Μία νέα, σημαντική διαπίστωση για τους κινδύνους της εγκυμοσύνης έκαναν πρόσφατα επιστήμονες, που συνέδεσαν τις φθαλικές ενώσεις με τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, οι γυναίκες που εκτέθηκαν σε μεγάλη ποσότητα φθαλικών ενώσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα.

Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Pediatrics, είναι εξαιρετικά σημαντικά, καθώς οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως, καλλυντικά, απορρυπαντικά, αλλά και συσκευασίες τροφίμων.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα αναλύοντας τα ευρήματα 16 μελετών που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και περιελάμβαναν τα δεδομένα 6.045 εγκύων συνολικά, οι οποίες γέννησαν μεταξύ 1983 και 2018, και παρείχαν πληροφορίες αναφορικά με προγεννητικούς μεταβολίτες των ουρικών φθαλικών ενώσεων, καθώς και τον χρόνο τοκετού.

Η Kelly Ferguson, Ph.D., επιδημιολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας (NIEHS) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και η ομάδα της διαπίστωσαν, τελικά, ότι οι γυναίκες που κατέγραψαν υψηλότερες συγκεντρώσεις φθαλικών ενώσεων στα ούρα τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, δηλαδή τρεις ή περισσότερες εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού. Πιο συγκεκριμένα, πρόωρα γέννησε το 9% εξ αυτών (539 γυναίκες), ενώ μεταβολίτες φθαλικών ενώσεων είχαν ανιχνευθεί σε περισσότερο από το 96% των δειγμάτων ούρων των γυναικών αυτών.

Αναλυτικότερα, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις των περισσότερων φθαλικών μεταβολιτών που εξετάστηκαν συσχετίστηκαν με ελαφρώς υψηλότερες πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Η έκθεση σε 4 από τις 11 ενώσεις συσχετίστηκε με 14-16% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου τοκετού, ενώ τα πιο σταθερά ευρήματα αφορούσαν στην έκθεση σε φθαλικό άλας, που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα όπως βερνίκια νυχιών και καλλυντικά.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν, επιπλέον, στατιστικά μοντέλα, που προσομοίωναν παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις. Διαπίστωσαν ότι η μείωση των επιπέδων του μεταβολίτη των φθαλικών ενώσεων κατά 50% θα μπορούσε να αποτρέψει κατά μέσο όρο το 12% των πρόωρων τοκετών.

Μικρές αλλαγές στις συνήθειες, όπως η επιλογή προϊόντων προσωπικής φροντίδας χωρίς φθαλικές ενώσεις (αν αναγράφονται στην ετικέτα), εθελοντικές ενέργειες των εταιρειών για μείωση των φθαλικών ενώσεων στα προϊόντα τους ή αλλαγές στα πρότυπα και τους κανονισμούς θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της έκθεσης και στην προστασία της εγκυμοσύνης.

«Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να είναι επικίνδυνος τόσο για το μωρό, όσο και για τη μαμά, είναι επομένως σημαντικό να εντοπιστούν οι παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να τον αποτρέψουν», δήλωσε η δρ. Ferguson. «Είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να εξαλείψουν εντελώς την έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες στην καθημερινή ζωή. Ωστόσο, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ακόμη και μικρές μειώσεις σε έναν μεγάλο πληθυσμό θα μπορούσαν να έχουν θετική επίδραση, τόσο στις μητέρες, όσο και στα παιδιά», συμπλήρωσε ο Barrett Welch, Ph.D. μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο NIEHS και πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Η κατανάλωση φρέσκου, σπιτικού φαγητού, η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων που έρχονται σε πλαστικές συσκευασίες και η επιλογή προϊόντων χωρίς άρωμα ή εκείνων που φέρουν την ένδειξη “χωρίς φθαλικές ενώσεις” είναι παραδείγματα επιλογών που μπορούν να μειώσουν την έκθεση στον κίνδυνο. Οι αλλαγές στην ποσότητα και τους τύπους προϊόντων που περιέχουν φθαλικές ενώσεις θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν.

Η εν λόγω μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει έως σήμερα αναφορικά με τη συσχέτιση φθαλικών ενώσεων και πρόωρου τοκετού. Οι ερευνητές διεξάγουν πρόσθετες μελέτες, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς με τους οποίους η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη και να καθορίσουν εάν υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι, ώστε οι μητέρες να μειώσουν την έκθεσή τους σε αυτές.

Διαβάστε ακόμη:

Εγκυμοσύνη: O παράγοντας που αυξάνει κατά 44% τον κίνδυνο αποβολής

Εγκυμοσύνη: Οι επιπλοκές που διπλασιάστηκαν σε 12 χρόνια – Τι φταίει

Έγκυος με κατοικίδιο στο σπίτι: Υπάρχει κίνδυνος; Τι ισχύει για το τοξόπλασμα