Μπορεί για κάποια ζευγάρια η απόκτηση ενός παιδιού να μοιάζει άπιαστο όνειρο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες. Ενδεχομένως όμως, αυτό που δεν γνώριζαν και αποκαλύπτει πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ είναι ότι για να επιτευχθεί η σύλληψη δεν αρκεί ο τρόπος αλλά απαιτείται και κόπος.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Reproductive Biology and Endocrinology έδειξαν η ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος βελτιώνεται σημαντικά όταν η ερωτική πράξη συνοδεύεται από απόλαυση και δεν αποτελεί μια γρήγορη συνεύρεση τύπου “fast food” όπως τη χαρακτηρίζει ο Allan Pacey, καθηγητής Ανδρολογίας στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. «Η μελέτη ενισχύει την άποψη ότι το καλό σεξ μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια που βρίσκονται στη διαδικασία σύλληψης. Αυξάνονται τα ευρήματα που μαρτυρούν ότι οι άνδρες παράγουν ποιοτικότερο σπέρμα όταν βρίσκονται σε εντονότερη και πραγματική διέγερση» ανέφερε.

Στη μελέτη συμμετείχαν 63 δότες σπέρματος που προσκόμισαν στην κλινική διάφορα δείγματα για έλεγχο της ολικής κινητικότητας, του συνολικού δηλαδή αριθμού κινητών σπερματοζωαρίων που αποτελεί τον καλύτερο προγνωστικό δείκτη εκτίμησης της γονιμότητας. Οι συμμετέχοντες συνέλεξαν τα δείγματα παρακολουθώντας στη μία περίπτωση πορνογραφικό υλικό σε έντυπη μορφή ή βίντεο και και στην άλλη πορνό εικονικής πραγματικότητας.

Η διαφορά ήταν σημαντική, καταγράφοντας σε κάποιες περιπτώσεις έως και 58% περισσότερη κινητικότητα  σπερματοζωάριων στην ομάδα της εικονικής πραγματικότητας, όπου οι άνδρες ανέφεραν ότι ένιωθαν πως συμμετέχουν στη δράση συγκριτικά με τα έντυπα. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι:

  • όταν οι άνδρες δεν είχαν εκσπερματίσει 14 ώρες πριν δώσουν το δείγμα, παρήγαγαν 33 εκατομμύρια επιπλέον «κινητικά» σπερματοζωάρια παρακολουθώντας πορνό εικονικής πραγματικότητας συγκριτικά με τις άλλες μορφές
  • η αύξηση της ολικής κινητικότητας ήταν 58%
  • η επίδραση από τη μεγαλύτερη διέγερση αποτυπώθηκε μικρότερη όταν οι άνδρες είχαν περάσει περισσότερο χρόνο χωρίς να έχουν εκσπερματίσει πριν το πείραμα, μια μέθοδος που αποδεδειγμένα αυξάνει από μόνη της τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Αν και η μελέτη βασίστηκε στη χρήση πορνογραφικού υλικού, εμπειρογνώμονας στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας που συμμετείχε ισχυρίστηκε ότι τα ευρήματα θα επαναλαμβάνονταν και στην περίπτωση της σεξουαλικής πράξης, παραδέχτηκε ωστόσο ότι χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα. Τέλος, οι ερευνητές χαρακτήρισαν τη σύνδεση του πορνό εικονικής πραγματικότητας με τον μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων ως «πιθανότερη» εξήγηση αλλά όχι βέβαιη.

Διαβάστε επίσης 

Η Νο1 μέθοδος για τη διατήρηση της γυναικείας γονιμότητας

Ανδρική γονιμότητα: Οκτώ παράγοντες που κάνουν κακό στο σπέρμα

Ο παράγοντας που βλάπτει σοβαρά τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών