθρώπινες ανάγκες. Ο Maslow πρότεινε πως οι ανάγκες μας λειτουργούν ιεραρχικά: πρώτα έρχεται η επιβίωση (τροφή, στέγη, ασφάλεια) και στο τέλος η αυτοπραγμάτωση, δηλαδή το να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Και ποια είναι εκεί, δίπλα σας, σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια; Η μητέρα. Σας τάισε, σας αγκάλιασε, σας καθοδήγησε, σας πίστεψε – και όλα αυτά χωρίς οδηγίες χρήσης ή μάθημα προετοιμασίας.

Μητέρες, γεννημένες προστάτιδες
Ένας από τους βασικούς ρόλους του ήρωα είναι η προστασία, και οι μητέρες κατέχουν την κορυφή σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με τη Rebecca M. Fischer, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Richmond, οι μητέρες είναι «βιολογικά προγραμματισμένες» να προστατεύουν και να παρακινούν τα παιδιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι νευροεπιστήμονες Craig H. Kinsley και Kelly G. Lambert από το ίδιο πανεπιστήμιο, ο εγκέφαλος μιας γυναίκας υφίσταται αλλαγές που διαρκούν πάνω από δύο χρόνια μετά τη γέννα, αυξάνοντας την ικανότητα προστασίας και ενσυναίσθησης. Δεν είναι τυχαίο που τόσες γυναίκες περιγράφονται σαν «μάνα αρκούδα» όταν τα παιδιά τους κινδυνεύουν.

Η πνευματική παρακαταθήκη της μητέρας
Πέρα από τη φροντίδα που προσφέρουν καθημερινά, οι μητέρες είναι και πηγή σοφίας για τα παιδιά τους. Ορισμένες επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι η νοημοσύνη κληρονομείται περισσότερο από τη μητέρα. Αλλά ακόμη πιο σημαντικά είναι όλα όσα μαθαίνουν τα παιδιά μέσα από τις πράξεις της: την αγάπη, την καλοσύνη και την εσωτερική δύναμη.

Όπως εξηγεί ο Allison, η μητέρα του τον δίδαξε ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή δεν αγοράζονται: η αγάπη, η ακεραιότητα, ο χαρακτήρας. Στο ίδιο πνεύμα, η Michelle Obama έχει πει: «Η ζωή είναι εξάσκηση και το λέω στα κορίτσια μου κάθε μέρα. Εξασκείσαι στο ποια θα είσαι… Θέλεις να είσαι αξιόπιστη; Τότε πρέπει να είσαι αξιόπιστη. Αν θέλεις οι άνθρωποι να σε εμπιστεύονται, τότε πρέπει να είσαι κι εσύ αξιόπιστη».

Παράδειγμα ήθους, χωρίς λόγια
Η μητέρα δεν χρειάζεται να κάνει διαλέξεις ηθικής. Το παράδειγμά της είναι αρκετό. Ο Barack Obama, στον επίσημο χαιρετισμό του για τη Γιορτή της Μητέρας το 2016, είχε τονίσει ότι οι μητέρες «διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της Αμερικής» με την καθημερινή τους δύναμη και τις θυσίες τους. Ηθική, αλληλεγγύη, σεβασμός – τα παιδιά τα μαθαίνουν βλέποντας τη μητέρα τους να τα εφαρμόζει σε πραγματικές συνθήκες ζωής. Εκείνη είναι ο πρώτος ήρωας που γνωρίζουν από κοντά.

Έμπνευση για να γίνετε καλύτεροι
Το τελευταίο, και ίσως το πιο συγκινητικό, κομμάτι της μητρικής ηρωικής φυσιογνωμίας είναι η δύναμη της ενθάρρυνσης. Η μητέρα βλέπει ό,τι καλύτερο μέσα σας, ακόμα κι όταν εσείς δεν μπορείτε. Όπως έχει δηλώσει η συγγραφέας και ακτιβίστρια Sheryl Sandberg, η μητέρα της την έκανε να πιστέψει ότι «μπορούσε να κάνει τα πάντα», και εκείνη την πίστεψε.

Σύμφωνα με τον Allison, αυτό είναι και το κεντρικό στοιχείο στις ιστορίες ηρώων: να εμπνέουν τον κόσμο να γίνει καλύτερος. Οπότε, αν σκέφτεστε να της στείλετε ένα μήνυμα ή μια αγκαλιά σήμερα, να ξέρετε πως δεν είναι απλώς ευγενικό. Είναι επιστημονικά δικαιολογημένο!

Διαβάστε επίσης

Έτσι θα μεγαλώσουμε παιδιά με συμπόνια και ενσυναίσθηση

Αυτός είναι ο τρόπος να μεγαλώσετε κοινωνικά και γενναιόδωρα παιδιά

Συγχωνευτικές σχέσεις: Όταν γονείς και παιδιά χάνουν τα όρια και τον εαυτό τους – Τα «καμπανάκια» κινδύνου