Τα πάντα άλλαξαν από τη μια στιγμή στην άλλη για την οικογένεια Hassall. Η 5χρονη κόρη τους, Rosie ήταν πάντα ζωηρή, το δικό τους μικρό «πυροτέχνημα». Μερικά φαινομενικά αθώα συμπτώματα όμως, οδήγησαν τελικά σε μια ανησυχητική διάγνωση, έναν εξαιρετικά σπάνιο όγκο στον εγκέφαλο.
Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2024, όταν η μικρή Rosie ξεκίνησε να έχει έντονους πονοκεφάλους και ασυνήθιστη κίνηση στα μάτια. «Πίναμε τσάι ένα βράδυ και μας είπε ότι είχε μάθει να φέρνει τα μάτια της κοντά στη μύτη της ταυτόχρονα. Όμως, το αριστερό της μάτι έδειχνε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι είχε συμβεί» θυμάται η μαμά της Charlotte, 36 χρονών.
Η αρχική εκτίμηση του γιατρού που συμβουλεύτηκε η μητέρα για την μικρή ήταν οι ημικρανίες, από τις οποίες υπέφεραν και άλλα άτομα στην οικογένεια. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν επίσης κι ένα κατάστημα με οπτικά, χωρίς όμως να βρεθεί αιτιολογία για τα συμπτώματα της Rosie, καθώς τόσο το μάτι όσο και η όρασή της λειτουργούσαν κανονικά.

Mε τη μαμά της, Charlotte, Photo: PA Real Life
Η πορεία μέχρι τη διάγνωση
Σύντομα, τα συμπτώματα της μικρής επιδεινώθηκαν. Ο πόνος στο κεφάλι έγινε τόσο έντονος που δυσκολευόταν να κλάψει, να γελάσει ή ακόμη και να φτερνιστεί. Γι’ αυτό και οι γονείς της τη μετέφεραν αμέσως στο νοσοκομείο Leighton στο Cheshire, όπου της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά αφού οι γιατροί βρήκαν λευκές κηλίδες στο λαιμό της, χωρίς όμως ανταπόκριση από τον οργανισμό της. «Είχε 27 επεισόδια αυτού του πόνου στο κεφάλι και οι γιατροί ήταν λίγο μπερδεμένοι για το τι θα μπορούσε να είναι. Ήταν τόσο άσχημα που κυλιόταν από τον πόνο στο πάτωμα και πραγματικά φαινόταν αρκετά αγχωμένη», είπε η μητέρα της.
Μια επακόλουθη οφθαλμολογική εξέταση αποκάλυψε υποψία νευρικής βλάβης, γεγονός που απαιτούσε την υποβολή της σε μαγνητική τομογραφία. Τελικά, μόλις τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, ήρθε η οδυνηρή διάγνωση: οι γονείς της ενημερώθηκαν ότι η κόρη τους είχε έναν όγκο στον εγκέφαλο έξι εκατοστών, σε μέγεθος ακτινιδίου.
«Διαφωνούσα με τους γιατρούς και τους έλεγα ότι κάνουν λάθος γιατί έκαναν μόνο μία σάρωση, δεν μπορεί σίγουρα να έχουν δίκιο από μία μόνο εξέταση» σημείωσε η Charlotte. Την ίδια ημέρα, η Rosie υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό, προτού η οικογένεια παραπεμφθεί στο νοσοκομείο Alder Hey Children’s Hospital στο Λίβερπουλ και επιβεβαιωθεί η παρουσία του όγκου. Η οικογένεια μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι της για την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά έπρεπε να βρίσκονται στο νοσοκομείο μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων για να υποβληθεί η Rosie σε βιοψία στις 27 Δεκεμβρίου.
Στις 26 Ιανουαρίου, η οικογένεια έλαβε την επίσημη διάγνωση της Rosie, η οποία ήταν μια μορφή παιδιατρικού διθαλαμικού γλοιώματος. Τα διθαλαμικά γλοιώματα είναι απίστευτα σπάνιοι όγκοι που αποτελούν λιγότερο από το 1% των διαγνώσεων όγκων του εγκεφάλου, σύμφωνα με την Brain Tumour Research. Ο όγκος ήταν καρκινικός, μη χειρουργήσιμος και απίστευτα επιθετικός, πιθανότατα αναπτυσσόμενος μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες και με πρόγνωση 9 έως 12 μήνες. «Μας είπαν ότι ήταν κυριολεκτικά θέμα ημερών ή εβδομάδων και ότι θα μπορούσε να είχε συμβεί και να αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα, επειδή τα συμπτώματα μόλις εμφανίστηκαν» ανέφερε η Charlotte.
Ένα «σκληρό καρύδι»
Η μικρή Rosie θα συνεχίσει να υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες, αφού προηγουμένως έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, ενώ θα κάνει εξετάσεις κάθε τρεις μήνες για να παρακολουθείται η ανάπτυξη του όγκου.
Εφόσον η σπανιότητα της κατάστασής της καθιστά την πρόγνωση αβέβαιη, η οικογένεια θέλησε να μοιραστεί την ιστορία της για να ευαισθητοποιήσει και ενδεχομένως να βοηθήσει άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες μάχες ζωής. Οι γονείς της ελπίζουν ότι η Rosie θα αψηφήσει τις πιθανότητες και θα «αποδείξει ότι οι γιατροί κάνουν λάθος»: «Η Rosie είναι μαχήτρια. Βλέπουμε πόσο έχει παλέψει από τότε που η υγεία της δοκιμάζεται. Ελπίζω ότι θα διαψεύσει τους ειδικούς και ότι θα μάθουν από την περίπτωσή της καινούρια πράγματα» δήλωσε η Charlotte στην PA Real Life. «Ακόμα κι αν δεν το ξεπεράσει, μπορούμε να βοηθήσουμε άλλες οικογένειες με αυτά που περνάμε εμείς» κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Σπάνιοι ασθενείς: Τα δύο νέα εργαλεία που έχουν για πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα