Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει λόγω των διαρκώς αυξανόμενων περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Οι υγειονομικές αρχές και οι επιστήμονες μελετούν κάθε νέο στοιχείο που προκύπτει αναφορικά με τη διαρκώς αυξανόμενη αναφορά περιστατικών ηπατίτιδας ή ηπατικής φλεγμονής σε μικρά παιδιά. Ο αδενοϊός 41 έχει τεθεί στο μικροσκόπιο με τους ειδικούς ωστόσο να υπογραμμίζουν ότι ακόμα κι αν είναι όντως ο αιτιολογικός παράγοντας -συνήθως προκαλεί κρυολόγημα, εμετό και διάρροια- σπάνια προκαλεί μια τόσο σοβαρή βλάβη όπως η ηπατίτιδα.

Τι είναι η ηπατίτιδα 

Με τον όρο «ηπατίτιδα» αναφερόμαστε στην φλεγμονή του ήπατος, η οποία μπορεί συνήθως να προκληθεί από μια ιογενή λοίμωξη ( (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E) αλλά και από την έκθεση σε παράγοντες, όπως χημικές ουσίες, αλκοόλ, φαρμακευτικές ουσίες -νόμιμες και παράνομες- και γενετικές διαταραχές.

Η ηπατίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η κίρρωση ήπατος και ο καρκίνος του ήπατος.

Το ήπαρ καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες ενώ εμπλέκεται στον μεταβολισμό και ρυθμίζει μεταξύ άλλων λειτουργιών την πήξη του αίματος.

Η «πηγή» των κρουσμάτων

Τα πρώτα κρούσματα ανιχνεύθηκαν στη Σκοτία και έθεσαν σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου που με τη σειρά τους άρχισαν να επανελέγχουν ιατρικά αρχεία για παιδιατρικές εισαγωγές στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία από τον περασμένο Ιανουάριο και έπειτα. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 114 παιδιά 10 ετών και κάτω, με την πλειοψηφία αυτών να είναι μικρότερα των 5 ετών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) πλέον τα περιστατικά οξεία ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 11 χώρες, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά.

Ένα παιδί έχει χάσει τη ζωή του εξαιτίας της οξείας ηπατίτιδας και περίπου το 10% των περιστατικών έχουν χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος.

Τι προκαλεί τη μυστηριώδη ηπατίτιδα 

Στο στόχαστρο των επιστημόνων έχει τεθεί ο αδενοϊός F41 που έχει εντοπιστεί στα 3/4 των παιδιών με επιβεβαιωμένη ηπατίτιδα. 

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για επανεμφάνιση του συγκεκριμένου αδενοϊού, ο οποίος κυριολεκτικά εξαφανίστηκε το 2020 λόγω της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν.

Η επίπτωσή του στα μικρά παιδιά ενδεχομένως να αποδίδεται στο γεγονός ότι λόγω των αυστηρών lockdown γενικά δεν ήρθαν σε επαφή με πολλούς ιούς που κυκλοφορούν κατά τη διάρκεια του έτους και έτσι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ατόνισε.

Εργαστηριακά στοιχεία από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας δείχνουν ότι φέτος για πρώτη φορά πολλοί κοινοί ιοί προσβάλλουν παιδιά κάτω των πέντε ετών εν αντιθέσει με ότι συνέβη τη διετία 2021-22.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινοί ιοί που προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E) δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις.

Σχέση οξείας ηπατίτιδας και Covid-19 

Στο 16% των κρουσμάτων εντοπίστηκε και ενεργή λοίμωξη Covid-19 όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο, αλλά οι επιστήμονες δεν χαρακτηρίζουν αξιοσημείωτο το γεγονός καθώς η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει, ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 κυκλοφορεί στην κοινότητα και δεν είναι αφύσικο να συνυπάρχουν δύο λοιμώξεις στον οργανισμό ενός ατόμου.

Από μελέτες που έχουν γίνει σε παιδιά στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία, παιδιά και βρέφη με Covid-19 έχουν λάβει θεραπευτική αγωγή και για ηπατίτιδα, με τους μικρούς ασθενείς να αναρρώνουν γρήγορα.

Μήπως φταίει το εμβόλιο για την Covid-19; 

Οι γιατροί απαντούν κατηγορηματικά όχι, καθώς κανένα εκ των παιδιών με οξεία ηπατίτιδα δεν είχε εμβολιαστεί έναντι της Covid-19 καθώς αφορούσαν περιστατικά κάτω των 5 ετών.

Τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας

Παιδίατροι και άλλοι επαγγελματίες υγείας που έχουν έρθει αντιμέτωποι με περιστατικά της μυστηριώδους οξείας ηπατίτιδας αναφέρουν ότι ένα είναι το κύριο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς: ο ίκτερος, που γίνεται αντιληπτός ως κίτρινη απόχρωση στο δέρμα και άλλα σημεία του σώματος με χαρακτηριστικότερο το άσπρο τμήμα του ματιού.

Άλλα συχνά αναφερόμενα συμπτώματα είναι: σκουρόχρωμα ούρα, κνησμός στο δέρμα, μυϊκό και κοιλιακό άλγος, πυρετός, εμετός, ασυνήθιστο αίσθημα κόπωσης, διάρροια, έλλειψη όρεξης, στομαχικό άλγος και γκρίζας απόχρωσης κόπρανα.

Ο ενδελεχής εργαστηριακός έλεγχος εντοπίζει σημαντικά αυξημένα ηπατικά ένζυμα (ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) πάνω από 500 IU/ L).

Διαβάστε επίσης

Μόσιαλος: Βρετανική έρευνα συσχετίζει την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά με τον κορωνοϊό

Μαγιορκίνης για οξεία ηπατίτιδα: Δεν υπάρχει τρόπος να την περιορίσουμε

Παπαευαγγέλου: Πώς μπορεί να συνδέεται το lockdown με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά