Πώς μια μητέρα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι το παιδί της θα γίνει καλός μαθητής, παίρνοντας άριστα στις εξετάσεις και μαζεύοντας επαίνους και σχολικές επιτυχίες; Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο Archives of Disease in Childhood, το μυστικό κρύβεται στους πρώτους μήνες της ζωής του και συγκεκριμένα στον θηλασμό.

Προγενέστερη έρευνα, που είχε υποστηρίξει ότι τα παιδιά που θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι πιο έξυπνα, αντιμετώπισε έντονη κριτική, κυρίως επειδή δεν συνυπολογίστηκε ο παράγοντας της κοινωνικοοικονομικής τάξης των γονέων, που μπορεί να ασκήσει σημαντική επιρροή. Η νέα έρευνα, ωστόσο, ανακάλυψε μια συσχέτιση μεταξύ καλύτερης μαθησιακής απόδοσης και θηλασμού, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό αυτού του παράγοντα.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Reneé Pereyra-Elías από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αξιολόγησε τις περιπτώσεις σχεδόν 5.000 παιδιών από την Αγγλία, που γεννήθηκαν μεταξύ 2000 και 2002. Σχεδόν το 1/3 αυτών των παιδιών δεν είχαν θηλάσει ποτέ, με βάση τις πληροφορίες που έδωσαν οι μητέρες τους. Τα υπόλοιπα παιδιά ταξινομήθηκαν σε ομάδες, με βάση τη διάρκεια του θηλασμού, που κυμαινόταν από λιγότερο από 2 μήνες έως περισσότερο από 1 χρόνο. Οι ερευνητές της Οξφόρδης ανέλυσαν τα αποτελέσματα εξετάσεων αυτών των παιδιών, είτε αξιοποιώντας μια κλίμακα A – F, είτε μέσω μιας αριθμητικής κλίμακας 1-9.

Η ομάδα μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που θήλαζαν για τουλάχιστον 4 μήνες είχαν περίπου 12% περισσότερες πιθανότητες να αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματα και τις σχολικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων της Γλώσσας και των Μαθηματικών, που αποτελούν βασικό πυλώνα του προγράμματος σπουδών. Παράλληλα, είχαν 25% μειωμένες πιθανότητες να αποτύχουν στις εξετάσεις, ενώ γενικά όσα θήλαζαν για περισσότερο από ένα χρόνο είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν άριστοι μαθητές. Γενικότερα, τα ισχυρότερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στα παιδιά που θήλασαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το εύρημα αυτό ενδεχομένως εξηγείται από το γεγονός ότι, όπως έχει διαπιστωθεί, το μητρικό γάλα περιέχει σημαντικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία πιστεύεται ότι ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ο δρ. Pereyra-Elías σχολίασε σχετικά: «Η καλύτερη σχολική απόδοση φαίνεται να είναι άλλο ένα από τα γνωστά οφέλη του θηλασμού. Ωστόσο, οι διαφορές που παρατηρήσαμε δεν ήταν μεγάλες».

Διαβάστε ακόμη:

Μητρικό γάλα – Θηλασμός: Ελιξίριο για το μυαλό των πρόωρων μωρών

Παιδιά μόλις δύο ετών με τερηδόνα και χαλασμένα δόντια – Τι φταίει

Άσθμα: Η πρακτική που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού