Χιλιάδες παιδιά και εφήβους «παρασέρνει» το κύμα κορωνοϊού που έχει σηκωθεί στη χώρα μας, χωρίς ευτυχώς να τα οδηγεί σε βαριά νόσηση ή σε νοσηλεία.

Η δυναμική του επιδημικού κύματος είναι ισχυρή και θα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό για τις επόμενες δύο εβδομάδες, οπότε αναμένεται η κορύφωσή του. Έχει όμως δυνατούς συμμάχους τις υπερμεταδοτικές υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της μετάλλαξης Omicron και την… απόλυτη χαλάρωση της συμπεριφοράς των περισσοτέρων σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), περισσότερα από 11.000 κρούσματα σε ανηλίκους έχουν δηλωθεί μόνο τις πέντε πρώτες ημέρες του Ιουλίου, όταν όλον τον περασμένο Μάιο είχαν καταγραφεί λίγο παραπάνω από 29.000, μέσω της επιδημιολογικής επιτήρησης στη σχετική πλατφόρμα. Δεδομένου δε ότι πλέον όλοι οι επιστήμονες μιλούν για υποκαταγραφή των κρουσμάτων αφού δεν είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος και η δήλωση για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες και χώρους, εκτιμάται ότι και στον παιδικό και νεανικό πληθυσμό ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος.

Η εικόνα που έχουν και οι παιδίατροι συνηγορεί σε αυτό, καθώς ενημερώνονται με αμείωτο ρυθμό για παιδιά και εφήβους που νοσούν με λοίμωξη covid-19.

Αυξάνονται τα κρούσματα σύμφωνα με τους παιδιάτρους

«Ως παιδίατρος δέχομαι καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες τουλάχιστον τρεις κλήσεις ημερησίως που αφορούν περιστατικά με λοίμωξη covid-19 σε παιδιά που παρακολουθώ. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας εντοπίζονται θετικά συνήθως αφού νοσήσουν ή βγουν θετικοί στα τεστ οι γονείς και γενικώς οι μεγαλύτεροι του περιβάλλοντός τους. Στις άλλες ηλικίες τα παιδιά κολλούν από τις παρέες τους και συνήθως μεταφέρουν τον κορωνοϊό στο σπίτι. Δυστυχώς ο έλεγχος είναι πλέον ελλιπής, ενώ θα έπρεπε να γίνονται τεστ, παρότι δεν δηλώνονται ώστε να προλαμβάνονται οι μεταδόσεις σε πιο ευάλωτους. Και φυσικά ανεξάρτητα από το testing είναι αυτονόητο ότι όποιος, μικρός ή μεγάλος, μέσα στο σπίτι εμφανίζει συμπτώματα ίωσης πρέπει να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας των άλλων, να απομονώνεται και να ελέγχεται. Η πιθανότητα να έχει κάποιος λοίμωξη covid-19 είναι πολύ ισχυρή, και φυσικά και επαναλοίμωξη» λέει στο protothema.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστας Νταλούκας.

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα μικρότερα παιδιά που δεν εμβολιάζονται κατά της λοίμωξης covid-19 διατρέχουν πιο μεγάλο κίνδυνο για σοβαρή νόσο, ωστόσο επισημαίνει ότι και στην παρούσα φάση με την κυριαρχία των ΒΑ.4 και ΒΑ.5 «η νόσηση δεν είναι πάντα απλή υπόθεση». «Στα περισσότερα παιδιά και τους εφήβους η λοίμωξη covid-19 είναι ήπια, προκαλώντας πονόλαιμο, μυαλγίες, κακουχία. Υπάρχουν όμως και παιδιά που νοσούν με υψηλό πυρετό, που μπορεί να κυμαίνεται από 38,5 έως 40 βαθμούς. Οι γονείς μας ζητούν οδηγίες και καλώς, διότι αντιλαμβάνεστε ότι ένα εμπύρετο νόσημα χρειάζεται παρακολούθηση» λέει ο παιδίατρος περιγράφοντας τα συμπτώματα της λοίμωξης στους ανηλίκους.

Συνολικά από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 867.394 κρούσματα σε ανηλίκους, ποσοστό 22% των συνολικών κρουσμάτων.

Ο αριθμός των 11.042 κρουσμάτων που έχει καταγραφεί επισήμως μέσα στον Ιούλιο προοιωνίζεται μεγάλη συμμετοχή των ανηλίκων στο τρέχον κύμα καθώς αυτό οδεύει προς την κορύφωσή του. Ενδεικτικά, σχεδόν 82.000 θετικά κρούσματα είχαν δηλωθεί τον περασμένο Απρίλιο, που ήταν ένας μήνας με μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στον ανήλικο πληθυσμό. Τον Μάιο δηλώθηκαν 29.205 κρούσματα και τον Ιούνιο, μήνα που «αφαιρέθηκαν» και οι μάσκες από τα σχολεία, τα κρούσματα ανέβηκαν στα 44.000.

53 παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής

Στα νοσοκομεία, ωστόσο, φτάνει μικρός αριθμός ανηλίκων που είτε εμφανίζουν βαρύτερα συμπτώματα και χρειάζεται να νοσηλευτούν είτε η νοσηλεία τους επιβάλλεται και από άλλα υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 32 παιδιά στο νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία», άλλα 8 παιδιά στο «Αγλαϊα Κυριακού» και 13 παιδιά στο Παίδων Πεντέλης. Επίσης, 7 παιδιά νοσηλεύονται στο Καραμανδάνειο της Πάτρας και 4 στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

Η Ομοσπονδία επικαλείται στοιχεία για τα νοσηλευόμενα λόγω κορωνοϊού παιδιά του περασμένου χειμώνα, από τα οποία προκύπτει ότι ο αριθμός τους ήταν σημαντικά μικρότερος, γεγονός που αποδίδει στον μειωμένο αριθμό των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, στις 13 Ιανουαρίου νοσηλεύονταν 35 παιδιά, στις 26 Ιανουαρίου 9 παιδιά και στις 12 Φεβρουαρίου 38 παιδιά. «Νοσηλεύονται σήμερα πολύ περισσότερα παιδιά από τον χειμώνα που ήταν ανοικτά τα σχολεία. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα μέτρα προστασίας που τώρα δεν ισχύουν, όπως οι μάσκες και η ιχνηλάτηση» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός – Κίνα: Κλείνουν σχολεία, μπαρ και πολιτιστικοί χώροι στην πόλη Σιάν με μόλις… 18 κρούσματα

Λύματα: Σχεδόν διπλάσιο το ιικό φορτίο στα λύματα Αττικής, Λάρισας και Ξάνθης

Ευλογιά των πιθήκων – ΠΟΥ: Ξεπέρασαν τα 5.300 τα κρούσματα