Ένας έτοιμος χυμός φρούτων λύνει τα χέρια των γονιών ενσωματώνοντας έτσι στο διατροφικό πλάνο των παιδιών περισσότερες βιταμίνες. Είναι όμως τόσο υγιεινή επιλογή όσο πιστεύουν; Σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές, η απάντηση είναι πραγματικά περίπλοκη, επισημαίνοντας ότι οι διατροφικές οδηγίες θα πρέπει να επανεξεταστούν εκ νέου.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας την πολύπλοκη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης 100% χυμού φρούτων και της αύξησης του σωματικού βάρους, συμπέραναν ότι ένας φρουτοχυμός θα μπορούσε ύπουλα να οδηγεί σε αύξηση του βάρους και τελικά σε παχυσαρκία.

H επιλογή ενός έτοιμου χυμού φρούτων –συνήθως από πορτοκάλια– είναι μονόδρομος, όταν επιθυμούμε μια γερή δόση βιταμινών, καλύπτοντας την ημερήσια κατανάλωση φρούτων. Ωστόσο, αν και περιέχουν πολύτιμές βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, στερούνται φυτικών ινών, γεγονός που οδηγεί σε ανησυχίες σχετικά με το ρόλο τους στην αύξηση του σωματικού βάρους, ιδίως δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα.

Προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους χυμούς φρούτων και την επίδρασή τους στο σωματικό βάρος, οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, ακολουθώντας αυστηρές μεθόδους, για να εξασφαλίσουν ολοκληρωμένα και αμερόληπτα αποτελέσματα. Ανέτρεξαν σε πολυάριθμες μελέτες, εστιάζοντας σε εκείνες που πληρούσαν αυστηρά κριτήρια, όπως η διάρκειά τους να είναι τουλάχιστον έξι μήνες για τις μελέτες κοόρτης και τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, ήταν διεξοδική, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως ηλικιακές ομάδες, τύπους χυμών και συνολική ενεργειακή πρόσληψη.

Για τα παιδιά, διαπίστωσαν μια μικρή αλλά σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης συσκευασμένων χυμών φρούτων και της αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), με τα μικρότερα παιδιά να επηρεάζονται περισσότερο. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ενώ οι χυμοί φρούτων παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, η έλλειψη φυτικών ινών και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών, ιδίως στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Όσον αφορά τους ενήλικες, η σχέση εμφανίζεται πιο σύνθετη. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ερευνητών, όταν η ενεργειακή πρόσληψη δεν προσαρμόζεται, η κατανάλωση χυμών φρούτων συσχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, η σχέση αυτή αντιστράφηκε όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη την ενεργειακή πρόσληψη. Αυτό σημαίνει ότι η επίπτωση του χυμού φρούτων στο βάρος μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη συμβολή του στη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Αν και οι κλινικές μελέτες δεν το υποστηρίζουν με βεβαιότητα, δεν απέδειξαν κάποια σημαντική αλλαγή βάρους με την κατανάλωση χυμών φρούτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μέτρο και ο τύπος του χυμού (φυσικός ή έτοιμος συσκευασμένος) μπορεί να αποτελούν βασικούς παράγοντες.

Συμπερασματικά, αν και ο χυμός φρούτων είναι μια απλή και εύκολη λύση, είναι προτιμότερο να καταναλώνεται με μέτρο και να προτιμώνται τα ολόκληρα φρούτα, τα οποία παρέχουν φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά χωρίς την περίσσεια θερμίδων από τα σάκχαρα, με στόχο τη διατήρηση του υγιούς βάρους.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτός είναι ο λόγος που παχαίνουν τα παιδιά

Παιδική Παχυσαρκία: Οι παράγοντες κινδύνου της βρεφικής ηλικίας – Τι έδειξε μελέτη σε παιδιά στην Ελλάδα

Ξενυχτάει το παιδί τα Σαββατοκύριακα; Γιατί θα πρέπει να ανησυχήσετε για το βάρος του