Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βουλευτών, εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, Πρεσβειών, του Προέδρου του ΕΚΑΒ, Δημοτικών Αστυνομιών από όλη την Ελλάδα καθώς και του κ. Alain Remue διεθνούς φήμης expert σε θέματα εξαφανίσεων της Βελγικής Αστυνομίας και εκπαιδευτή της Interpol, το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 25η Μαΐου «Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά», διοργάνωσε για 20ή χρονιά, εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο. Στόχος της συνάντησης αυτής, ήταν:

  • η ανάδειξη των συνεργασιών που έχει αναπτύξει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στον τομέα των εξαφανίσεων με το αρμόδιο Υπουργείο αλλά και το σύνολο των θεσμικών και εθελοντικών φορέων της χώρας μας
  • η παρουσίαση των μοναδικών διεθνώς υπηρεσιών και υλικοτεχνικών μέσων που τίθενται στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας
  • οι 4 νέες πρωτοβουλίες του Οργανισμού, που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στην επιτυχή αναζήτηση κάθε αγνοούμενου παιδιού ή ενήλικα σε κίνδυνο.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κος. Κώστας Γιαννόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε για την παρουσία τους, καθώς όλοι διαδραματίζουν θεσμικό ρόλο στην προστασία των παιδιών και δήλωσε «Όλα ξεκίνησαν 28 χρόνια πριν όταν ένα μικρό παιδί, ο γιος μου, φεύγοντας μου άφησε αυτή την παρακαταθήκη αλλά και σε εσάς, που ενώσατε τις δυνάμεις σας. Το ‘’Χαμόγελο’’ υπηρετεί τους θεσμούς του κράτους, καθώς ο ρόλος ενός εθελοντικού Οργανισμού είναι να συμπληρώνει και όχι να υποκαθιστά, και το «Χαμόγελο» το κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αξιοποιείστε μας στο μέγιστο!».

Σύμφωνα με τα στατιστικά πρώτου τετράμηνου 2023 σημειώνονται δύο εξαφανίσεις παιδιών κάθε 3 ημέρες, μία εξαφάνιση ενήλικα κάθε 2 ημέρες και 32 κλήσεις την ημέρα σχετικές με εξαφανίσεις

Αναφέρθηκε σε γνωστές υποθέσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό και συνέχισε παρουσιάζοντας νέες υπηρεσίες και πρωτοβουλίες του Οργανισμού. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής:

Missing Alert Protocol: αξιοποίηση και χρήση του εξειδικευμένου πρωτοκόλλου Missing Alert Protocol, που δημιούργησε ο Οργανισμός στο πρότυπο του Herbert Protocol της Αγγλίας, στα εργαλεία του Οργανισμού και της ΕΛ.ΑΣ.

Amber Alert Hellas SMS: Ενεργοποίηση και στη χώρα μας, της υπηρεσίας Amber Alert SMS, που είναι διαθέσιμη σε όλα τα κινητά Android και IOS.

Ψήφιση Νόμου για Πρόληψη & Αντιμετώπιση Εξαφανίσεων Ανηλίκων, που περιλαμβάνει θεσμοθέτηση πλαισίου δράσης όλων των συναρμόδιων φορέων (δημόσιων, ιδιωτικών και εθελοντικών), των μεθόδων και προγραμμάτων πρόληψης του φαινομένου καθώς και την υιοθέτηση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την μείωση στο ελάχιστο των εσφαλμένων κινήσεων.

Συνεργασία με τον Οργανισμού με το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, χάρη στην οποία οι συμπολίτες μας απέκτησαν πρόσβαση στο σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μέσω των 4 Γραμμών Βοήθειας και Υποστήριξης που λειτουργεί.

Στην ομιλία του ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσοι επιμένουν να υπηρετούν την Κοινωνία Πολιτών, να τη συντηρούν, να τη διατηρούν, να την ενισχύουν και να την υπηρετούν. “Το Χαμόγελο του Παιδιού” ανήκει σε αυτούς».

Χαιρετισμό εκ μέρους του Πρωθυπουργού απηύθυνε η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κυρία Μαρίνα Στέφου η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η συνάντηση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για όλα τα παιδιά που έχουν αρπαχθεί ή εξαφανιστεί σε Ελλάδα και Εξωτερικό, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και του συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα στέλνουμε ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς των εξαφανισμένων παιδιών και τους θυμίζουμε ότι η Πολιτεία βρίσκεται πάντα δίπλα τους, καταβάλλοντας συνεχείς και άοκνες προσπάθειες προκειμένου τα παιδιά να γυρίσουν πίσω στην οικογένειά τους».

Ως ένδειξη θαυμασμού αλλά και ενός μικρού «ευχαριστώ» για όσα έχει προσφέρει στο πεδίο των Εξαφανίσεων, τη γνώση και τις διαδικασίες που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται διεθνώς, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» απένειμε το Βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος» στον Alain Remue, 1ο Επίτροπο – Διοικητή Μονάδας Αγνοούμενων Ατόμων, της Βελγικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.