Μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα από την Οδοντιατρική Σχολή και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU) διαπίστωσε μια πολλά υποσχόμενη συσχέτιση μεταξύ του στοματικού μικροβιώματος και της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ). Συγκεκριμένα, η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Dentistry, εισάγει ένα μοντέλο πρόβλεψης με ποσοστό ακρίβειας 81% για τον εντοπισμό παιδιών με αυτισμό μέσω μιας απλής δειγματοληψίας από το στόμα.

Η ΔΦΑ αφορά μια δια βίου νευροαναπτυξιακή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσκολίες σε κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και από περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα. Επίσης, έχει αναδειχθεί σε κρίσιμη παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία, με τα ποσοστά επιπολασμού να αυξάνονται σταθερά – επηρεάζει 1 στα 36 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες και περίπου 1 στα 49 παιδιά στο εκπαιδευτικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ.

Συνεπώς, ο έγκαιρος εντοπισμός και η παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας, αν και η διάγνωση γίνεται συνήθως γύρω στην ηλικία των 5 ετών, ενώ οι ηπιότερες περιπτώσεις συχνά εντοπίζονται όταν οι κοινωνικές απαιτήσεις υπερβαίνουν τις ικανότητες των ευάλωτων παιδιών. Οι τρέχουσες μέθοδοι διαλογής βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις υποκειμενικές παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών και των φροντιστών, με την ακρίβεια να ποικίλλει ανάλογα με την κατανόηση του παρατηρητή για τη διαταραχή.

Η λογική των επιστημόνων

Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου και του στόματος παίζει βασικό ρόλο στη φλεγμονή, την ανοσολογική δυσλειτουργία και τη διαταραχή του άξονα έντερο-εγκέφαλος, που όλα συνδέονται με τη ΔΦΑ. Δεδομένου ότι η πέψη ξεκινά από το στόμα, η ανάλυση των βακτηρίων του στόματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη αναγνώριση του αυτισμού. Ενώ η σχέση του εντερικού μικροβιόκοσμου με τον αυτισμό έχει διερευνηθεί, η έρευνα για τον στοματικό μικροβιόκοσμο είναι σπάνια.

Στόχος ήταν η διερεύνηση των διαφορών στο στοματικό μικροβίωμα μεταξύ νευροδιαφορετικών και νευροτυπικών παιδιών. Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν το καινοτόμο αυτό μοντέλο πρόβλεψης με ποσοστό ακρίβειας 81%, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τον ερχομό ενός απλού, μη επεμβατικού εργαλείου διαλογής που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στον συνήθη οδοντιατρικό έλεγχο των παιδιών, επιτρέποντας την έγκαιρη παραπομπή για επαγγελματική αξιολόγηση της ΔΑΦ.

Διαβάστε επίσης

Οι «αυτιστικές» συμπεριφορές που κάνουμε όλοι και γιατί δεν πρέπει να τις σταματήσουμε – Ανακαλύψτε το stimming 

Αυτισμός: Σε ποια ηλικία εκδηλώνονται τα πιο εμφανή σημάδια και συμπτώματα 

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί