Το 2009 για πρώτη φορά η Συμβουλευτική Γραμμή 11525 του «Μαζί για το Παιδί» δέχτηκε την πρώτη τηλεφωνική κλήση. Έως σήμερα, συστηματικά και με συνέπεια, παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γονείς, έφηβους και εκπαιδευτικούς, στηρίζοντας χιλιάδες οικογένειες σε θέματα που αφορούν τα παιδιά από 0 έως 18 ετών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η λειτουργία της Συμβουλευτικής Γραμμής 11525 του «Μαζί για το Παιδί» αναδεικνύεται ως ένα σημαντικό εργαλείο στον τομέα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη χώρα μας. Από το 2017 είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών για τη Στήριξη του Παιδιού (Child Helpline International) που έχει ως σκοπό την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και νέων παγκοσμίως και αριθμεί 181 μέλη-τηλεφωνικές γραμμές για τη στήριξη του παιδιού σε 147 χώρες διεθνώς.

Η Γραμμή 115 25 είναι στελεχωμένη από έμπειρη επιστημονική ομάδα και εκπαιδευμένους εθελοντές με συνεχή κλινική εποπτεία. Τηρείται το απόρρητο και όλες οι κλήσεις είναι επώνυμες, εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται. Οι κλήσεις είναι δωρεάν από οποιοδήποτε πάροχο σταθερής/κινητής τηλεφωνίας.

Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν πολύπλευρη στήριξη καθώς οι υπηρεσίες της Γραμμής 11525 συνδυάζουν την τηλεφωνική με την δια ζώσης συμβουλευτική. Όσο αναφορά τις κλήσεις, το στοιχείο που διαφοροποιεί την προσφερόμενη υπηρεσία είναι πως οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα των 10 επαναληπτικών συμβουλευτικών κλήσεων διάρκειας 50 λεπτών με τον ίδιο σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Πέρα από τις τηλεφωνικές συνεδρίες, η Γραμμή 115 25 συμπληρώνεται από το Συμβουλευτικό Κέντρο, όπου προσφέρονται διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία:
• Ολοκληρωμένος κύκλος συμβουλευτικών συνεδριών
• Ομάδες στήριξης γονέων
• Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια συγκεκριμένης θεματολογίας σε γονείς/ εκπαιδευτικούς /εφήβους.

Τα πιο δημοφιλή θέματα που απασχολούν τους ωφελούμενους της υπηρεσίας είναι: διαχείριση άγχους και εξετάσεις, επικοινωνία στην οικογένεια, οριοθέτηση, σχολικός εκφοβισμός, ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη βρέφους & νηπίου και εφηβεία, παιδί και ίντερνετ, διαζύγιο έχοντας παιδιά.

Για τα παραπάνω ζητήματα αλλά και για ευρύτερα θέματα πραγματοποιούνται δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομάδες γονέων.

Δωρεάν Ψυχο-εκπαιδευτικά Σεμινάρια σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές

Μία σειρά από ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια προσφέρονται στην κοινότητα, με στόχο την ενίσχυση και την καθοδήγηση γονέων, εφήβων και εκπαιδευτικών σε σημαντικά θέματα που αφορούν στην παιδική, εφηβική και οικογενειακή ψυχολογία.

Τα σεμινάρια διακρίνονται για τον διαδραστικό και βιωματικό τους χαρακτήρα, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία σύγχρονα θέματα που επηρεάζουν την οικογενειακή δυναμική.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στη σχολική κοινότητα δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους, λαμβάνοντας ταυτόχρονα κατευθυντήριες γραμμές και χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση θεμάτων.

Επιπλέον, η επιστημονική ομάδα του «Μαζί για το Παιδί» υλοποιεί ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια σε γονείς δια ζώσης αλλά και διαδικτυακά προσφέροντας την πρόσβαση στην υπηρεσία σε ωφελούμενους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Δωρεάν Ομάδες Γονέων

Οι ομάδες γονέων απευθύνονται σε γονείς με παιδιά στην προσχολική ηλικία (2-6 ετών), στη σχολική ηλικία (6-12 ετών) και την εφηβεία (12-18 ετών).

Στόχος των ομάδων είναι η εκπαίδευση και η καθοδήγηση των γονέων σε πιο αποτελεσματικά μοντέλα γονικής συμπεριφοράς. Με την υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας, γίνεται διερεύνηση διαφόρων εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης σε θέματα που απασχολούν τους γονείς, επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν καταλληλότερα «εργαλεία» για την ενίσχυση του γονικού τους ρόλου και μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Επίσης, τα μέλη των ομάδων εμπλουτίζουν τις δεξιότητές όσον αφορά την αντιμετώπιση πρακτικών και συναισθηματικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους, μέσα από το την συζήτηση, την αλληλεπίδραση και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται δια ζώσης σε 8 συνεδρίες των 2 ωρών και είναι απαραίτητη η συμμετοχή σε όλες.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mazigiatopaidi.gr ή επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 115 25.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία

Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» του «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-19:00. Στεγάζεται στην Αγίου Θωμά 14 στους Αμπελοκήπους.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 11525, email: 11525@mazigiatopaidi.gr